Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- Apare sau nu obligația de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurare socială în privința unui cetățean străin angajat în baza unui contract individual de muncă încheiat cu o întreprindere cu investiții străine din Republica Moldova?
În temeiul art.23 alin.(2) din Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală nr. 1593/2002, persoanele fizice, incluse la începutul anului de gestiune în una din categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2, care pe parcursul anului se includ în una din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1şi care confirmă achitarea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă pentru anul respectiv vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense pentru perioada respectivă, cu posibilitatea de a solicita restituirea primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în sumă fixă achitată, în cuantum proporţional numărului de zile din anul de gestiune în care acestea au făcut parte din categoriile de plătitori prevăzute la pct.2 din anexa nr.1 la Legea nominalizată.
În acest context, din salariul persoanei angajate pe parcursul anului care, la angajare, a confirmat achitarea integrală sau cu o reducere stabilită de legislație a primei stabilite în sumă fixă pentru anul de gestiune, este necesar de a reține prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu şi la alte recompense.
În același timp, conform anexei nr.2 pct.4) din Legea nominalizată, categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual sunt străinii neangajați cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova pentru reîntregirea familiei, pentru studii, pentru activități umanitare, de voluntariat sau religioase, dacă tratatele internaționale nu prevăd altfel.
Conform art.20 alin.(1) din Legea nr.81/2004 cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător, întreprinderea cu investiții străine poate transfera contribuții în fondul de asigurare socială doar pentru salariații străini care au manifestat dorința de a beneficia de asistență medicală și socială în Republica Moldova. Această dispoziție este aplicabilă și în cazul depunerii contribuțiilor în fondul de pensii, conform legislației Republicii Moldova. Astfel, din salariul și alte recompense achitate în folosul angajatului străin, care activează în baza unui contract individual de muncă în Republica Moldova, entitatea urmează să calculeze primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în modul prevăzut ca pentru angajații din Republica Moldova, iar contribuții de asigurări sociale urmează a fi calculate doar la dorința angajaților menționați.
Totodată, potrivit art.5 alin.(3) din Legea nr.100/2017 privind actele normative, normele juridice speciale sunt aplicabile în exclusivitate anumitor categorii de raporturi sociale sau subiecţi strict determinaţi. În caz de divergenţă între o normă generală şi o normă specială, care se conţin în acte normative de acelaşi nivel, se aplică norma specială.
Dat fiind faptul, că Legea nr.81/2004 cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător este un act legislativ special, prevederile acestuia prevalează asupra Legii nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale.
Astfel, întreprinderea cu capital străin cade sub incidența legii speciale și, respectiv, declară și achită contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii doar pentru salariații străini care au manifestat dorința de a beneficia de asistență medicală și socială în Republica Moldova (explicațiile CNAS nr.01-1635 din 10 mai 2017).
- Urmează a fi calculate primele de asigurare obligatorie de asistență medicală din plățile achitate persoanei fizice pensionar în baza unui contract de prestării servicii?
În conformitate cu art.6 din Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru angajați şi persoane fizice care primesc alte recompense se calculează în funcție de contribuția procentuală la salariu şi la alte recompense, până la deducerea (reținerea) impozitelor şi altor plăți obligatorii stabilite de legislație.
Potrivit art.3 din Legea menţionată, prin noțiunea de alte recompense se subînțelege orice altă sumă decât salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia veniturilor, prevăzute la art.20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
Astfel, din sumele achitate persoanelor fizice pensionari prevăzute în contractul de prestări servicii vor fi calculate prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.
- Care este baza de calcul a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală?
În conformitate cu art.6 din Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru angajați şi persoane fizice care primesc alte recompense se calculează în funcție de contribuția procentuală la salariu şi la alte recompense, până la deducerea (reținerea) impozitelor şi altor plăți obligatorii stabilite de legislație.
Potrivit art.3 din Legea menţionată, prin noțiunea de alte recompense se subînțelege orice altă sumă decât salariul, plătită de angajator în folosul angajatului său, precum şi alte drepturi şi venituri plătite persoanelor fizice, cu excepţia drepturilor şi veniturilor, prevăzute la art.20, 89, 90, 901 din Codul fiscal, la care nu se calculează prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
- Cum se va completa anexa 10D ”Repartizarea impozitului pe venit pe subdiviziuni” la Declarația cu privire la impozitul pe venit (forma VEN12) aferentă perioadei fiscale 2024?
Potrivit prevederilor art.84 alin.(3) din Codul fiscal, întreprinderile, instituțiile şi organizațiile care au subdiviziuni în afara unităţii administrativ-teritoriale în care se află sediul central (adresa juridică) transferă la buget de la sediul subdiviziunilor partea impozitului pe venit calculată proporţional numărului mediu scriptic de salariaţi ai subdiviziunii pentru anul precedent ori partea impozitului pe venit calculată proporţional venitului obţinut de subdiviziune conform datelor din evidența financiară a acesteia pe anul precedent.
Conform pct. 3.1 din Ordinul Ministerului Finanțelor nr.156/2024 cu privire la modul de achitare şi evidență a plăților la bugetul public național prin sistemul trezorerial al Ministerului Finanțelor în anul 2025, începând cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii, cu excepţia celor înregistrați în UTA Găgăuzia, vor vira impozitele pe venitul persoanelor juridice la codul statistic al localității 0100.
Ținînd cont de prevederile expuse, la completarea anexei 10D ”Impozitul pe venit repartizat pe subdiviziuni” la Declarația – VEN12, pentru perioada fiscală 2024, se admite atît repartizarea impozitului pe venit pe diferite localități cu indicarea mai multor rînduri aferente fiecărei subdiviziuni, cît și prin înscrierea unui singur rînd cu codul localității 0100 pentru subdiviziunile amplasate în localitățile din afara UTAG.
Totodată, pentru contribuabilii înregistrați în UTAG, și/sau care dispun de subdiviziuni în UTAG, repartizarea impozitului pe subdiviziuni se face la codul corespunzător localităților în care este amplasată subdiviziunea corespunzătoare.
Ordinul SFS nr. 89 din 14-02-2025
Ordinul SFS nr. 99 din 20-02-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.