Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- Care este modul de aplicare a TVA la transmiterea cu titlu gratuit a instalațiilor electrice, rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în proprietatea operatorului de sistem?
Potrivit art.3 din Legea cu privire la condominiu nr. 187 din 14.07.2022, condominiul reprezintă ansamblu format dintr-un teren cu una sau, în condițiile art.10, mai multe clădiri în care există unități care fac obiectul dreptului de proprietate exclusivă și părți comune care fac obiectul dreptului de proprietate comună, care sunt destinate folosinței sau utilității mai multor proprietari. Totodată, conform prevederilor art. 10 din Legea menționată, în componența condominiului intră:
a) un teren cu una sau mai multe clădiri cu două sau mai multe unități și părți comune;
b) un teren cu un ansamblu rezidențial format din mai multe case individuale și/sau clădiri cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există unități și părți comune;
c) orice alte clădiri care au în componență unități deținute cu drept de proprietate exclusivă, precum și un teren, amenajări și/sau servicii, care fac obiect de drept al proprietății comune pe cote-părți.
Concomitent, art. 93 alin. (1) lit. a) din Legea menționată, stabilește că, dacă, la data intrării în vigoare a prezentului capitol, o persoană deține un drept de proprietate exclusivă asupra unei clădiri sau altei construcții, în care nu sunt formate încăperi izolate cu număr cadastral distinct (substații electrice și alte obiecte din complexul energetic și al telecomunicațiilor; rețele de termoficare, de alimentare cu apă și de canalizare până la punctele de delimitare a rețelelor și instalațiilor interne din condominiu; adăposturi antiaeriene, adăposturi contra radiațiilor și alte obiective cu destinație strategică; garaje etc.), amplasată pe terenul condominiului declarat prin art.88 alin.(1) și nu este posibilă separarea porțiunii de teren aferente clădirii sale în condițiile Legii nr.354/2004 cu privire la formarea bunurilor imobile, persoana respectivă își păstrează dreptul de proprietate, iar construcția nu face parte din condominiu.
Ținând cont de aceste prevederi, în conformitate cu normele stabilite în art. 48 alin. (9) și art. 50 alin. (12) din Legea nr. 107 din 27.05.2016 cu privire la energia electrică, persoanele fizice și persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, care au în proprietate instalații electrice, linii electrice și posturi de transformare sânt în drept să le transmită, cu titlu gratuit, în proprietatea operatorului de sistem.
La fel, potrivit art. 19 alin. (4) din Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 303 din 13.12.2013, la finalizarea lucrărilor de construcție, instalațiile și rețelele publice de alimentare cu apă și de canalizare, situate pe teren public, construite de persoane fizice și/sau de persoane juridice, precum și cele construite până la intrarea în vigoare a prezentei legi, indiferent de sursa de finanțare, se transmit gratuit la balanța autorității administrației publice locale sau direct operatorului în conformitate cu decizia consiliului local.
Transmiterea gratuită a dreptului de proprietate asupra mărfurilor, potrivit art. 93 pct. 3) din Codul fiscal, reprezintă livrare de mărfuri, însă, dat fiind faptul că transmiterea cu titlu gratuit a instalațiilor electrice, liniilor electrice, posturilor de transformare, instalațiilor și rețelelor publice de alimentare cu apă și de canalizare în proprietatea operatorului de sistem este efectuată în conformitate cu normele stabilite de legislația în vigoare, acesta nu reprezintă activitate de întreprinzător, și respectiv nu este o livrare impozabilă în sensul art. 93 pct. 6) din Codul fiscal.
Astfel, transmiterea, în conformitate cu legislația în vigoare, a instalațiilor electrice, liniilor electrice, posturilor de transformare, instalațiilor și rețelelor publice de alimentare cu apă și de canalizare cu titlu gratuit în proprietatea operatorului de sistem nu este obiect al impunerii cu TVA.
- Care sunt actele necesare pentru a obține certificatul de rezidență (Forma 1- DTA17)?
