Programul de conformare a contribuabililor reprezintă soluția pentru sporirea nivelului de conformare voluntară a contribuabililor și identificarea/ prevenirea și sancționarea cazurilor de încălcare fiscală.
Unul din genurile de activitate monitorizate prin prisma Programului este domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul a mărfurilor, produselor și materialelor.
În acest sens, au fost selectați 892 de contribuabili care activează în segmentul respectiv pentru monitorizare camerală și/ sau la fața locului în scopul evaluării riscurilor de neconformare fiscală, acordării sprijinului consultativ/ informativ în vederea excluderii riscurilor de conformare ca:
- Utilizarea muncii ne(sub) declarate;
- Riscul subdeclarării obligațiilor TVA prin utilizarea schemelor de majorarea trecerii în cont a TVA, reieșind din tranzacțiile efectuate;
- Nereflectarea în contabilitate a veniturilor real încasate;
- Neutilizarea echipamentelor de casă și control cu memorie fiscală;
- Lipsa documentelor de proveniență a mărfurilor comercializate.
Urmare a monitorizării contribuabililor selectați în perioada iulie 2024 – februarie 2025, obligațiile fiscale calculate la Bugetul public național s-au majorat cu 22% comparativ cu perioada similară a anului precedent și constituie 416,5 milioane lei, iar cele achitate - cu 24% și constituie 448,2 milioane lei.
Ponderea impozitelor și taxelor calculate la un leu venit din vânzări constituie 0,1138 lei, cu 43% mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar ponderea impozitelor și taxelor achitate la un leu venit din vânzări – 0,1166 lei, cu 41% mai mult.
Salariu mediu la situația din 28 februarie 2025 constituie 5 626 lei, în creștere cu 25% sau cu 1 138 lei comparativ cu salariu mediu înregistrat la începutul perioadei de conformare, care este în mărime de 4 488 lei.
Prioritatea de bază a autorității fiscale este dezvoltarea unui sistem transparent, accesibil și informat, care să încurajeze contribuabilii să își îndeplinească voluntar obligațiile fiscale.
Serviciul Fiscal de Stat își va orienta în continuare eforturile spre majorarea nivelului de conformare voluntară, dezvoltarea sistemului de analiză și evaluare a riscurilor, pentru a susține concurența loială și a preîntâmpina cazurile de fraudare a Bugetului de stat.