Prima  |  Întrebări-Răspunsuri | Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

19.06.2014   58073   217   Liuba Mursa, manager serviciul personal

Votează: 3.0/5 (2 Voturi )

imprimare

Întrebări frecvente cu privire la concediul de maternitate

Întrebare:
Cum funcționează legea in momentul în care persoana se află în concediu de maternitate, dar este însărcinată cu al doilea copil? Cum se procedează în cazul în care administrația entității în care activați, vă respinge cererea de prelungire a concediului?

Răspuns:
Conform art.124 alin. (2) din 
Codului Muncii al RM  

(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor indicate la alin.(1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, cu achitarea indemnizaţiei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Reieșind din contextul aliniatului dat, salariata are dreptul la concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani în baza cererii scrise fără excepții.

Pentru acordarea îndemnizaţii lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani, la casa teritorială de asigurări sociale salariata va fi obligată să prezinte extrasul din ordinal de acordare a concediu pentru îngrijire copilului până la vârsta de trei ani.

În cazul refuzului angajatorului, salariata are dreptul de a se adresa cu o plângere la Inspecția Muncii.

Întrebare:
Cât va constitui indemnizația pentru al doilea copil potrivit noilor modificări la legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporara de munca, daca în acest moment persoana se află în concediu de maternitate cu primul copil? Daca între timp persoana își reia activitatea de munca cu regim de munca parțial, cum va influența aceasta la calculul indemnizației pentru al doilea copil?

Răspuns:
Conform
Hotărârii Guvernului Nr. 84  din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului Nr.1478 din 15 noiembrie 2002 cuantumul îndemnizaţiei unice la naşterea copilului a fost aprobat in mărimea:

- la naşterea primului copil – 3100 lei;
- la naşterea fiecărui copil următor – 3400 lei.

În baza cererii, angajata aflată în concediu de îngrijire copilului până la vârsta de trei ani are dreptul de a se reîntoarce la serviciul. În cazul reîntoarcerii le serviciu cu program de lucru parţial, salariata va menține și dreptul la îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani acordată de casa teritorială de asigurări sociale.

La calculul îndemnizaţiei lunare pentru creşterea/îngrijirii al doilea copil, se va calcula în baza HG Nr. 84 din  05.02.2014 pentru modificarea şi completarea HG Nr. 1478  din  15.11.2002 cu privire la indemnizaţiile adresate familiilor cu copii.

Dacă până în aprilie îndemnizația pentru creșterea copilului se calcula în baza venitului mediu lunar asigurat realizat în ultimele 6 luni premergătoare lunii naşterii copilului, atunci din data de 01.04.2014, baza de calcul constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni. Lunile calendaristice ale concediului de maternitate (concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice si concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice) se substituie cu acelaşi număr de luni imediat  premergătoare perioadei incluse în calcul, deci 12 luni premergătoare primei zile de concediu de maternitate.

Întrebare:
Care sunt actele necesare care trebuie prezentate pentru stabilirea indemnizației de maternitate?

Răspuns:
Pentru a obține îndemnizația unică la naşterea copilului şi îndemnizaţia lunară pentru creşterea/îngrijirea copilului la casa teritorială de asigurări sociale se depun următoarele acte (conform
HG 1478 din 15.11.2002):

1. Certificatul medical (original);
2. Actul de identitate al mamei (copia);
3. Certificatul despre venitul asigurat pentru 12 luni (REV 5), premergătoare lunii producerii riscului asigurat, eliberat de fiecare dintre unitățile economice în care solicitantul îşi desfășoară activitatea.

Întrebare:
Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului își reia activitatea, aceasta va pierde indemnizația? Câte ore ar trebui să lucreze, ca sa nu o piardă?

Răspuns:
Asiguratul care se află în concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani la toate unităţile în care desfăşoară activităţi, are dreptul la indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului de la data acordării concediului şi până la vârsta de 3 ani a copilului.

