Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță despre inițierea elaborării proiectului hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Programului de Susținere a Antreprenoriatului Feminin care are dept scop stimularea și promovarea antreprenorialului feminin.
Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin este succesorul programului „Femei în Afaceri” implementat în perioada 2016-2022. Programul vine cu soluții noi fața de programul anterior prin mărimea suportului financiar nerambursabil, precum și pentru a ajuta antreprenoarele să valorifice oportunitățile comerțului electronic și să-și extindă piețe de desfacere la nivel național și internațional.
Astfel, Programul este adresat viitoarelor antreprenoare și antreprenoarelor active și va oferi un suport etapizat în dependență de etapa la care se află afacerea:
- Suport financiar nerambursabil pentru antreprenoarele debutante. Suportul financiar se acordă sub formă de finanțare nerambursabilă (grant). Finanțarea nerambursabilă este de maxim 80% din suma proiectului investițional și nu va depăși 200 000 lei, iar contribuția beneficiarei va constitui minim 20% din suma proiectului investițional. În cazul întreprinderilor ce dezvoltă afaceri în domeniile prioritate contribuția întreprinderii-beneficiare va constitui minim 15% din suma cheltuielilor eligibile a proiectului investițional.
- Suport financiar nerambursabil pentru afacerile în dezvoltare este destinată întreprinderilor conduse de către femei care demonstrează o evoluție sustenabilă a indicatorilor economici, conform situațiilor financiare din ultimii doi ani de activitate. Suportul financiar nerambursabil este de maxim 70% din suma proiectului investițional, dar nu va depăși 600 000 lei, iar contribuția beneficiarei va constitui minim 30% din suma proiectului investițional.
În cazul întreprinderilor ce dezvoltă afaceri în domeniile prioritate, contribuția întreprinderii-beneficiare va constitui minim 25% din suma cheltuielilor eligibile a proiectului investițional.
Adițional, întreprinderile vor putea solicita suport financiar nerambursabil din “pachetul e-comerț”, în cuantum de maxim 50 000 lei. Accesarea “pachetului e-comerț” nu solicită cofinanțarea beneficiarei și nu este obligatorie pentru accesarea suportului financiar pentru afacerile în dezvoltare.
Pentru a beneficia de granturi fiecare solicitantă va depune un formular de aplicare, care va conține în mod obligatoriu un set de acte indicate în manualul operațional și în ghidul de aplicare la Program. Perioada de înscriere și depunere a dosarului va fi anunțată pe paginile web oficiale ale Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (IP ODA).
Conform noului Program, se planifică facilitarea accesului la finanțare pentru cel puțin 90 de antreprenoare.