Prima  |  Articole  |  Management | Formula succesului

Formula succesului

26.07.2011   2509   8   ECOnomist

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Formula succesului

În acest articol vă vom prezenta formula în 7 paşi a lui Brian Tracy pentru îndeplinirea oricărui obiectiv. Nu este vorba de o formulă magică a succesului sau de nişte sfaturi pe care nu le-aţi mai întâlnit până acum. Ce vă vom prezenta în continuare reprezintă 7 paşi simpli, dar foarte eficienţi, care, dacă îi veţi aplica şi îi veţi respecta, vă vor ajuta să vă îndepliniţi aproape orice obiectiv.

Fiecare dintre aceşti 7 paşi vă poate ajuta să vă dublaţi productivitatea şi rezultatele pe care le obţineţi în acest moment. Însă, folosiţi împreună, aceştia alcătuiesc una dintre cele mai puternice formule pentru îndeplinirea obiectivelor.

 Pasul 1: Stabiliţi cu exactitate ce vă doriţi

Acest pas reprezintă unul dintre paşii esenţiali pentru realizarea oricărui obiectiv pe care vi-l propuneţi.
Claritatea este una dintre cele mai des întâlnite calităţi ale oamenilor de succes. Aceştia ştiu cu exactitate ceea ce doresc să realizeze şi întotdeauna îşi stabilesc obiective şi îşi construiesc planuri foarte clare şi detaliate, nelăsând nimic la voia întâmplării. Pentru a vă îndeplini obiectivele, trebuie mai întâi să stabiliţi care sunt acestea şi apoi să vă construiţi un plan pe care sunteţi dispus sa-l urmaţi pentru a obţine ceea ce v-aţi propus.
Stephen Covey spunea “înainte de a începe să urcaţi pe scara succesului, asiguraţi-vă că este rezemată de clădirea care trebuie”. Altfel spus, înainte de a începe să faceţi un anumit lucru, asiguraţi-vă că ceea ce faceţi vă ajută să vă îndreptaţi către îndeplinirea obiectivelor propuse.
Multe persoane îşi stabilesc mai întâi un obiectiv, apoi pe măsură ce trec la îndeplinirea planului de acţiune, uită care era de fapt scopul iniţial şi astfel sfârşesc făcând anumite lucruri care nu mai au nicio legătură cu ceea ce şi-au propus la început. Ambrose Bierce spunea “fanatismul este (înseamnă) intensificarea eforturilor, după ce scopul dumneavoastră a fost uitat”. Şi pentru a nu face această greşeală, stabiliţi-vă mai întâi cu exactitate ceea ce vă doriţi să realizaţi, alcătuiţi-vă un plan de acţiune şi apoi, după ce treceţi la implementarea planului stabilit, opriţi-vă din când în când să analizaţi ceea ce faceţi, convingându-vă astfel de faptul că sunteţi pe drumul cel bun.

Pasul 2: Stabiliţi-vă obiectivele în scris

Una dintre principalele diferenţe dintre un vis sau o speranţă şi un obiectiv este că obiectivul trebuie să fie în scris şi cât mai detaliat.
În momentul în care vă notaţi scopul principal pe o foaie de hârtie, vă măriţi foarte mult şansele de a-l realiza, deoarece transformaţi energia în acţiune. Acţiunea înseamnă mişcare, iar mişcarea înseamnă impuls, iar impulsul este acela care vă va ajuta să vă îndreptaţi spre îndeplinirea obiectivului propus.

Pasul 3: Stabiliţi un termen limită

Daca nu vă propuneţi un deadline, sau un termen limită, pentru a obţine obiectivul ales la pasul numărul 1, veţi avea tendinţa să amânaţi, să căutaţi tot felul de scuze şi motive pentru a nu face ceea ce trebuie ca să vă duceţi planul la bun sfârşit şi, în final, veţi constata că de fapt nu aţi realizat ceea ce v-aţi dorit, ajungând astfel la concluzia eronată că stabilirea obiectivelor nu are niciun rost. Trebuie să vă propuneţi să vă îndepliniţi scopul până la o anumită dată şi să acceptaţi întreaga responsabilitate pentru consecinţele pe care le va avea neîndeplinirea obiectivului până la data stabilită.

Pasul 4: Alcătuiţi o listă de activităţi

După ce v-aţi stabilit obiectivul şi aţi ales un termen limită până când să-l obţineţi, treceţi la pasul 4 şi anume, alcătuiţi o listă cu toate lucrurile şi activităţile pe care trebuie să le întreprindeţi pentru a realiza ceea ce v-aţi propus. Această listă vă va ajuta să vă faceţi o imagine de ansamblu a obiectivului şi a ceea ce trebuie să faceţi pentru a-l realiza. Notaţi pe această listă toate activităţile, indiferent de gradul lor de complexitate şi indiferent de cât timp trebuie să alocaţi fiecăreia dintre ele.

