Prima  |  Articole  |  Contabilitate | Contabilitatea importului de stocuri. Aspecte contabile și fiscale

Contabilitatea importului de stocuri. Aspecte contabile și fiscale

20.02.2017   3654   5   Adrian Ştirbu, Auditor

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

imprimare
În activitatea multor entități se întâlnesc frecvent tranzacții legate de importul activelor. În acest articol o să ne oprim asupra particularităților contabilizării operațiunilor de import a stocurilor și asupra aspectelor fiscale legate de aceste tranzacții. O să începem cu modul de contabilizare a stocurilor, stabilit în SNC "Stocuri". La importul de stocuri cele mai multe întrebări țin de formarea costului de intrare și de momentul recunoașterii stocurilor.
Această informație este protejată! Vă rugăm să vă înregistrați.

Membru nou
Pentru accesarea informațiilor protejate,
Vă rugăm să completați
forma de înregistrare.

Autentificare
Email:
Password:  
Comentarii Adaugă comentariu
ghenadie negara / 03.03.2017 10:00
catre autor: intrucit conform SNC stocul in contabilitate se recunoaste la detinerea controlului(proprietatii) lipsa clauzei de proprietate in contractu international (dar deobicei asa si se intimpla) creaza dificultati in stabilirea datei de transmitere a proprietatii. f putin contabili, chiar si cei "de talie nationala" cunosc subtilitatile transmiterii dreptului de proprietate asupra bunurilor (iar conditiile de livrare nu reglementeaza si transmiterea dreptului de proprietate). astfel la discutarea SNC dcvs/ stocuri si s-a adoptat o decizie universala de a pune in capul mesei data declarateii vamale cu posibilitatea utilizarii altei dati care reese din conditiile contractuale referitor transmiterea dreptului de proprietate la alegerea entitatii. de ce proprietate si nu riscuri, ptr ca SNCurile nu dau prioritate continutului economic asupra juridicului (poate prin prisam noi legi a contabilitatii aspectul va fi revazut). cu stima
Răspunsuri (1)

Adrian Stirbu / 03.03.2017
Sint contabil si eu. Inteleg toate problemele care apar la import de stocuri. Dar cum si am mentionat in material, doresc sa fie asta clar scris, fara subintelegeri.

Răspunde
 

ghenadie negara / 02.03.2017 23:10
buna analiza. in opinia mea operatiunea de import a activelor trebuie inceputa nu cu SNC stocuri da cu SNC dcvs. astfel, data înregistrării iniţiale, conform snc DCVS pentru importul de active este: data întocmirii declaraţiei vamale, sau data întocmirii documentului primar care confirmă trecerea dreptului de proprietate asupra activelor sau prestarea serviciilor, lucrărilor, sau altă dată prevăzută de legislaţia în vigoare. totodata, evaluarea stocurilor importate se efectuează în lei moldoveneşti prin recalcularea valutei străine la cursul de schimb al Băncii Naţionale a Moldovei stabilit la: data întocmirii declaraţiei vamale (dacă contractul nu prevede o altă dată de trecere către entitate a dreptului de proprietate asupra stocurilor procurate). Aceasta ordine de aplicare este acoperitoare pentru toate importurile, inclsusiv si situatia, cind transmietrea dreptului de proprietate este aminat. in acest context, metoda de baza utilizata conform SNC la contabilizarea importurilor de active este cu utilizarea datei din declaratia vamala: si pentru inregsitrarea initiala si ptr evaluarea stocului. ca metoda alternativa, conform SNC este inregistrarea importului de active cu data din documentul primar care confirma trecerea dreptului de proprietate, inclusiv si pentru evaluarea stocului. sper speecialistii de la Minfin sa va poata raspunde la intrebare adecvat.
Răspunde
 

Elena Coroletchi / 02.03.2017 11:32
Va multumesc pentru articol, foarte util !
Răspunsuri (1)

Adrian Stirbu / 02.03.2017
Mersi pentru apreciere

Răspunde
 

 
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase  
© 2018 Contabil Şef. Toate Drepturile Rezervate.