Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- În ce mod urmează a fi impozitate veniturile obținute în baza raporturilor de mandat dintre persoana juridică și administrator?
Conform art.1476 alin.(1) din Codul civil, mandantul este obligat să plătească mandatarului remunerație numai în cazurile prevăzute de lege sau de contract.
Totodată, potrivit art.88 alin.(6) din Codul fiscal, raporturile de mandat dintre persoana juridică și administrator se recunosc în scopuri fiscale drept raporturi de muncă și se impozitează similar salariului.
Calcularea, reţinerea şi achitarea la buget a impozitului pe venit reţinut din salariu se efectuează conform Regulamentului cu privire la reținerea impozitului pe venit din salariu și din alte plăți efectuate de către angajator în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător, aferente muncii prestate, aprobat prin HG nr.697/2014.
Astfel, veniturile obținute în baza raporturilor de mandat dintre persoana juridică și administrator se vor impozita similar salariului la cota de 12%, potrivit art. 15 lit. a) din Codul fiscal.
Suma plății efectuate, precum și suma impozitului reținut din aceasta se vor reflecta în Declarația privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală şi a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate (Forma IPC21), în rândul cu codul 11, la codul sursei de venit „SAL”, care se prezintă Serviciului Fiscal de Stat până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au fost efectuate plățile.
- Cine are responsabilitatea de a urmări termenul de prescripție a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite?
Conform art. 8 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, contribuabilul are dreptul să obțină gratuit de la Serviciul Fiscal de Stat informații despre impozitele și taxele în vigoare, precum și despre actele normative care reglementează modul și condițiile de achitare a acestora.
În conformitate cu prevederile art. 181 alin. (1) din Cod, persoana cu funcție de răspundere responsabilă de stingerea obligației fiscale a contribuabilului este conducătorul lui sau o altă persoană a acestuia care, în virtutea obligațiilor de serviciu, era/este obligată să stingă obligația fiscală în modul și în termenele stabilite.
În cazul în care contribuabilul nu are persoană cu funcție de răspundere, responsabil de stingerea obligației fiscale este el însuși.
Având în vedere prevederile art. 187 alin. (21) din Cod, obligativitatea prezentării dărilor de seamă fiscale în format electronic utilizând, metode automatizate de raportare electronică, impune contribuabilul de a se autentifica în Sistemul Informațional Automatizat „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe portalul www.sfs.md, prin intermediul serviciului guvernamental de autentificare și control al accesului (MPass), fiind accesibilă orice informație relevantă aferentă situației fiscale.
Astfel, contribuabilul nu este împiedicat să solicite restituirea sumelor plătite în plus, cu condiția respectării procedurilor și condițiilor legale specifice pentru restituirea acestora, iar utilizarea serviciilor fiscale electronice, prin intermediul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” facilitează procesul de verificare a plăților efectuate.
Potrivit art. 190 alin. (1) din Cod, evidența obiectelor impozabile şi a obligaţiilor fiscale se ţine de către contribuabil de sine stătător, dacă legislaţia nu prevede altfel, pentru a se estima baza impozabilă, cuantumul obligaţiilor fiscale calculate, modificate, stinse şi restante.
Astfel, contribuabilul este responsabil de evidența a obligațiilor sale fiscale, inclusiv a termenului de prescripție aplicabil acestora, pentru a preveni pierderea drepturilor sale fiscale din cauza expirării termenului de prescripție.
- Depunerea cererilor de compensare în perioada curgerii termenului de prescripție pentru compensarea ori restituirea sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite, suspendă acest termen?
În conformitate cu prevederile art. 266 alin. (1) din Cod, cererea de compensare ori de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislației fiscale, urmează a fi restituite poate fi depusă de contribuabil în termen de 6 ani din data efectuării și/sau apariției lor.
Cererea depusă după expirarea termenului de 6 ani este nevalabilă. În acest caz, nu se va efectua nici o compensare ori restituire, cu excepția cazurilor prevăzute la alin.(2). Depunerea cererii suspendă curgerea termenului indicat.
Astfel, perioada de timp în care cererea de compensare este examinată nu se ia în calcul la determinarea termenului de prescripție pentru restituirea sumelor plătite în plus, iar după examinarea acesteia, termenul de prescripție își reia cursul.
Potrivit art. 266 alin. (2) din Cod, SFS poate repune în termen și accepta cererea de compensare și/sau de restituire a sumelor plătite în plus sau a sumelor care, conform legislației fiscale, urmează a fi restituite dacă contribuabilul prezintă dovezi privind imposibilitatea respectării termenului de prescripție prevăzut la alin. (1).
Ordinul SFS nr. 54 din 06-02-2025
Ordinul SFS nr. 55 din 06-02-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.