În conformitate cu art. 19 din Constituţie, cetăţenii străini şi apatrizii au aceleaşi drepturi şi îndatoriri ca şi cetăţenii Republicii Moldova, cu excepţiile stabilite de lege. Străinii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără deosibire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, aparteneţă politică, avere sau de origine socială și au dreptul:
- la muncă şi protecţia ei în conformitate cu legislaţia în vigoare, precum şi cu permisiunea organelor abilitate în domeniul ocupării forţei de muncă;
- la odihnă şi la ocrotirea sănătăţii;
- la asigurări sociale avind dreptul sa primeasca indemnizatii, pensiisi alte tipuri de prestatii de asigurari sociale;
- la domiciliu;
- la proprietate şi dreptul de proprietate intelectuală;
- la educatie;
- la asociere avind dreptul a fi membri în diverse societăţi culturale, ştiinţifice, sportive;
- la libertatea constiintei si a opiniei;
- la familie;
- la libera circulatie pe intreg teritoriul Republicii Moldova;
- la inviobilitatea persoanei si a locuintei;
- aceleaşi drepturi procedurale ca şi cetăţenii RM în procesele de judecată;
- la asistenţă juridică garantată de stat;
- de a cere protecţie misiunii diplomatice a statului lor;
- de a fi supuşi la impozite, taxe şi alte plăţi pe baze generale ca şi cetăţenii RM, dacă acordurile internaţionale la care RM este parte nu stabilesc altfel;
Actul normative care reglementează procedura de angajare a persoanelor străine în Republica Moldova este Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova. Potrivit cadrului legal, în Republica Moldova imigrarea în scop de muncă a străinilor se efectuează în funcţie de necesităţile economiei naţionale în forţă de muncă calificată în cazul în care ocuparea locurilor de muncă vacante nu poate fi asigurată cu resurse umane autohtone, în conformitate cu prevederile legii menționate supra, cu ale altor acte normative ce reglementează migrația de muncă, precum şi cu ale tratatelor internaţionale din domeniu la care Republica Moldova este parte.
Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova străinii pot desfăşura activităţi de muncă în baza dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă și a permisului de şedere provizorie în scop de muncă, eliberat de autoritatea competentă pentru străini - Biroul Migrație și Azil, la cererea beneficiarului solicitant.
Potrivit art. 431 alin. (7) din Legea menționată, beneficiarul solicitant (angajatorul) poate cere acordarea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă prin asumarea angajamentelor și declarînd pe propria răspundere că:
a) a îndeplinit procedurile naționale de anunțare și de înregistrare a locurilor de muncă vacante;
b) calificarea străinului corespunde specificului profesiei și funcției pentru care urmează a fi angajat;
c) străinul deține asigurare medicală valabilă pe teritoriul Republicii Moldova;
d) va respecta angajamentele contractuale salariale și va efectua transferurile sociale și medicale pentru străinul respectiv;
e) va suporta cheltuielile legate de eventuala îndepărtare a străinului de pe teritoriul ţării în cazul în care acesta va încălca regimul frontierei de stat și/sau de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.
Dreptul de ședere provizorie cu scop de muncă poate fi acordat:
- lucrătorilor imigranți;
- străinilor angajați în proiecte investiționale de importanţă naţională;
- străinilor angajați în cadrul proiectelor de asistenţă externă;
- lucrătorilor înalt calificați;
- lucrătorilor străini detaşați:
- străinilor care desfăşoară activităţi didactice, în domeniile culturii, sănătăţii sau sportului;
- persoanelor cu funcţie de conducere din domeniul IT;
- specialiştilor din domeniul IT;
- străinilor angajaţi ai rezidenţilor Zonelor economice libere (ZEL);
- străinilor ale căror specialităţi sunt incluse în Lista ocupaţiilor prioritare;
- persoanelor cu funcții de conducere.
Pentru acordarea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă, beneficiarul solicitant depune la ghișeul unic:
- Demersul tipizat;
- Paşaportul naţional al străinului;
- Proiectul contractului individual de muncă cu indicarea salariului lunar al străinului;
- Cazierul judiciar din ţara de origine legalizat/apostilat (în modul stabilit), tradus în limba de stat şi autentificat notarial sau consular;
- Dovada spaţiului de locuit (declaraţia proprietarului autentificată notarial sau copia actului de proprietate);
- O fotografie color 3x4;
Notă: Actele se prezintă în original şi copii. Dosarul cu actele se depun cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea termenului legal de aflare a străinului în Republica Moldova. Nerespectarea termenului de depunere a cererii se sancţionează.
