Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Despre calculul salariului pentru unele categorii de angajați

Despre calculul salariului pentru unele categorii de angajați

01.10.2013   9297   2   Liuba Mursa, manager serviciul personal

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare

Despre calculul salariului pentru unele categorii de angajați

Întrebare: Se poate aplica remunerarea pentru unitate de timp__oră a  agenților de pază? Dacă agentul de pază lucrează 12 ore, după care urmează repaus de 24 ore, se menține norma pe saptamînă de 40 ore lucrătoare ?

Răspuns:

Conform art. 128 al Codului Muncii (în continuare CM), salariul reprezintă orice recompensă sau cîştig evaluat în bani, plătit salariatului de către angajator în temeiul contractului individual de muncă, pentru munca prestată sau care urmează a fi prestată.
Deci, reeșind din prevederile menționate, dacă
contractual individual de muncă prevede că salariul este calculate pe unitate de timp__oră, atunci se procedeaza conform legislatiei în  vigoare în cazul remunerării în acord.

Important este ca salariul lunar sa nu fie mai mic decît salariul minim garantat de stat (din 1 mai 2013 salariul minim lunar este stabilit în mărime de 1400 lei lunar/ 8,28 lei pe oră, calculat pentru un program complet de lucru de 169 ore în medie pe lună).

La entitățile economice unde specificul lucrarilor necesită pentru anumite profesii lucru în schimburi este necesar ca acest aspect sa fie stipulat în Regulamentul intern al entității şi în contractul individual de muncă al angajaților care îşi desfaşoara activitatea în schimburi.

În cazul dat, este necesar de a  ţine cont de prevederile art. 99 al CM, conform căruia, în unităţile economice poate fi introdusă evidenţa globală a timpului de muncă, cu condiţia ca durata timpului de muncă să nu depăşească numărul de ore lucrătoare stabilite de CM. În aceste cazuri, perioada de evidenţă nu trebuie să fie mai mare de un an, iar durata zilnică a timpului de muncă (a schimbului) nu poate depăşi 12 ore.
Conform Conventiei colective (nivel național) nr. 2 din 9.07.04  este aprobată lista profesiilor pentru care se permite durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore, urmată de o perioadă de repaus de cel puţin 24 de ore.

 În lista dată, profesia paznic este inclusă, deci conform art. 100 din CM se permite ca paznicii să lucreze 12 ore, urmate de o perioadă de repaus de cel puţin 24 de ore.

 În cazul dat nu se va respecta cu stricteţe norma timpului de muncă de 40 ore pe săptămînă, deoarece vor fi saptămîni cînd angajatul va lucra mai mult de 40 ore, iar saptămînile următoare va lucra mai puţin de 40 ore, însă, cumulativ,  numărul orelor lucrate va fi în conformitate cu Balanţa timpului de lucru pentru luna respectivă.

Comentarii Adaugă comentariu
onisim vasile / 28.09.2017 19:14
buna ziua. cu cat se poate plati un paznik care face 217 ore pe luna multumim
Răspunde
 

Prodan Constantin / 10.02.2017 10:28
Cum se ofera categoria de salarizare pentru psihologii din domeniul social, si care este salariul de functie a unui psiholog din acest domeniu? Va multumesc!!!
Răspunde
 

 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.