Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- Care este modul de reflectare a impozitului pe venit în Declarația forma IPC21, tabelul nr. 1, la codul sursei de venit „SAL”, pentru luna de gestiune, în situația în care pentru unii salariați, impozitul se determină ca sumă de plată către buget, iar pentru alții ca sumă de rambursare (valoare negativă „minus”)?
Potrivit art. 88 alin. (1) din Codul fiscal, fiecare angajator care plătește salariu (inclusiv primele și facilitățile acordate) salariatului este obligat să calculeze, ținând cont de scutirile solicitate de angajat și de deducerile aplicabile, și să rețină din aceste plăți impozitul, determinat conform modului stabilit de Guvern.
Modul de calculare, reținere și achitare a impozitului pe venit reținut din salariu și din alte plăți efectuate de către angajator în folosul salariatului, persoane fizice care nu practică activitate de întreprinzător, aferente muncii prestate în conformitate cu prevederile Codului fiscal nr.1163/1997, se reglementează prin Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.697/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit pct.38 din Regulamentul nominalizat, determinarea venitului impozabil și calcularea impozitului pe venit ce urmează a fi reținut la sursa de plată se efectuează prin metoda cumulativă, de la începutul anului fiscal sau, în cazurile în care persoana fizică rezidentă s-a angajat sau a început formarea profesională în învățământ dual pe parcursul anului fiscal curent, de la data angajării sau începerii formării profesionale în învățământ dual.
Determinarea scutirilor acordate persoanei fizice rezidente se efectuează prin metoda cumulativă, de la începutul anului fiscal sau, în cazurile în care persoana fizică s-a angajat sau a început formarea profesională în învățământ dual pe parcursul anului fiscal curent, din luna următoare celei în care a fost depusă cererea pentru acordarea scutirilor.
De asemenea, menționăm că, potrivit modului de completare a „Fișei personale de evidență a veniturilor sub formă de salariu și alte plăți efectuate de către angajator în folosul persoanei fizice, aferente muncii prestate, precum și impozitul pe venit reținut din alte plăți” (anexa nr.8 la Regulamentul menționat), în cazul în care venitul impozabil este mai mic decât zero, în col.7.8 „Venitul impozabil” din Fișa personală menționată se înscrie „0”.
Prin urmare, în situația în care, pe parcursul perioadei fiscale (luna), pentru unii salariați ai entității impozitul pe venit se determină cu o valoare negativă, suma acestuia, care se înscrie în col.7.10 din Fișa personală menționată, va micșora suma totală a impozitului pe venit, determinată pe entitate pentru luna de gestiune care urmează să fie transferată la buget.
Astfel, în cazul în care impozitul pe venit aferent plăților salariale pentru luna de gestiune constituie o valoare negativă pentru toți salariații entității, atunci, în col.5, la codul sursei de venit „SAL” tabelul nr.1 din Declarația forma IPC21, suma impozitului pe venit se reflectă cu valoare negativă (cu semnul „minus”).
Totodată, în cazul în care impozitul pe venit aferent plăților salariale pentru luna de gestiune, determinat ca plată către buget pentru unii salariați, este mai mare decât suma impozitului care urmează a fi rambursată altor salariați, în coloana 5, la codul sursei de venit „SAL” din tabelul nr. 1 al Declarației forma IPC21, se va reflecta diferența dintre suma stabilită ca plată către buget și suma care urmează să fie rambursată salariaților.
- Survine oare obligația de achitarea taxei pentru mărfuri care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, la livrarea de către producător a mărfurilor de fabricație proprie, la producerea căror au fost utilizate, în calitate de materie primă, mărfurile indicate în anexa nr.8 la Legea nr.1540-XIII din 25.02.1998, importate sau procurate de pe teritoriul Republicii Moldova?