Pasul 5: Organizaţi lista într-un plan de acţiune

Acelaşi Brian Tracy spunea într-un program de-al său că “acţiunea fără planificare este cauza tuturor eşecurilor”. Pentru a vă îndeplini orice vă propuneţi trebuie să treceţi la acţiune, iar pentru asta aveţi nevoie de un plan bine stabilit.
Pentru a vă transforma lista stabilita la pasul precedent într-un plan, trebuie să organizaţi activităţile în funcţie de priorităţi. Pentru aceasta, folosiţi metoda ABCDE. Puteţi creşte eficienţa acestui exerciţiu încercând un lucru pe care-l recomandă Brian Tracy şi anume, alcătuiţi un plan vizual al activităţilor, în care fiecare dintre acestea este reprezentată printr-un dreptunghi sau orice altă formă geometrică doriţi să-i asociaţi.
Eventual, puteţi lega aceste forme geometrice prin săgeţi indicând astfel ordinea în care trebuie să le efectuaţi şi modul în care depind una de cealaltă. Astfel, veţi putea observa mai uşor ce lucruri trebuie să faceţi mai întâi, înainte de a trece la o anumită activitate.

Pasul 6: Treceţi la acţiune

Acest pas este probabil unul dintre cei mai importanţi. Nu contează ce faceţi, însă trebuie neapărat să faceţi ceva, orice, numai să acţionaţi. Acţiunea este unul dintre cei mai importanţi factori pentru succes. Nu contează cât de clare sunt obiectivele pe care vi le-aţi stabilit şi cât de detaliate sunt planurile, dacă nu acţionaţi, nu veţi realiza nimic.

Pasul 7: Faceţi zilnic ceva pentru îndeplinirea obiectivului principal

Acesta este pasul cheie din această formulă. Faceţi în fiecare zi câte ceva care să vă apropie de îndeplinirea obiectivului principal. Nu lăsaţi să treacă nici măcar o zi fără ca să fi făcut cel puţin un lucru necesar pentru a realiza obiectivul major pe care vi l-aţi propus. Dacă doriţi să scrieţi o carte, scrieţi în fiecare zi măcar o pagină. Dacă doriţi să economisiţi o anumită sumă de bani, atunci când mergeţi la cumpărături renunţaţi la câte un lucru nesemnificativ şi puneţi deoparte nişte bani în fiecare zi. Dacă doriţi să slăbiţi, alergaţi sau faceţi sport în fiecare zi. Orice v-aţi propus, faceţi zilnic ceva care să vă ajute să vă îndepliniţi obiectivul stabilit.
1. Stabiliţi cu exactitate ce vă doriţi
2. Notaţi-vă obiectivele pe un carneţel sau o foaie de hârtie
3. Stabiliţi un termen limită până când să realizaţi obiectivul ales
4. Alcătuiţi o listă de activităţi cu tot ceea ce trebuie să faceţi pentru a obţine ceea ce v-aţi propus
5. Organizaţi lista într-un plan de acţiune
6. Treceţi la acţiune; faceţi ceva chiar acum
7. Faceţi zilnic ceva pentru îndeplinirea obiectivului principal

Daca veţi respecta aceşti paşi, în următoarele câteva luni veţi realiza mai mult decât aţi realizat în ultimul an. Mult succes!

 

Comentarii Adaugă comentariu
lu / 24.07.2012 10:00
chiar de azi o sa incerc sa urmez indicatiile date mai sus.mai sunt carti bune de acest gen,ca Napoleon Hill,Robert G.Allen etc.
Răspunde
 

Marcela / 28.06.2012 11:22
Trebuie sa mai ai si dorinta. Daca iti doresti mult de tot, numaidecit realizezi.
Răspunde
 

tatiana / 22.04.2012 18:47
tot ce-ti doresti se indeplineste, e vajnica actiunea ...... sfaturile sunt super. Urmati-le si succesul e al D-vstra.
Răspunde
 

eugen-contabil / 15.02.2012 14:04
vreau sa va comunic ca chiar am incercat aceasta si mia reusit de minune... va recomand tuturor sa stabiliti pasii mentionati... SUCCES
Răspunde
 

lenuta.89 / 26.01.2012 20:43
este foarte tarea acest messaj...
Răspunde
 

lenuta@@ / 14.11.2011 18:25
este foarte tare comentariul.. chiat e misto
Răspunde
 

Pasat Miladora / 07.10.2011 17:09
mersi mult pentru acest articol, am mai aflat ceva nou, dar in mare masura deja ma conduceam de un sir de idicatii care sunt incluse in acest articol. In desfasurare activitatii unui contabil sef altfel nici nu e posibil.
Răspunde
 

cucu / 29.09.2011 16:46
multumim pentru articol.Este ancurajaror,binevenit si pare simplu,dar tocmai aici e cheia ca nu ancercam sa facem ceva..dar citindul miam dat seama ca chiar de maine trebuie sa ancerc sa schimb situatia.multumesc anca o data.
Răspunde
 

 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Întrebări-răspunsuri
Privind dreptul la achitarea indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă, dacă stagiul angajatului este mai mic de 9 luni 
14.07.2016  
Activez din iulie 2015. În februarie 2016 am stat 6 zile în concediu medical. Mi se cuvine achitarea concediului medical?
Privind acordarea concediului de odihnă integru 
27.06.2016  
În primul an de muncă, după 11 luni lucrate fără concediu de odihnă, angajatul are dreptul la 28 zile de concediu sau 26 (11x2,33)?
Privind calcularea și achitarea concediului adiţional plătit pentru studii 
22.06.2016  
Dacă îți ei concediu adiţional plătit pentru studii, unde trebuie să se achite 75 % din salariu mediu și cum se calculează acesta?
Modul de calculare a concediilor suplimentare 
03.02.2016  
În cazul în care o persoană apropiată a unui angajat a decedat, angajatul va putea beneficia de concediu suplimentar? Cum se va calcula acest concediu?
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.