Prima  |  Articole  |  Fiscalitate | Dividende intermediare: aspecte contabile și fiscale

Dividende intermediare: aspecte contabile și fiscale

05.04.2018   788   Veaceslav Ciobanu, Contabil certificat ACAP, auditor

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare
Societățile comerciale, au dreptul să achite asociaților (acționarilor) săi dividende intermediare sau, denumirea populară, dividende achitate în avans. De exemplu, Legea privind societățile pe acțiuni nr.1134-XIII din 02.04.1997 conține următoarea prevedere (art.48 alin.(2)): „Societatea are dreptul să plătească dividende intermediare (trimestriale, semestriale) şi anuale pe acţiunile aflate în circulaţie". Evidența contabilă a dividendelor achitate în avans, se ține la contul contabil 334 Profit utilizat în perioada de gestiune. Pe parcursul perioadei de gestiune, soldul contului va fi unul debitor și urmează să fie închis la sfîrșitul perioadei de raportare în rezultatul reformării bilanțului contabil din contul profitului perioadei de gestiune. Decizia de repartizare a dividendelor în avans va fi luată de adunarea generală a asociaților (acționarilor) entității. La baza acestei decizii urmează să stea rezultatul financiar intermediar - profitul, obținut de întreprindere în perioada pentru care se achită dividende intermediare. Sursa de repartizare a dividendelor în avans este profitul perioadei curente, corespunzător, pentru a repartiza dividende în avans urmează să existe profit. Nu este profit - nu sunt dividende! Mai jos vom analiza și niște exemple convenționale.
Această informație este protejată! Vă rugăm să vă înregistrați.

Membru nou
Pentru accesarea informațiilor protejate,
Vă rugăm să completați
forma de înregistrare.

Autentificare
Email:
Password:  
Comentarii Adaugă comentariu
 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Întrebări-răspunsuri
Privind dreptul la achitarea indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, dacă stagiul angajatului este mai mic de 9 luni 
14.07.2016  
Activez din iulie 2015. În februarie 2016 am stat 6 zile în concediu medical. Mi se cuvine achitarea concediului medical?
Privind acordarea concediului de odihnă integru 
27.06.2016  
În primul an de muncă, după 11 luni lucrate fără concediu de odihnă, angajatul are dreptul la 28 zile de concediu sau 26 (11x2,33)?
Privind calcularea și achitarea concediului adiţional plătit pentru studii 
22.06.2016  
Dacă îți ei concediu adiţional plătit pentru studii, unde trebuie să se achite 75 % din salariu mediu și cum se calculează acesta?
Modul de calculare a concediilor suplimentare 
03.02.2016  
În cazul în care o persoană apropiată a unui angajat a decedat, angajatul va putea beneficia de concediu suplimentar? Cum se va calcula acest concediu?
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.