În Monitorul Oficial din 23 iunie curent a fost publicată Legea nr. 126 din 26 mai 2023 pentru modificarea unor acte normative (dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova). Prin prezenta lege au fost operate modificări și completări în mai multe acte legislative, inclusiv și în Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova.
Astfel, două noțiuni din art. 3 au fost expuse în redacție nouă cu următorul cuprins:
- persoane cu funcții de conducere din cadrul unei persoane juridice cu activități în domeniul tehnologiei informației – străinii care se ocupă de gestionarea permanentă sau provizorie a unei persoane juridice rezident al parcului pentru tehnologia informației, având calitatea de administrator, membru al comitetului de conducere, director general sau de director și fiind înregistrat în registrul de publicitate, precum și fondatorii/asociații, membrii consiliului societății care sunt angajați în cadrul persoanei juridice rezident al parcului pentru tehnologia informației și dețin funcții de conducere din cadrul acesteia.
- specialiști în domeniul tehnologiei informației – străinii care dețin competențe speciale, esențiale pentru elaborarea și producerea de tehnologii, tehnici, procese, proceduri sau management în domeniul tehnologiei informației și desfășoară activități prevăzute la art. 8 din Legea nr.77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.
Adițional, Legea a fost completată cu noi prevederi ce stabilesc modalitatea de depunere a cererilor pentru acordarea dreptului de ședere provizorie. Respectiv, cererea de acordare a dreptului de ședere provizorie, împreună cu documentele prevăzute de prezenta lege, se depune la ghișeul unic al autorității competente pentru străini după cum urmează:
a) pe suport de hârtie, personal de către străinul solicitant sau de către reprezentantul acestuia care acționează în baza împuternicirilor de reprezentare acordate de către solicitant cu aplicarea semnăturii electronice prin utilizarea Sistemului informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower)”; sau
b) în format electronic, fiind transmisă autorității competente pentru străini în formă de document electronic, semnată cu semnătura electronică calificată, eliberată în condițiile legii.
Legea publicată mai prevede ajustarea alin. (7) art. 431. Astfel, în conformitate cu noile prevederi beneficiarul solicitant poate cere acordarea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă prin asumarea angajamentelor și declarînd pe propria răspundere că a îndeplinit procedurile naționale de anunțare și de înregistrare a locurilor de muncă vacante, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 436, 438 și 4310– 4312, cu excepția cazurilor când sunt angajate persoane cu funcții de conducere din cadrul unui beneficiar solicitant cu activități în domeniul tehnologiei informației, specialiști din domeniul tehnologiei informației, străini care desfășoară activități didactice sau activități în domeniile culturii, sănătății și sportului.
Totodată, actul normativ a fost completat cu un articol nou 4317, care va reglementa particularitățile activității de muncă a unor categorii de străini. Noile prevederi stabilesc că străinul care a fost luat la evidență inițială cu atribuirea numărului de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP), cu sau fără eliberarea actelor de identitate, fără prezența acestuia pe teritoriul Republicii Moldova, este în drept să presteze muncă fără obținerea unei vize, a dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie, fără obținerea prealabilă a dreptului de ședere provizorie în scop de muncă și a unui permis de ședere provizorie cu condiția îndeplinirii cumulative a următoarelor condiții:
a) lucrătorul imigrant deține număr de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) și identitate electronică în condițiile legii;
b) lucrătorul imigrant nu se află și nu se va afla pe durata prestării muncii pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă care depășește dreptul de ședere în condițiile prezentei legi;
c) lucrătorul imigrant nu are calitatea de rezident al Republicii Moldova în condițiile Codului fiscal al Republicii Moldova;
d) munca se prestează în baza contractului individual de muncă încheiat în formă de document electronic, semnat cu semnătura electronică calificată, eliberată în condițiile legii.