În cazul în care mama sau tata (beneficiar de indemnizaţie) îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial, cu retribuirea muncii în proporţie din salariu de funcţie/tarifar stabilit conform sistemului tarifar de salarizare ori în mărimea salariului cuvenit pentru timpul efectiv lucrat în limitele timpului parțial din durata programului de muncă în cazul salarizării conform sistemelor netarifare de salarizare, la fiecare dintre unităţi, indemnizaţia nu se suspendă. 

Comentarii Adaugă comentariu
vreau sa fiu tatic / 06.10.2017 15:26
Buna ziua. Avem asa situatie: mamica poate lua concediu pentru ingrijirea copilului un singur an (din anumite motive). Dupa trecerea unui an, pot eu (tata) sa iau concediu pentru ingrijirea copilului pentru urmatorii 2 ani? Multumesc Anticipat
Răspunsuri (1)

Petru / 06.10.2017
da puteti

Răspunde
 

Dragan Snejana / 10.09.2017 17:58
buna ziua! Asa o intrebare...ma aflu in concediul pentru ingrijirea copilului de 1an 10 luni si sunt insarcinata cu al doilea copil,in cazul meu eu am dreptul la un alt concediu de maternitate platit si la indemnizatia lunara pentru al doilea copil? ca indemnizatia unica la nastere e clar ca primesc.Mentionez ca pina a iesi in concediul pentru ingrijirea copilului am lucrat.
Răspunde
 

Daniela P / 09.09.2017 11:25
Buna ziua! Asi dori sa aflu daca pot lua concediu neplati pentru ingrijirea copilului pina la 4 ani. La moment copilul are 2.5 ani, iar eu activez ,fara a primi indemnizatia pentru copil din motiv ca am schimbat locul de munca. La moment doresc sa iau concediu fara plata pentru ingrijirea copilului pina la implinirea a 4 ani. Este posibil sau nu?
Răspunde
 

Alina Birsan / 04.09.2017 13:47
Buna ziua!Ajutati-ma va rog cu un raspuns,am fost angajata pe perioada determinata si acum in august contractul de munca a expirat si am primit scrisoare oficiala ca nu mai activez in domeniu,ma aflu in concediu de maternitate de un an....in asa situatie pot fi concediata si nu mai primesc indemnizatia?
Răspunde
 

Cristina / 02.09.2017 14:21
Salut! As dori sa aflu raspunsul la urmatoarele intrebari: 1. Daca demisionez de la locul de baza, in perioada de intretinere a copilului pina la 3 ani, si ma angajez in alta parte pe timp de munca partial, voi pierde indemnizatia? 2. Cite ore lucratoare pot fi permise in cazul lucrului prin cumul?
Răspunde
 

Cristina / 27.07.2017 20:19
Buna, spuneti-mi va rog am dreptul sa lucrez pina la 34 saptamini de sarcina, apoi sa iau concediul de maternitate, si va afecta la plata concediului salariul primit in aceste 4 saptamini?
Răspunde
 

Raisa / 27.07.2017 15:21
Cum procedez in cazul in care vreau sa-mi pastrez indemnizatia pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani daca fiind in concediu de maternitate am revenit la lucru pe program partial si am lucrat timp de 1 an intr-o institutie de invatamint iar acum m-am transferat in alta institutie de invatamint.
Răspunde
 

Anna / 22.07.2017 16:05
Salut. Spuneti-mi va rog si mie, daca la moment fiind in concediu de maternitate sint insarcinata cu urmatorul cum va fi calculata indemnizatia pentru urmatorul copil si pentru cit timp va fi stabilita?
Răspunsuri (1)

ion aga / 16.09.2017
Buna ziua,spuneti-mi va rog , bunica pooate sasi ea concediu pentru ingrijirea nepoatei si cum se calculeaza marimea indemnizatiei ce va primio avind salariu de 3100lei, multumesc

Răspunde
 

VL / 11.07.2017 09:52
Salutare, cine stie daca persoana primeste indemnizatii pentru ingrijirea copilului de la locul de baza si se angajeaza prin cumul cu 0.5, va pierde sa nu indemnizatia?
Răspunsuri (1)

Vik leo / 13.07.2017
Nu pierde indemniyatia

Răspunde
 

mariana ursu / 05.07.2017 21:04
buna seara,raspundeti-mi va rog si mie,nu demult m-am eliberat de la serviciu fiind insarcinata in luna a2-a, sotul este angajat.Intrebarea este daca putem beneficia de indemnizatia din partea sotului sau indemnizatia ca fiind somer deja?
Răspunde
 

