Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
- Care este termenul de achitare şi unde se achită taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii?
Taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii se achită de către subiecții impunerii, cu excepția întreprinzătorilor individuali, gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) și persoanelor fizice care practică activitate independentă, trimestrial, pînă la data de 25 a lunii imediat următoare trimestrului gestionar (art. 292 alin. (1) din Codul fiscal, Anexa la Titlul VII al Codului fiscal).
Întreprinzătorii individuali, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) al căror număr mediu anual de salariaţi, pe parcursul perioadei fiscale, nu depăşeşte 3 unităţi şi care nu sunt înregistraţi ca plătitori de TVA, achită taxa în termen de pînă la 25 martie al anului următor anului fiscal de gestiune (art. 292 alin. (1) din Codul fiscal).
Persoanele fizice care practică activitate independentă în afara piețelor sau amplasamentelor create în condițiile Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, achită taxa, anual, în termen de până la data de 25 martie a anului următor anului fiscal de gestiune (art. 292 alin. (11) din Codul fiscal).
Cu titlu de excepție, în temeiul prevederilor art. 4 alin. (4) din Legea nr. 94/2004 pentru punerea în aplicare a titlului VII din Codul fiscal, pentru perioada fiscală 01.07.2023-31.12.2023, categoria respectivă de subiecți ai impunerii achită taxa în termen de până la 25 octombrie 2024.
- Cum se stabilește cota taxei pentru dispozitivele publicitare?
Cota taxei pentru dispozitivele publicitare se stabilește de autoritatea administrației publice locale (consiliul local) conform locului amplasării obiectului impunerii – în lei anual pentru fiecare metru pătrat al suprafeței feţei (feţelor) dispozitivului publicitar destinată (destinate) amplasării publicității proprii (art. 292 alin. (2) și anexa la Titlul VII al Codului fiscal).
- Cum se calculează taxa pentru dispozitivele publicitare?
Taxa pentru dispozitivele publicitare se calculează de sinestătător de către subiecții impunerii, prin înmulțirea suprafeței feței (fețelor) dispozitivului publicitar publicitar pe care se amplasează publicitatea exterioară proprie cu cota taxei stabilită de către autoritatea administrației publice locale (anexă la Titlul VII al Codului fiscal).
- Cine sunt subiecții impunerii cu taxa pentru dispozitivele publicitare?
Potrivit prevederilor art. 290 lit. q) din Codul fiscal, subiecți ai impunerii cu taxa pentru dispozitivele publicitare sunt persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător și persoanele juridice, care dețin în posesie/folosință sau sunt proprietari ai dispozitivelor publicitare destinate amplasării publicității proprii.
- Cine sunt subiecți ai impunerii cu taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei)?
Potrivit prevederilor art. 290 lit. c) din Codul fiscal, subiecți ai impunerii cu taxa de plasare (amplasare) a publicității (reclamei) sunt persoanele juridice sau persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător care plasează și/sau difuzează publicitate prin intermediul mijloacelor cinematografice, video, al rețelelor telefonice, telegrafice, telex, al dispozitivelor de publicitate exterioară și al altor mijloace (cu excepția TV, a internetului, a radioului, a presei periodice, a tipăriturilor).
Ordinul SFS nr. 447 din 17-09-2024
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.