În conformitate cu prevederile art.11 alin.(1) din Legea privind plata pentru poluarea mediului nr.1540-XIII din 25.02.1998, subiecții taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului sînt persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, şi persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, sub orice formă stabilită de legislație, şi care: a) produc mărfuri indicate la art.11 alin.(2) din Legea nr.1540/1998; b) importă mărfuri indicate la art.11 alin.(2) din Legea nr.1540/1998; c) procură de la persoane fizice şi juridice de pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul bugetar al acesteia mărfuri indicate la art.11 alin.(2) din Legea nr.1540/1998.
Totodată, potrivit prevederilor art.11 alin.(2) din Legea menționată, categoriile de mărfuri ce cauzează poluarea mediului în procesul utilizării sînt următoarele:
a) mărfurile indicate în anexa nr.8 la Legea nr.1540/1998;
b) ambalajul primar, secundar şi/sau terţiar, fabricat din plastic, lemn, hârtie, carton, sticlă, metale (inclusiv aluminiu), ce conţine produse şi/sau facilitează şi protejează manevrarea, transportul mai multor unităţi de produse/bunuri, şi/sau grupează mai multe unităţi de produse/bunuri, şi/sau facilitează livrarea lor de la producător la utilizatorul sau consumatorul final;
c) ambalajele de desfacere.
Conform prevederilor art.11 alin.(6) lit.h) din Legea menționată, mărfurile fabricate de subiecții specificați la art.11 alin.(1) din Lege, care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului şi la a căror producere au fost utilizate, în calitate de materie primă, mărfurile indicate în anexa nr.8, sînt scutite de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului.
Reieșind din cele expuse, sînt scutite de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, mărfurile de fabricație proprie livrate de către producător la a căror producere au fost utilizate, în calitate de materie primă, mărfurile indicate în anexa nr.8, indiferent de faptul dacă acestea au fost importate sau procurate pe teritoriul Republicii Moldova.
- În ce perioadă fiscală survine obligația fiscală pentru mărfurile, ce fac obiectul taxei conform Legii nr.1540/1998, în cazul introducerii lor pe teritoriul Republicii Moldova?
Potrivit art.11 alin. (3) din Legea nr.1540/1998, pentru mărfurile importate, termenul obligației fiscale reprezintă data importului.
În dependență de exercitarea obligației de responsabilitate extinsă a producătorului, obligația de plată a taxei pentru mărfurile, ce fac obiectul taxării conform art.11 alin.(2) din Legea nr.1540/1998, survine pentru perioada fiscală în care bunurile, au fost întroduse pe teritoriul Republicii Moldova, după cum urmează:
- luna – în cazul în care subiectul nu îşi onorează obligaţia de responsabilitate extinsă a producătorului;
- anul – în cazul în care subiectul face parte dintr-un sistem colectiv al responsabilităţii extinse a producătorului sau exercită obligația de responsabilitate extinsă a producătorului în md individual.
- Care este cuantumul scutirii de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, în cazul subiecților care au executat cerințele de responsabilitate extinsă a producătorului?
Potrivit art. 11 alin, (7), subiecţii menţionaţi la alin.(1) la Legea nr.1540/1998, înregistraţi în Sistemul informaţional automatizat "Managementul deşeurilor" ("SIA MD") beneficiază de o scutire de taxa pe ambalaje în funcţie de raportul dintre cantitatea de deşeuri valorificate şi cantitatea de deşeuri care corespunde obiectivului de valorificare, înmulţit cu cota taxei pe ambalaje prevăzută la alin.(4) pct.2), după cum urmează:
T = Q × Ct − (V/O × Q × Ct),
unde:
T – suma taxei calculată spre plată;
Q – cantitatea de ambalaje plasată pe piaţă, pe fiecare tip de material din care sunt confecţionate;
Ct – cota taxei pe ambalaje aferentă tipului de material din care sunt confecţionate;
V – cantitatea de deşeuri valorificate în anul de raportare, pe fiecare tip de material;
O - cantitatea de deşeuri care corespunde obiectivului de valorificare pentru anul de raportare, pe fiecare tip de material.
Ordinul SFS nr. 187 din 21-03-2025
Ordinul SFS nr. 191 din 24-03-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.