Pentru obţinerea dreptului de şedere, străinii sunt obligați să se prezinte personal la Ghişeul unic de documentare a străinilor (or. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare 124), sau la unul din serviciile regionale de documentare a străinilor (or. Bălţi, str. Dostoevschii 12; or. Comrat str. Comsomolului 22) cu cererea de solicitare a dreptului de ședere completată și semnată și setul corespunzător de acte justificative.
Termenul de examinare a cererii depuse pentru acordarea/prelungirea dreptului de şedere provizorie este de 30 zile. Acest termen poate fi redus până la 10 zile, la solicitarea străinului cu achitarea taxelor stabilite pentru urgentarea examinării cererii în acest sens.
În baza deciziei de acordare a dreptului de şedere, străinului i se perfectează permisul de şedere provizorie ce este un act de identitate pentru străinii stabiliţi cu reşedinţa în Republica Moldova.
IT Viza. Ce reprezintă?
IT viza reprezintă cadru legal facil în domeniul migrațional pentru anumite categorii de persoane care activează în domeniul IT – persoane cu funcție de conducere, investitori și specialiști de înaltă calificare, în vederea accesului și aflării acestora pe teritoriul Republicii Moldova. Programul permite obținerea unui permis pentru specialiștii IT pe o perioadă de 2 ani și manageri pe o perioadă de 4 ani, cu drept de prelungire.
Rezidentul parcului pentru tehnologia informației, care intenționează să invite una sau mai multe persoane va completa o solicitare şi o va expedia secretarului comisiei Ministerului Economie, în format electronic, la adresa viorica.stroici@mded.gov.md, la care anexează următoarele documente:
- demersul privind intenția de a invita una sau mai multe persoane (conform modelului);
- copia actelor de identitate ale persoanei;
- copia actelor ce confirmă calificarea și/sau certificarea persoanei.
Ulterior, angajatorul depune la Biroul Migrație și Azil dosarul de aplicare ce include:
- Demersul tipizat;
- Avizul Comisiei Ministerului Economiei;
- Contractul individual de muncă/de management/de mandate;
- Copia pașaportului național;
- Dovada spațiului de locuit în Republica Moldova;
- Certificatul de cazier judiciar tradus și legalizat/apostilat;
- Fotografie 3×4.
Ulterior, obținerii permisului de ședere între angajatul străin și angajator se încehie un contract individual de muncă pe durată determinată. Potrivit art. 55 alin (1) lit. c1) din Codul muncii, contractul individual de muncă poate fi încheiat pe durată determinată, cu cetățenii străini care se angajează în cîmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția străinilor cu drept de ședere permanentă sau provizorie pentru reîntregirea familie.
Important: Străinii cu drept de şedere provizorie pentru studii pot desfăşura activităţi de muncă pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu legislaţia muncii, pe o perioadă care nu trebuie să depășească 10 ore pe săptămînă sau echivalentul în zile în decursul unui an. (art. 431 din Legea nr.200/2010)
Încălcarea regulilor de plasare în cîmpul muncii a cetăţenilor străini sau a apatrizilor, conform art. 334 din Codul contravențional, este pasibilă amenzii. Astfel, plasarea în cîmpul muncii a cetăţenilor străini sau a apatrizilor, aflaţi provizoriu în Republica Moldova, fără permis de şedere în scop de muncă eliberat în modul stabilit de legislaţie se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice pentru fiecare angajat illegal
Desfăşurarea activităţii de muncă de către cetăţeni străini sau apatrizi, aflaţi provizoriu în Republica Moldova, fără permis de şedere în scop de muncă eliberat în modul stabilit de legislaţie se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale.
Totodată, alin. (3) al articolului menționat stabilește că obţinerea, la cererea persoanei cu funcţie de răspundere, a permisului de şedere în scop de muncă eliberat pe numele unui cetăţean străin sau al unui apatrid, aflat provizoriu în Republica Moldova, fără angajarea acestuia în cîmpul muncii se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
Amintim, că Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova), care va oferi posibilitatea angajării la distanță în Moldova a cetățenilor străini, fără permis de ședere, va clarifica aspect procedurale de interacțiune în format electronic între străini și autoritatea competentă pentru străini etc. Mai multe detalii puteți citi accesând link-ul.