Prin Legea pentru modificarea unor acte normative Nr. 212 din 20 iulie 2023 ce vizează politica bugetar-fiscală și aplicabilă din 01.01.2024, Titlu II din Codul Fiscal a fost completat cu un capitol nou 73 ”Regimul fiscal al agenților economici care desfășoară activități în domeniul comercializării deșeurilor de metale feroase și neferoase”. Prevederile noi stabilesc următoarele:
Articolul 5410. Subiecții impunerii
Subiecți ai impunerii sunt agenții economici care dețin, în conformitate cu Legea nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, licență pentru colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum și exportul resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase, de baterii și acumulatori uzați, inclusiv în stare prelucrată.
Articolul 5411. Perioada fiscală
(1) Prin perioadă fiscală se înțelege anul calendaristic la a cărui încheiere se determină venitul.
(2) Pentru subiecții prevăzuți la art.5410 care au obținut licență pe parcursul anului calendaristic, perioada fiscală începe de la data obținerii licenței și până la finele anului calendaristic.
(3) Pentru subiecții prevăzuți la art. 5410 cărora li s-a retras licența sau care au licența suspendată, perioada fiscală se consideră perioada de la începutul anului calendaristic și până la data la care licența este retrasă sau suspendată.
(4) Pentru subiecții prevăzuți la art.5410 lichidați sau reorganizați, perioada fiscală se consideră perioada stabilită conform art. 121 alin. (3) și (31).
Articolul 5412. Obiectul impunerii
Obiect al impunerii este venitul determinat conform contabilității financiare, obținut în perioada fiscală, cu excepția diferențelor de curs valutar.
Articolul 5413. Cota de impozit
Cota de impozit pe venit constituie 7% din obiectul impunerii.
Articolul 5414. Modul de calculare, achitare și declarare
(1) Calcularea impozitului pe venit se efectuează prin aplicarea cotei impozitului asupra obiectului impunerii.
(2) Achitarea la buget a impozitului pe venit se efectuează în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.
(3) Darea de seamă privind impozitul pe venit se prezintă anual, nu mai târziu de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de declarare.
(4) Formularul și modul de completare a dării de seamă privind impozitul pe venit se aprobă de către Ministerul Finanțelor.
(5) Contribuabilii care au filiale și/sau subdiviziuni în afara unității administrativ-teritoriale în care se află sediul central (adresa juridică) achită impozitul calculat la buget corespunzător sediului central (adresa juridică) al contribuabilului.
(6) Persoana responsabilă a contribuabilului care a inițiat procedurile de încetare a activității este obligată, în termen de 6 luni de la adoptarea unei astfel de decizii în conformitate cu legislația in vigoare, să prezinte darea de seamă privind impozitul pe venit.”