Fulga / 30.06.2017 08:41
Buna ziua spunetimi va rog eu mama angajat la lucru am lucrat doar doua luni,si sunt insarcinata ,n-o sa am concediu de maternitate,da?Cit timp trebuie sa ai lucrat ca sa ai concediu de maternitate ,raspundeti-mi va rog mult
Răspunde
 

bou maria / 21.06.2017 14:54
buna ziua sint insarcinata cu gemeni imi puteti spune va rog cum se acorda concediu de maternitate in cazul asta. Ambii suntem angajati desi de dorit ca concediu sa il primim de la sot ca salariu e mai mare.Multumesc
Răspunde
 

Silvia / 12.06.2017 16:36
Buna ziua, sunt in concediu de maternitate, am lucrat intr-o companie legal si primesc indemnizatia pina la 3 ani. Dupa ce se implinesc acesti 3 ani, in cazul meu luna septembrie curent, daca nu ma intorc la postul de munca(deoarece ne-am mutat peste hotare) este nevoie sa ma prezint la postul de munca pentru careva formalitati? Multumesc!
Răspunde
 

Dimitriu Elena / 12.06.2017 13:13
Buna ziua,poate cineva sa ma ajute cum sa procedez in cazul cind sotia a activat in baza de patenta si concediul de maternitate a fost primit de la sot,asta a fost cu 1.5 ani in urma acum sotul solicita concediul ramas pentru ingrijirea copilului pina la 3ani ,este nevoiede cerut vreun certificat precum ca sotia lucreaza sau e suficient cererea scrisa de sot si anexat certificatul de nastere a copilului .Insa ei doresc sa plece peste hotare cu toata familia pe o luna si daca se primeste sa ramina acolo.
Răspunde
 

Luca Svetlana / 03.06.2017 00:04
Buna ziua..spuneti-mi va rog incazul in care ma aflu in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani si iata ca la jumatate de iunie ii va implini si trebuie sa es la serviciu,dar sunt insarcinata si la 30 iulie trebuie sa es in concediu de maternitate cu cel deal 2-lea copil.Ar fi mai bine daca mias prelungi concediu pina la 6 ?daca nu dece?
Răspunde
 

Elena / 31.05.2017 09:57
buna ziua am si eu o intrebare am un baetel de doi ani si vrau sal dau la cresa dar sa nu es la lucru o sa mi se plateasca mai departe intemnizatia de crestere a copilului pina la 3 ani
Răspunsuri (1)

Irina / 02.06.2017
Desigur că indemnizația Dvs. se păstrează până la 3 ani dacă nu începeți să lucrați.

Răspunde
 

Veronica Gorbuleac / 26.05.2017 10:48
buna ziua, pe 14 iulie implinec 30 saptamini de sarcina si o sa es in concediu pe buletin, dar pe 10 iulie se incepe concediul anual de la serviciu. Cume mai bine sami iau concediul mai inainte de concediul anual sau dupa?
Răspunde
 

Sirbu Natalia / 21.05.2017 20:42
spuneti va rog, daca eu si sotul lucram in aceiasi companie si eu sunt angajata pe un contract de munca determinat din Decembrie 2016 pt 6 luni, in luna Mai 2017 se termina contractul de munca. Eu am prins sarcina deja dupa ce am fost angajata in cimpul muncii in Ianuarie 2017 si voi avea la sfirsitul lunii Iulie 2017 30 saptamini de sarcina, adica deja conform contractului eu nu voi mai activa in cimpul muncii din luna Mai 2017... spuneti va rog in cazul acesta sotului i se va acorda/achita concediul de maternitate/indemnizatia etc...? Sotul activeaza de mai mult timp in compania data, cel putin de un an... multumesc mult pt timpul acordat
Răspunsuri (1)

Petru / 23.05.2017
da are dreptul, decizia curtii constitutionale . http://contabilsef.md/newsview.php?l=ro&idc=512&id=15759&t=/Noutati/Noutati-Contabilef/Sotiile-aflate-la-intretinerea-sotului-au-motiv-de-bucurie-Afla-de-ce

