Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Privind modul de angajare a fondatorului unei entități la entitatea acestuia

Privind modul de angajare a fondatorului unei entități la entitatea acestuia

27.07.2016   4749   9   Liuba Mursa, manager serviciul personal

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Întrebare:
La o societate cu răspundere limitată sunt doi fondatori cu cota parte 50% fiecare, unul fiind și administrator, celălalt la fel activează în cadrul societății. Se întocmeşte contract individual de muncă pentru ambii sau este suficient extrasul de la Camera Înregistrării de Stat pentru a fi considerați angajaţi? 

Răspuns:
Prevederile Codului Muncii al RM se aplică conducătorilor tuturor unităţilor, cu excepţia cazurilor când conducătorul (angajatorul) este concomitent şi proprietar unic al unităţii. 

În cazul când unitatea este formata de doi sau mai mulți fondatori, contractul individual de muncă cu conducătorul unităţii se încheie pe durata indicată în documentele de constituire ale unităţii sau pe un termen stabilit în contract prin acordul părţilor.

Contractul individual de muncă cu conducătorul unității se semnează de fondator/fondatori sau de fondatorul care a fost împuternicit prin Procesul-verbal al adunării fondatorilor unității pentru semnarea contractului individual de muncă și al Acordurilor adiţionale la contractul menționat cu conducătorul unităţii.

Privitor la angajarea fondatorului entității ca angajat al entității, toate documentele vor fi semnate de conducătorul entității conform Codului Muncii al RM.

Comentarii Adaugă comentariu
Radu-Saracinov / 11.11.2016 10:29
Notiunea de administrator in sensul extrasului de la Camera Înregistrării de Stat si functia de Administrator in sensul legislatiei muncii sunt lucruri absolut diferite. Notiunea de Administrator in primul caz este reglementata de legislatia civila si nu are legatura cu legisla muncii si cu contractul individual de munca. Pentru ca o persoana Administrator, Fondator sa fie angajata in cadrul intreprinderii pe care o cunduce se intocmeste contract individual de munca pentru o functie din Clasificator de ex Director, si nici decum nu pentru functia de Administrator (consultati CORM 006-14)
Răspunde
 

Maria botnaru / 25.08.2016 14:02
Buna ziua! Uitati asa intrebare: in cazul cind sunt 2 fondatori 50/50 unul detine post de administrator al 2-lea de contabil sef la fel se face contract de munca s-au este de ajuns cererea de angajare si ordunul? Multumesc anticipat!
Răspunsuri (1)

Super contabil / 26.09.2016
Daca un administrator, sau alt angajat are salariu, CIM este obligatoriu!!!

Răspunde
 

Cires Elena / 28.07.2016 08:55
Rog argumentarea enuntului "Prevederile Codului Muncii al RM se aplică conducătorilor tuturor unităţilor, cu excepţia cazurilor când conducătorul (angajatorul) este concomitent şi proprietar unic al unităţii".
Răspunsuri (2)

ghenadie negara / 02.08.2016
nu cred ca ar trebui argumentare, ptr ca argumentarea o gasim in alte surse. cert la moment este faptul ca "administratorul, în calitate de proprietar al unităţii sau de specialist în management, în esenţă nu este salariat al unităţii respective, nu este parte a raportului individual de muncă, prin urmare, relaţia dintre societate şi administrator fiind analogică regulilor mandatului, care la rîndul său sînt raporturi reglementate de prevederile Codului civil." cu stima

Petru / 28.07.2016
Aici sint multe discutii, in diferit timp au fost diferite interpretări. Si la ziua de azi nu sint păreri univoce in această întrebare.

Răspunde
 

Silvia Manolescu / 28.07.2016 08:38
Buna ziua, si totusi daca ați putea vă rugăm mult să răspundeți la întrebare, se întocmește contract individual de muncă atît pentru administrator cît și pentru celălalt fondator? Cum să înțegem noi cuvîntul conducător în răspunsul acordat de dvs? Aveți în vedere administrator sau altceva? Mulțumim!
Răspunsuri (2)

ghenadie negara / 02.08.2016
cuvintul administrator inseamna administrator. cine este acesta- vedeti legile care reglementeaza formele concrete organizatorico-juridice ale intreprinderii. apropo, Legea SA nici nu prevede notiunea de administrator (acolo este organu executiv), ori Legea SRL presupune existenta mai multor adminstratori . referitor CIM cu managerii-sefi (apropo, si acestea sunt mentionati in legile speciale, desi notiunea incet incet este inlocuita cu cea de administrator), actele normative in vigoare presupun semnarea unor contracte speciale cu acestea (de ex cu administratorul intreprinderii de stat). astfel, ca cum s-a mentionat mai sus, sunt si modele, si exceptii. daca ar fi o situatie mai complexa, as apela la concilierea unui avocat, care cunoaste bine dreptul corporativ. cu stima

Veaceslav Ciobanu / 28.07.2016
Cuvintul conducator urmeza sa-i intelegeti - administratorul intreprinderii. Contracte de munca se intocmesc cu toti angajatii inclusiv cu cei care au si statut de asociat al intreprinderii, Codul muncii nu prevede careva exceptii in acest sens.

Răspunde
 

 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul III și IV 
28.07.2016  
Prin Legea nr. 138 din 17.06.2016 au fost operate mai multe modificări importante la Codul fiscal privind TVA și Accize. Vă prezentăm comentariile noastre ce țin de aceste modificări
© 2017 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.