Achitarea diurnelor este un aspect important al gestionării deplasărilor de serviciu, asigurând compensarea cheltuielilor zilnice ale personalului în timpul deplasării în interes de serviciu. Diurna reprezintă indemnizaţie zilnică, în moneda naţională sau în valuta străină, acordată în scopul compensării cheltuielilor suportate suplimentar de personal în timpul delegării. În aceast material, vom discuta despre importanța diurnelor și despre cum sunt acestea reglementate în contextul deplasărilor de serviciu.
Menționăm că începând cu 1 ianuarie 2024, au intrat în vigoare noile prevederi ale Regulamentului privind delegarea salariaților entităților din Republica Moldova, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2012. Aceste modificări au adus actualizări importante și în reglementările privind achitarea diurnelor.
Menționăm că vom însemna cu caracterele ”bold” prevederile noi introduse în Regulament, iar cu caracterele ”italic” prevederile versiunii anterioare.
Normele diurnelor sînt diferenţiate pe categorii, ţinîndu-se cont de posturile deţinute de personalii delegaţi, de scopul şi caracterul misiunii, conform anexei nr.1 la prezentul Regulament.
Cuantumul diurnelor pentru fiecare zi de aflare în deplasare a personalului sînt prevăzute în anexa nr.2 la prezentul Regulament. Totodată menționăm că normele diurnelor au fost majorate.
(Potrivit redacției anterioare: cuantumul diurnelor pentru fiecare zi de aflare în deplasare a salariatului sînt prevăzute în anexa nr.2 la prezentul Regulament.)
Dacă timpul aflării personalului în statele de tranzit depăşeşte 24 de ore sau pe parcursul itinerarului (tur-retur) de deplasare au loc staţionări forţate, diurnele pentru zilele menţionate se plătesc conform normei stabilite pentru acel stat. În celelalte cazuri diurnele se achită potrivit normei stabilite pentru punctul de destinaţie (delegare).
(În redacție anterioară: dacă timpul aflării salariatului în statele de tranzit depăşeşte 24 de ore sau pe parcursul itinerarului (tur-retur) de deplasare au loc staţionări forţate, cu aflarea în hotel în statul de tranzit pe timpul nopţii, diurnele pentru zilele menţionate se plătesc conform normei stabilite pentru acel stat. În celelalte cazuri diurnele se achită potrivit normei stabilite pentru punctul de destinaţie (delegare).)
Pentru zilele de plecare și sosire, diurnele se plătesc în mărime de 100% din normele stabilite.
În cazul delegării pentru o singură zi, diurnele se plătesc în mărime de 100% din norma stabilită.
(În redacția anterioară: în cazul delegării pentru o singură zi în teritoriul Republicii Moldova, diurnele nu se plătesc, iar peste hotarele republicii, diurnele se plătesc în mărime de 50 % din norma stabilită.
Dacă durata deplasării peste hotarele Republicii Moldova depăşeşte 30 de zile calendaristice, cuantumul diurnei se reduce cu 20 % pentru fiecare zi suplimentară.)
În cazul în care organizatorul acordă delegatului mijloace financiare sub formă de diurnă, burse, alte plăţi confirmate documentar (invitație, scrisoare electronică, alte documente emise de organizator) pentru compensarea cheltuielilor curente, entitatea care l-a delegat nu achită acestuia diurna stabilită.
Dacă organizatorul va compensa cheltuielile delegatului, prin rambursarea mijloacelor financiare la contul entității delegatare, aceasta din urmă va asigura integral compensarea cheltuielilor personalului delegat în proporția oferită de organizator.
(În variant anterioară: dacă organizatorul va compensa cheltuielile delegatului, prin rambursarea mijloacelor financiare la contul entității delegatare, aceasta din urmă va asigura integral compensarea cheltuielilor salariatului delegat în proporția oferită de organizator.)
Dacă mijloacele financiare acordate de organizator pentru o zi sînt mai mici decît normele pentru diurnă stabilite prin prezentul Regulament, entitatea care a delegat va compensa diferenţa la prezentarea documentelor confirmative (demers oficial al organizatorului).
În cazul în care ziua plecării și/sau sosirii diferă de perioada pentru care au fost acordate mijloace financiare de organizator, diurna aferentă acestor zile va fi achitată de angajator.
La delegarea unei persoane în două şi mai multe ţări, diurna pentru ziua deplasării dintr-o ţară în alta se plăteşte în mărime de 100% conform plafonului stabilit pentru țara de destinație.
(În variant anterioară: la delegarea unei persoane în două şi mai multe ţări, diurna pentru ziua deplasării dintr-o ţară în alta se plăteşte în mărime de 50% în valută străină, conform plafonului stabilit pentru fiecare țară.)
Pentru reţinerea nemotivată în drum diurna nu se plăteşte şi cheltuielile de locaţiune nu se compensează.
Militarilor detașați în cadrul contingentului militar sau al grupului de observatori militari din zona de conflict li se plătește, pentru perioada aflării în contingent, diurna în mărime de 200% din cea stabilită pe țară pentru zile efective de aflare în zonă.
Pentru perioada aflării militarilor prin contract în cantonamente, centre (cursuri) de instruire, pe câmpuri de instruire, la exerciţii pe teritoriul Republicii Moldova, în timpul participării la manevre şi exerciţii în afara punctelor de dislocare permanentă a unităţilor şi subunităţilor militare, se plăteşte diurna în mărime de 50% din limita stabilită pentru Republica Moldova.
(În redacție anterioară: pentru perioada aflării militarilor prin contract în cantonamente, centre (cursuri) de instruire, pe câmpuri de instruire, la exerciţii pe teritoriul Republicii Moldova, în timpul participării la manevre şi exerciţii în afara punctelor de dislocare permanentă a unităţilor şi subunităţilor militare, se plăteşte diurna în mărime de 50% din cea prevăzută pentru localităţile rurale din Republica Moldova.)
Notă: Informațiile referitoare la normele diurnelor și plafoanele de cazare pe categorii de persoane delegate pot fi accesate aici.