Răspunde
 

Valeria / 20.05.2017 12:58
Buna ziua!Am si eu o intrebare legata de concediu de maternitate,cine poate beneficia de concediu de maternitate? Si eu si sotu lucram oficial,dupa nastere am dori ambii sa beneficiem de la serviciu de concediu de ingrijire a copilului,asta e posibil(desigur intelegem ca de indemnizatie poate beneficia doar unul din noi)?
Răspunsuri (1)

Irina / 02.06.2017
Bună ziua! De concediul integral de îngrijire a copilului poate beneficia doar unul din părinți, fie mama sau tatăl. În mod normal de acesta beneficiază mama, însă și tăticii au dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Mai multe citiți aici: http://www.contabilsef.md/newsview.php?l=ro&idc=512&id=14223&t=/Noutati/Noutati-Contabilef/Nou-Tatii-copiilor-nou-nascuti-pot-beneficia-de-un-concediu-paternal-de-14-zile-calendaristice

Răspunde
 

Irina / 16.05.2017 23:25
Buna ziua. Sunt in concediu de maternitate. Vreau sa stiu daca pot beneficia de concediu ordinar de odihna (sunt profesoara) dupa care sa scriu cerere pentru concediul de ingrijire a copilului? Cum se va calcula indemnizatia in acest caz?
Răspunde
 

Cristina / 01.05.2017 13:33
Buna ziua. Am si eu o intrebare,va rog sa ma ajutati. Copil nascut pe 14.06.2014,cererea de concediu de ingrijire a copilului am scris pe 08.09.2014,deoarece am avut concediul de maternitate prelunjit cu 14 zile si inca concediul anul de 35 de zile. Intrebare a edte cind mi sw finiaeaza concediul de ingrijire a copilului:cind el implineste 3 ani sau din momentul scrierii cererii. Multumesc mult
Răspunde
 

Beregoi Maria / 27.04.2017 10:32
Care sunt actele necesare care trebuie prezentate pentru stabilirea indemnizației de maternitate?
Răspunsuri (1)

Irina / 02.06.2017
La cererea pentru obținerea indemnizației de maternitate se anexează următoarele acte, original și copie: Certificat privind concediul medical, care este prezentat angajatorului. Acest certificat îl puteți obține de la medicul de familie. Buletinul de identitate a femeii asigurate. Buletinul de identitate a soției și a soțului, certificatul de căsătoriei, carnetul de muncă a soției sau declarația acesteia, prezentată sub propria răspundere, care să ateste faptul că aceasta nu este persoană asigurată și nu dispune de venit asigurat — în cazul soțiilor care se află la întreținerea soților asigurați. Declarația privind stabilirea indemnizațiilor de asigurare socială a persoanei asigurate de tip Rev-5, emisă femeii asigurate de angajatorul de la locul de muncă de bază și prin cumul. În cazul soțiilor care se afla la întreținerea soților asigurați — declarația Rev-5, emisă de angajatorul de la locul de muncă de bază și prin cumul a soțului, pentru un trimestru. Copiile documentelor anexate la cerere de obținere a indemnizației de maternitate sunt acceptate de organele teritoriale de asigurări sociale.

Răspunde
 

Elena B / 19.04.2017 18:49
Buna ziua.Luminatima va rog si pe mine, sunt la intretinerea sotului.Va putea sotul sa primeasca indemnizatia pentru copil in cazul in care eu am lucrat oficial 22 zile dupa care mam eliberat, dupa care am aflat ca sunt insarcinata, plus la asta nu eram inscrisi, neam inscris mai tirziu?
Răspunde
 

eugenia / 18.04.2017 22:17
am salariu 800 lei si lucrez pe jumate de salariu si es in concediu de maternitate cum o sa -mi calculeze concediu si ce suma trebuie sa eu
Răspunde
 

