Ministerul Finanțelor a lansat recent pentru consultare publică proiectul cu privire la modificarea Ordinului Ministrului Finanțelor nr. 9/2024 privind aprobarea regulilor de implementare a prețurilor de transfer.
Printre modificările propuse se numără completarea anexei nr. 2 (Informația privind prețurile de transfer) cu un nou tabel (tabelul nr. 3), precum și actualizarea Instrucțiunii de completare a Informației privind prețurile de transfer, prin completarea cu anexa C aferentă noului tabel.
Potrivit noilor prevederi, anexa C se va completa aferent tranzacțiilor controlate care sunt obiectul unui acord de preț în avans. Noua anexă se va completa pentru fiecare persoană afiliată care a fost indicată la completarea Informației privind prețurile de transfer și sunt acoperite de acordul de preț în avans.
Un alt aspect important al modificărilor este completarea Ordinului nr. 9/2024 cu anexa nr. 3 „Regulamentul privind acordul de preț în avans”, care va oferi clarificări esențiale privind procesul de emitere, extindere și revizuire a acordurilor de preț în avans. Noile reglementări vor clarifica și perioadele acoperite de aceste acorduri, precum și taxele asociate emiterii sau modificării acestora.
Astfel, solicitanţi pentru emiterea sau modificarea unui acord de preţ în avans sunt contribuabilii rezidenţi şi/sau reprezentanţa permanentă/sucursala înregistrată în Republica Moldova şi care desfăşoară tranzacţii controlate cu persoane afiliate.
Orice informații, documente sau materiale primite de Serviciul Fiscal de Stat de la contribuabil în timpul procedurii de examinare și emitere a acordului de preț în avans, inclusiv cele furnizate la etapa discuției preliminare, nu pot fi dezvăluite public și/sau folosite în alte scopuri de administrare fiscală, fără consimțământul contribuabilului.
Cererea şi documentele pentru emiterea acordului de preț în avans se vor depune pe suport de hârtie la sediul Serviciului Fiscal de Stat și/sau în format electronic la sediul Serviciului Fiscal de Stat. În cazul acordului de preț în avans unilateral, cererea se va depune în 2 exemplare, iar în cazul acordului de preț în avans bilateral/multilateral se va depune și un exemplar pentru fiecare autoritate străină competentă implicată.
Rezultatele examinării cererii de emitere a acordului de preț în avans se vor consemna întrun proiect al deciziei acordului de preț în avans, care se vor comunica contribuabilului.
Potrivit modificărilor propuse, acordul de preț în avans va putea fi modificat prin extindere sau revizuire, la cererea contribuabilului, sau prin revizuire, la inițiativa Serviciului Fiscal de Stat, în situațiile în care în rezultatul inițierii procedurii de anulare a acordului de preț în avans sunt acceptate obiecțiile contribuabilului, doar în aspectul ce ține de modificarea prin revizuire.
În plus, în Regulament sunt detaliate cazurile în care acordul poate înceta.
Proiectul poate fi consultat până la data de 12 decembrie curent.