La reorganizarea sau lichidarea unităţii care presupune concedieri colective, angajatorul va fi obligat să informeze salariaţii și Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declanşarea procedurilor. Potrivit agenţiei INFOTAG, noile prevederi legislative au fost aprobate joi, în lectură finală, de către Parlament.
Potrivit noilor prevederi, care au scopul de a apăra drepturile salariaţilor, angajatorul va avea obligaţia să informeze în scris reprezentanţii salariaţilor din unitate despre apropiatele concedieri, indicând motivele şi perioada concedierilor, numărul şi categoriile salariaţilor pasibili de concediere şi alte informaţii relevante. Totodată, el va trimite Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă o notificare care să cuprindă informaţia cu privire la concedieri.
De asemenea, angajatorul va iniţia consultări cu reprezentanţii salariaţilor privind posibilităţile de a evita concedierile colective sau de a reduce numărul salariaţilor afectaţi, precum şi de a atenua consecinţele concedierilor prin recurgerea la măsuri sociale de suport, cum ar fi redistribuirea sau recalificarea salariaţilor concediaţi.
Criteriile potrivit cărora concedierile colective urmează a fi calificate, precum şi obligaţiile participanţilor la procedurile de concediere colectivă au fost incluse în articolul “Garanţii în caz de concedieri colective”, care urmează să completeze capitolul din Codul muncii, dedicat garanţiilor şi compensaţiilor.