Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care a fost dat răspunsul la următoarea întrebare:
- Cine apare în calitate de subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare, în cazul vînzării-cumpărării bunurilor imobile sub condiție suspensivă (achitare în rate cu rezerva proprietății) și, respectiv, a înregistrării în registrul bunurilor imobile a doi proprietari: proprietarul – vînzător și proprietarul provizoriu - cumpărător?
Proprietarii bunurilor imobiliare de pe teritoriul Republicii Moldova – persoane juridice și persoane fizice rezidenți și nerezidenți ai Republicii Moldova, conform art. 277 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, sunt subiecți ai impunerii cu impozitul pe bunurile imobilare.
Potrivit art. 510 alin. (2) din Codul civil, în cazul bunurilor imobile, dreptul de proprietate se dobîndeşte la data înregistrării în registrul bunurilor imobile, cu excepţiile prevăzute de lege.
Totodată, conform art. 500 alin. (3) din Codul civil, dreptul de proprietate poate fi limitat prin lege sau de drepturile unui terţ.
Astfel, art. 432 alin. (2) lit. a) din Codul civil statuează că, dreptul de proprietate transmis în temeiul contractului de vînzare-cumpărare în care s-a stipulat că vînzătorul îşi rezervă dreptul de proprietate pînă la plata tuturor sumelor datorate de către cumpărător conform acelui contract (rezerva proprietăţii) se consideră dobîndit sub condiţie suspensivă.
De asemenea, conform art. 1192 alin. (1) lit. a) din Codul civil, rezerva proprietăţii devine opozabilă terţilor după îndeplinirea formalităţilor de publicitate - în cazul bunurilor imobile și al altor bunuri asupra cărora dreptul de proprietate se dobîndește, conform legii, prin înregistrarea într-un registru de publicitate, dreptul de proprietate al cumpărătorului este înregistrat provizoriu, în timp ce dreptul de proprietate al vînzătorului nu este radiat.
Respectiv, în cazul vînzării-cumpărării unui bun imobil sub condiție suspensivă (achitare în rate cu rezerva proprietății), subiect al impunerii cu impozitul pe bunurile imobiliare/impozitul funciar este proprietarul – vînzător - pînă la momentul radierii drepturilor acestuia din registrul de publicitate.
Ordinul SFS nr. 567 din 28-11-2024
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.