Oxana / 18.04.2017 12:06
Salut, am o întrebare referitor la calculul concediului de maternitate, am iesit în concediu la sfîrșitul anului 2015, CNAS mia achitat 7300 lei ( salariul lunar fiind de 1700 lei). Este corecctă suma? Sau care e formula de calcul?
Răspunde
 

catea / 05.04.2017 14:48
salut.ma aflu in conced de maternitate dar de la 1 05 2016 am iesit laserviciu cu regim partial de lucru acum trebiue sa es in concediu de maternitate iarasi. cum mi se va calcula din periada care am activat acum sau pe baza celuilalt concediu
Răspunde
 

Cristina Balan / 30.03.2017 19:02
Spuneti-mi va rog cit trebuie sa fie la intretinerea sotului sotia ca sa poata beneficia de concediu de maternitate, si in cazul cind si sotia lucreaza se poate sa iei pe baza sotului concediul?
Răspunsuri (1)

DAFT / 03.04.2017
nu cred ca poate fi vorba aici depsre durata aflarii la intretinerea sotului, important numai ca sotul sa fie persoana asigrata. Daca ambii lucreaza, atunci maternitate se calcul pe nume sotie, iar ingrijire copil se permite la alegere, insa cu reducerea timpului de lucru evident.

Răspunde
 

natalia g / 28.03.2017 08:33
buna ziua .eu si sotul meu suntem ambii angajati se poate ca sotul meu sa primeasca concediul prenatal(indemnizatia inainte de nastere) pentru ca salariul lui este mai mare decit al meu?
Răspunsuri (2)

RODICA / 18.05.2017
In cazul in cazul in care sotia este angajata in cimpul muncii sotul nu poate beneficia de indemnizatie la nasterea copilului(sotia fiind angajata nu se afla la intretinerea sotului)

Cristina Balan / 30.03.2017
Buna!Spuneti-mi va rog cit timp trebuie sa fie sotia la intretinerea sotului ca sa poata beneficia de concediul de maternitate?Si spuneti-mi va rog in cazul cind si sotia si sotul lucreaza se poate de beneficiat concediul de maternitste pe baza sotului?

Răspunde
 

Andrei Matraguna / 22.03.2017 14:56
Dacă persoana aflată în concediul de îngrijire a copilului pina la impinirea varstei de 3 ani își reia activitatea si pe perioada muncii nu isi indeplineste corespunzator obligatiile de munca, ea poate fi concediata, caci art. 86 alin. 2 CM nu permite concediare in perioada aflarii in concediu de matarnitate ?
Răspunde
 

victoria,victor / 20.03.2017 14:37
buna poate sami spuna cineva cum se calculeaza indemnizaia lunara de ingrijire a copilului pana la virsta de 3 ani ,sunt persoana angajata ,30% din salariul de pe ultima luna pana a iesi in concediul de maternitate sau din salariul de baza ce mia fost calculat indemnizatia de maternitate ,explicatimi va rog cine poate sau daca puteti scritimi formula calularii ,va multumesc
Răspunde
 

1 2 3 4 5 6 »»
 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
Articole
Scurte comentarii pe marginea celor publicate: Revista Monitorul Fiscal FISC.md nr. 5 (33) octombrie 2016 
26.10.2016  
Revista Monitorul Fiscal FISC.md. din luna octombrie, n-a rămas fără atenția noastră. În acest număr al revistei am găsit multe subiecte interesante care merită să fie citite și analizate
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №9/2016, записи на полях 
17.10.2016  
БНК, другой журнал, который с удовольствием читают многие бухгалтера и аудиторы нашей страны, также не остался без нашего внимания
Бухгалтерские и Налоговые Консультации №8/2017, комментарии на полях 
26.09.2017  
Комментарии по материалам, опубликованным в журнале БНК: Подоходный налог: последние изменения и комментарии; Уборка жилых домов и НДС; НДС и подарки своим сотрудникам; Прекращение действия предпринимательского патента; Многолетние насаждения (виноградник) и налог на недвижимость и другие.
Modificări în legislația fiscală 2016, scurte comentarii. Titlul V - IX 
29.07.2016  
Comentarii privind modificările din Codul fiscal privind administrarea fiscală, impozitul pe bunurile imobiliare, impozitul pe avere, taxele locale, taxele pentru resursele naturale și taxele rutiere
© 2017 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.