Prima  |  Articole  |  Management | Maimuţele şi politica de companie

Maimuţele şi politica de companie

24.02.2009   920   2   Optim Audit

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Maimuţele şi politica de companie

 

Citeam cu ceva timp în urmă despre un experiment ai cărui actori erau cîteva maimuţe. Mi s-a părut foarte interesant pentru că el explica foarte obiectiv reacţii şi comportamente umane pe care le întîlnim în cadrul unora dintre companiile moldoveneşti.

 

Dar, în ce constă acest experiment?

 

Într-o prima fază, 4 maimuţe erau introduse într-o cuşcă din care se putea “evada” doar dacă ele se urcau pe o scară şi ieşeau printr-o trapă lăsată deschisă, undeva în zona superioară a cuştii.

 

Numai că, în momentul în care una dintre maimuţe încerca să urce pe scară, din senin un jet de apă începea să le stropească pe toate. Şi probabil ştiţi cît de bine suportă maimuţele apa. La prima încercare toate maimuţele au fost stropite. Cînd a încercat o alta să urce pe scară, din nou au fost stropite toate. După un timp, cele 4 maimuţe au înţeles că nu trebuie să se urce pe scară pentru că vor fi stropite cu apă.

 

Atunci a fost scoasă din cuşcă una dintre maimuţe şi a fost introdusa una noua care nu trăise experienţa apei. Cum era şi normal să se întîmple, maimuţa cea noua a încercat să urce pe scară. Nu a apucat pentru ca celelalte trei maimuţe au început să o agreseze, s-o oblige să nu urce pe scară, ştiind că, dacă va urca, vor fi iar stropite cu apă. Cu timpul maimuţa cea nouă a învăţat şi ea că nu trebuie să urce treptele, pentru că… va fi agresată de celelalte.

 

Apoi a urmat scoaterea unei alte maimuţe din cele vechi ce trăiseră experienţa jetului de apă şi introducerea alteia noi. Din nou, atunci cînd aceasta a încercat să se urce pe scară, celelalte trei maimuţe au luat-o la bătaie. În scurt timp şi noua maimuţă a înţeles că nu are voie să urce treptele.

 

A urmat scoaterea altei maimuţe dintre cele vechi şi introducerea alteia noi. Scenariul s-a repetat identic.

 

După un timp în cuşcă nu mai exista nici o maimuţă dintre cele care trăiseră experienţa jetului de apa. Şi, deşi trapa de ieşire era larg deschisă, nici una dintre cele noi nu incerca măcar să iasă din cuşcă.

 

Morala?

Cred că acest experiment apare involuntar şi în companii. De multe ori, regulile unor companii ajung să sufoce activitatea în firmă, iar noii veniţi, noii angajaţi, le preiau fără să li se mai explice rolul acestora.

De multe ori aceste reguli ajung, în timp, să fie inutile, nu mai au valabilitate. Imi aduc aminte de cineva care-mi spunea despre o anumita clauză contractuală care fusese introdusă special pentru un client anume şi care a ramas în contractul standard pînă în prezent – cel care introdusese clauza a salvat documentul peste contractul general al companiei. Dupa 5 ani şi-au dat seama despre inutilitatea clauzei respective.

 

Ca manageri, chiar dacă va solicita un timp în plus, oferiţi-le şansa noilor veniţi să “vadă” dincolo de limitele regulilor. Să descopere ce ar putea fi schimbat. Ei sunt “mintea limpede” a companiei în acel moment. Ei sunt cei motivaţi, cei creativi, cei care doresc să se afirme şi să se implice în eficientizarea proceselor din firmă. Ei sunt cei care pun intrebări libere, ne-sufocate de politica de companie!

 

Nu ii "sugrumaţi" de cum intră pe uşă !

Comentarii Adaugă comentariu
Anatolie Odagiu / 18.01.2010 00:00
Chiar despre noi, cei care recent ne-am incadrat in cimpul muncii!!! Bravo!!!
Răspunde
 

Dumitru / 08.10.2009 00:00
Foarte interesant articol!!!!
Răspunde
 

 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Noutăţi
Можно распределять прибыль любых прошлых лет  
29.06.2017  
«У нашей компании накопилась нераспределенная прибыль с 2005 г. Можем ли мы выплатить учредителям дивиденды за все эти годы в текущем году? Должны ли мы при этом соблюдать периодичность принятия решения о распределении дохода прошлых лет, то есть распределять ее ежеквартально, раз в полгода или раз в год?» Относительно АО следует учесть что, согласно ч. (1)-(5) ст. 49 Закона № 1134-XIII от 2 апреля 1997 года «Об акционерных обществах», решение о выплате годовых дивидендов принимается общим собранием акционеров по предложению совета
Întrebări-răspunsuri
Privind dreptul la achitarea indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, dacă stagiul angajatului este mai mic de 9 luni 
14.07.2016  
Activez din iulie 2015. În februarie 2016 am stat 6 zile în concediu medical. Mi se cuvine achitarea concediului medical?
Privind acordarea concediului de odihnă integru 
27.06.2016  
În primul an de muncă, după 11 luni lucrate fără concediu de odihnă, angajatul are dreptul la 28 zile de concediu sau 26 (11x2,33)?
Privind calcularea și achitarea concediului adiţional plătit pentru studii 
22.06.2016  
Dacă îți ei concediu adiţional plătit pentru studii, unde trebuie să se achite 75 % din salariu mediu și cum se calculează acesta?
Modul de calculare a concediilor suplimentare 
03.02.2016  
În cazul în care o persoană apropiată a unui angajat a decedat, angajatul va putea beneficia de concediu suplimentar? Cum se va calcula acest concediu?
© 2017 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.