Totodată, dacă, la inițierea raporturilor de muncă sau pe durata acestora, nu îndeplinește cel puțin una dintre condițiile menționate supra, solicitantul nu este în drept să beneficieze de regimul simplificat. În acest caz, străinul este în drept să desfășoare munca în condițiile generale prevăzute în capitolul IV1 - Acordarea și prelungirea dreptului de şedere provizorie pentru lucrătorii migranți.
Atribuirea numărului de identificare de stat al persoanei fizice (IDNP) străinilor aflați în afara Republicii Moldova se poate efectua de misiunile diplomatice ale RM, respectiv în Legea nr.242/2010 cu privire la taxele consulare în acest sens a fost introdusă o nouă taxă.
Suplimentar pentru această categorie de străini au fost stabilite reguli speciale pentru asigurarea socială și medicală, astfel:
– articolul 9 ” Asigurarea obligatorie de asistenţă medicală a străinilor” din Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, a fost completată cu alineatul (11) cu următorul cuprins: „(11) Străinii angajați în condițiile art.4317 din Legea nr.200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, pe perioada corespunderii acestor condiții, nu au obligația asigurării obligatorii de asistență medicală.”
– la articolul 19 din Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, alineatul (6) a fost completat cu următorul enunț: „Străinii angajați în condițiile art. 4317 din Legea nr.200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, pe perioada corespunderii acestor condiții, nu au obligația asigurării obligatorii în sistemul public de asigurări sociale.”
Alte modificări țin de securitatea și sănătatea în muncă. Astfel, în Legea securității și sănătății în muncă nr.186/2008 au fost ajustate noțiunile de bază:
loc de muncă – loc destinat pentru organizarea și desfășurarea diferitor genuri de activitate, precum și pentru plasarea posturilor de lucru în clădirile, edificiile, spațiile închise sau deschise, terenurile, bazinele acvatice ale unității și în orice alt loc din interiorul sau exteriorul unității la care lucrătorul are acces în timpul și pentru executarea sarcinilor sale de lucru, inclusiv locurile pentru prestarea muncii de la distanță;
securitate și sănătate în muncă – ansamblu de activități, măsuri, procedee, mijloace, echipamente, instalații, aparate de măsură și control pentru asigurarea celor mai bune condiții de lucru, pentru apărarea vieții, sănătății și integrității fizice și psihice a lucrătorilor.
Totodată, au fost completate obligațiile angajatorului în cazul angajaților care muncesc la distanță:
j) să ia măsuri pentru asigurarea unităţii, inclusiv a lucrătorilor care prestează munca la distanță, cu materialele necesare informării şi instruirii lucrătorilor: afişe, ghiduri, filme cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă etc.;
k) să asigure informarea fiecărei persoane, inclusiv a celor care urmează să presteze munca la distanță, anterior angajării în muncă, asupra riscurilor profesionale la care aceasta ar putea fi expusă la locul de muncă, precum şi asupra măsurilor de protecţie şi prevenire necesare;
l) să angajeze numai persoane, inclusiv cele care urmează să presteze munca la distanță, care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute;
u) să asigure lucrătorii, inclusiv pe cei care prestează munca la distanță, cu echipamente de lucru neprimejdioase;
v) să acorde gratuit lucrătorilor, inclusiv celor care prestează munca la distanță, echipament individual de protecţie;
x) să acorde gratuit lucrătorilor, inclusiv celor care prestează munca la distanță, echipament individual de protecţie nou în cazul degradării acestuia sau în cazul pierderii calităţilor de protecţie;
y) să delimiteze și să stabilească în contractul individual de muncă, de comun acord cu lucrătorul care prestează munca la distanță, atribuțiile în domeniul securității și sănătății în muncă care îi revin angajatorului și cele care îi revin lucrătorului.
Menționăm că legea publicată mai conține modificări la o serie de acte normative, cum ar fi: Legea nr. 81/2004 cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător, Legea nr. 246/2018 privind procedura notarială etc.
Prezenta lege va intrat în vigoare pe 23 septembrie 2023, cu excepția modificărilor operate asupra activității notariale care vor intra în vigoare odată cu crearea condițiilor tehnice, dar nu mai târziu de 3 ani de la data publicării.