În perioada 2024, de către autoritatea fiscală au fost efectuate 2 863 vizite fiscale cu scop consultativ la contribuabilii nou înregistrați. Raportul dintre numărul de vizite fiscale efectuate în scop de consultare și promovare a conformării normelor legale pe parcursul primilor 3 ani de activitate de la data înregistrării de stat a contribuabilului și numărul total al vizitelor efectuate constituie 19,7%., conform Raportului de activitate al Serviciului Fiscal de Stat pentru perioada 2024, publicat de autoritate pe pagina web.
Ponderea controalelor, inclusiv a vizitelor fiscale care nu se soldează cu aplicarea măsurilor restrictive şi/sau sancțiunilor contravenționale pentru încălcările depistate în cadrul controlului în raport cu numărul total de controale și vizite fiscale efectuate în perioada de referință constituie 81,7%.
Potrivit Raportului, pentru perioada de raportare se înregistrează o majorare a nivelului de conformare cu 25% a ponderii impozitelor și taxelor calculate la un leu vânzări ale contribuabililor monitorizați conform Programului de conformare. Aferent listei contribuabililor monitorizați pe parcursul anilor 2023-2024, indicatorul dat a înregistrat o majorare cu 29%.
În perioada de referință, numărul de consultații/instruiri furnizate de către autoritatea fiscală persoanelor fizice și juridice în domeniile sale de competență, prin toate mijloacele disponibile 8 (răspunsuri în scris, răspunsuri la telefon, răspunsuri prin intermediul poștei electronice, comentariile pe pagina-web oficială, etc.), înregistrează o creștere de 54,0% comparativ cu perioada 2023.
Astfel, pe parcursul anului 2024, au fost organizate și desfășurate acțiuni de informare și educare a contribuabililor, manifestate inclusiv prin:
- efectuarea a 14 537 vizite fiscale;
- oferirea a 7 245 răspunsuri/consultații în scris la solicitările de explicații în domeniile de competență de către direcțiile metodologice;
- desfășurarea a 89 de instruiri.
Concomitent, numărul total de controale efectuate în perioada de raportare în cadrul cărora au fost stabilite încălcări este de 670 de controale, ceea ce reprezintă 99,6%. La determinarea indicatorului au participat controalele fiscale efectuate conform planului anual aprobat și la contribuabili identificați în baza analizelor de risc, cu excepția controalelor efectuate prin metoda verificării operative.
Pentru perioada 2024, în baza analizei criteriilor de risc de neconformare, au fost aprobate pentru executare 2 740 de controale fiscale (cu 317 controale mai puține decât pentru perioada anului 2023 sau cu 10,36%), după cum urmează:
- 549 controale conform planului anual (cu 44 mai puține decât pentru anul 2023);
- 132 controale la contribuabili identificați în baza analizelor de risc, potrivit notelor de serviciu elaborate de către direcția responsabilă de analiza riscurilor și planificarea controalelor de stat, dintre care 12 controale la persoane fizice (cu 43 controale mai multe decât pentru perioada anterioară);
- 2 059 controale prin metoda de verificare operativă (cu 316 controale mai puține decât pentru perioada anterioară).
Urmare a activităților desfășurate de către Serviciul Fiscal de Stat pe parcursul a 12 luni ale anului 2024, au fost stabilite încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală), inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora. În rezultatul controalelor fiscale efectuate, au fost calculate suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în sumă totală de 82 830,2 mii lei (cu 55 038, 6 mii lei mai mult față de perioada precedentă).
Totodată, în cadrul controalelor efectuate de comun cu Inspectoratul de Stat al Muncii, au fost calculate suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în mărime totală de 929,4 mii lei.
La situația din 31.12.2024, ponderea sumelor încasate în bugetul de stat din totalul sumelor calculate în rezultatul controalelor efectuate constituie 199 365,54 mii lei, ceea ce reprezintă 80,0% din totalul obligațiilor fiscale calculate. La determinarea indicatorului nu au participat sumele calculate 11 prin metode și surse indirecte, sumele calculate la contribuabilii aflați în procedură de insolvabilitate, sumele micșorate în rezultatul controlului, sumele micșorate în rezultatul examinării contestației și sumele neachitate conform deciziilor în termenul prevăzut conform prevederilor art. 252 din Codul fiscal.