În conformitate cu prevederile pct.211 din Instrucțiunea cu privire la modul de completare a formularelor-tip ce atestă rezidența și impozitul pe venit achitat de către nerezidenți în Republica Moldova, aprobată prin anexa nr.7 la Ordinul Ministrului Finanțelor nr.50/2017, Certificatul de rezidență (Forma 1-DTA17) se eliberează pentru fiecare categorie de contribuabili după cum urmează:
1. Pentru persoanele juridice şi întreprinderile cu statut de persoană fizică, care desfășoară activitate de întreprinzător:
- Cererea de eliberare a Certificatului de rezidență (Forma CCR17).
2. Pentru persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova:
- Cererea de eliberare a Certificatului de rezidență (Forma CCR17);
- Copia buletinului de identitate sau a oricărui alt document care atestă identitatea şi domiciliul persoanei fizice, cu excepţia cazului în care cererea este semnată prin intermediul Serviciului guvernamental de semnătură electronică (MSign), conform prevederilor Legii Republicii Moldova nr.124/2022, personal, de către contribuabil.
3. Pentru persoanele fizice cetăţeni străini sau apatrizi care, în scopuri fiscale, au obţinut statut de rezident al Republicii Moldova:
- Cererea de eliberare a Certificatului de rezidență (Forma CCR17);
- Copia paşaportului persoanei fizice cetăţean străin sau a paşaportului apatridului ori copia permisului de şedere (provizoriu) sau copia buletinului de identitate, cu excepţia cazului în care cererea este semnată prin intermediul Serviciului guvernamental de semnătură electronică (MSign), conform prevederilor Legii Republicii Moldova nr.124/2022, personal, de către contribuabil;
- Documentul în original, eliberat de Poliţia de Frontieră, despre intrările şi ieşirile în/din Republica Moldova pentru anul fiscal respectiv, care atestă prezenţa persoanei fizice cetăţean străin sau apatrid în Republica Moldova pentru o perioadă sau perioade ce depăşesc în total 183 de zile.
La calcularea perioadei de 183 de zile se vor include toate zilele prezenței fizice, inclusiv zilele de sosire şi de plecare.
Nu se vor include în calculul perioadei de 183 de zile:
– tranzitul între două puncte diferite în afara Republicii Moldova, dacă persoana este prezentă în Republica Moldova mai puţin de 24 de ore;
– vacanțele petrecute în afara Republicii Moldova;
– pauze scurte (indiferent de motiv) petrecute în afara Republicii Moldova.
- Cum se prezintă ajustarea benevolă a veniturilor, conform art.22623 alin.(1) din Codul fiscal, de către rezidenții parcurilor pentru tehnologa informației?
În cazul în care nu respectă principiul lungimii braţului în cadrul tranzacţiilor, contribuabilul este în drept să efectueze ajustarea veniturilor şi/sau a cheltuielilor (art. 22623 alin. (1) din Codul fiscal).
În acest sens, în temeiul prevederilor art. 22623 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul ajustării benevole aferente perioadelor anterioare, contribuabilul este obligat să prezinte informaţia corectată privind preţurile de transfer sau dosarul corectat privind preţurile de transfer şi dările de seamă fiscale corectate în conformitate cu art. 188 din Codul fiscal.
Totodată, în partea ce ține de regimul fiscal al rezidenţilor parcurilor pentru tehnologia informaţiei, conform prevederilor pct. 92 din Modul de completare a Declarației cu privire la impozitul unic, aprobat prin anexa nr. 2 la Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 135/2017, în Declarația Forma IU17, la codul 012, în col. 3 se reflectă suma ajustării venitului din vânzări conform prevederilor art. 22623 alin. (1) din Codul fiscal. În cazul ajustării benevole aferente perioadelor fiscale ianuarie - decembrie 2024, contribuabilul va reflecta suma totală/anuală a ajustărilor în declaraţia depusă pentru perioada fiscală – luna decembrie 2024.
Ordinul SFS nr. 180 din 18-03-2025
Ordinul SFS nr. 181 din 19-03-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.