Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Privind acordarea concomitentă a îndemnizaţiei pentru îngrijirea copilului şi a îndemnizaţiei de maternitate

Privind acordarea concomitentă a îndemnizaţiei pentru îngrijirea copilului şi a îndemnizaţiei de maternitate

24.10.2011   5650   2   Liuba Mursa, manager serviciul personal

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Privind acordarea concomitentă a îndemnizaţiei pentru îngrijirea copilului şi a îndemnizaţiei de maternitate

 

Mă aflu în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, totodată sunt în a 32 săptămînă de sarcină. Deci, apar întrebările: Am dreptul la ambele indemnizaţii concomitent (de maternitate şi de îngrijirea copilului)? Cum se calculează indemnizaţia de maternitate în cazul dat?

 Potrivit art. 124 din Codul Muncii femeilor salariate şi ucenicelor, precum şi soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor, li se acordă un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice şi concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice (în cazul naşterilor complicate sau naşterii a doi sau mai mulţi copii – 70 de zile calendaristice), plătindu-li-se pentru această perioadă indemnizaţii de maternitate în modul prevăzut de legislaţia în vigoare.

 Conform Hotărîrei Guvernului nr. 108 din 03.02.2005 privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale , în cazul acordării concediului pentru sarcină şi lăuzie în perioada concediului pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, persoana îndreptăţită va beneficia de ambele indemnizaţii (de maternitate şi de îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani).

Baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate este venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni premergătoare riscului asigurat. Deci, salariata fiind în concediu de îngrijire a copilului nu a realizat nici un venit în ultimele 6 luni cu toate acestea în regulamentul menţionat mai sus este prevăzut că: în cazul lipsei motivate a venitului asigurat (aflarea angajatei în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani) în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii în care s-a produs riscul asigurat, baza de calcul este salariul tarifar sau salariul de funcţie al beneficiarului.

 Calculul indemnizaţiei se va executa conform art. 16 al Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale nr. 289-XV din 22.07.2004 şi se va acorda începînd cu săptămîna a 30-a de sarcină.

Comentarii Adaugă comentariu
Lera / 07.02.2013 15:35
Buna ziua! Deja mult s-a vorbit pe site despre primirea indemnizatiei pt copil si plata concediului de maternitate. Dar nu gasesc nici in legislatia MD, nici pe net raspuns la urmatoarea situatie: Pentru copiii nascuti peste hotarele RM, CNAS-ul acorda indemnizatii pentru copil pina la virsta de 3 ani, perfectind documentele necesare. Insa, daca mama este angajata in cimpul muncii, aflindu_se in concediul pentru ingrijirea copilului , in interiorul caruia mai naste inca un copil, dar EL SA NASTE PESTE HOTARELE RM, intreprinderea unde lucreaza mama refuza sa achite concediul de maternitate, deoarece mama nu are certificatul medical din RM. INTREBARE: in baza carui document intreprinderea poate achita indemnizatia de maternitate? si De ce statul acorda indemnizatie copiilor cetateni ai RM, iar despre achitarea concediului de maternitate in situatia data de catre intreprinderea unde lucreaza mama nu se stipuleaza nimic in legislatie. Mersi mult, sper sa ma ajutati sa gases raspuns la intrebare.
Răspunde
 

taya / 04.02.2013 13:54
salut, sunt in concediu de maternitate ,copilulare 1an si trei luni,in cazul ca ies la lucru din nou, pot acorda indemnizatia pentru ingrijirea copilului dupa bunica care este angajata in cimpul muncii? pina la ce virsta a copilului va putea beneficia de aceasta indemnizatie? sau eu voi lucra ca profesoara(18 ore sapt100%sal) , cite ore pe saptamina pot lucra pentru a pastra si indemnizatia . multumesc.
Răspunde
 

 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.