Stimaţi cititori, vă informăm că SFS a plasat actualizări a Bazei generalizate a practicii fiscale prin care au fost date răspunsuri la următoarele întrebări:
-Va fi în drept persoana fizică cetățean al Republicii Moldova la depunerea cererii pentru eliberearea confirmării veniturilor obținute în Republica Moldova să utilizeze actul digital pentru a-și confirma identitatea?
În conformitate cu prevederile Ordinului SFS nr. 344/2023, persoanele fizice cetăţeni ai Republicii Moldova pot solicita eliberarea confirmării veniturilor obţinute în Republica Moldova pentru a fi prezentate organelor abilitate.
În cazul în care solicitantul/reprezentantul depune o cerere la orice Direcție deservire fiscală/Direcția deservire contribuabili mari din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, urmează să prezinte buletinul de identitate. Totodată, menționăm că, actele digitale trebuie să fie acceptate în orice raport și interacțiune, conform Legii nr.321 din 09.11.2023.
Prin urmare, la depunerea cererii pentru eliberarea confirmării veniturilor obţinute în Republica Moldova, pentru a-şi confirma identitatea persoana fizică cetăţean al Republicii Moldovava fi în drept să prezinte actul digital prin intermediul aplicaţiei EVO.
-Va fi în drept persoana fizică la depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) pe suport de hârtie, să utilizeze actul digital pentru a-și confirma identitatea?
În temeiul art. 83 alin. (4) din Codul fiscal, în cazul persoanelor fizice (cetăţeni ai Republicii Moldova, cetăţeni străini şi apatrizi, inclusiv membri ai societăţilor şi acționari ai fondurilor de investiţii), Declaraţia cu privire la impozitul pe venit se completează conform modului stabilit de Ministerul Finanțelor și se prezintă Serviciului Fiscal de Stat nu mai târziu de data de 30 aprilie a anului următor anului fiscal de gestiune.
În cazul în care contribuabilul depune Declarația pe suport de hârtie direct la Direcția deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat, urmează să prezinte buletinul de identitate sau a unui alt document ce confirmă identitatea.
Prin urmare, la depunerea Declarației persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) pe suport de hârtie direct la Direcția deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat, pentru a-și confirma identitatea persoana fizică va fi în drept să prezinte actul digital prin intermediul aplicației EVO.
-Ce cotă a TVA se va aplica la livrarea pe teritoriul Republicii Moldova a lemnului pentru foc?
Potrivit prevederilor art.96 lit.b) liniuța a șaptea din Codul fiscal, la biocombustibilul solid destinat producerii energiei electrice, energiei termice şi apei calde livrat pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la materia primă livrată în scopul producerii biocombustibilului solid, sub formă de produse din activitatea agricolă şi silvică, reziduuri vegetale agricole şi forestiere, reziduuri vegetale provenite din industria alimentară, reziduuri de lemn, precum şi la energia termică produsă din biocombustibil solid, livrată instituţiilor publice, este stabilită cota de 8% a TVA.
De asemenea, prin Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.778/2024 (în continuare Regulament) se stabilesc noţiunile, cerinţele privind etichetarea, precum şi condiţiile de depozitare, păstrare, plasare pe piaţă şi de supraveghere a biocombustibililor solizi atât de producţie autohtonă, cât şi din import. (pct.1 din Regulament).
Conform pct.2 din Regulament, biocombustibilul solid se consideră biocombustibilul fabricat din:
-produse agricole, silvice sau culturi de plante energetice lemnoase; reziduuri vegetale agricole, animaliere şi forestiere;
-reziduuri vegetale provenite din industria alimentară;
-reziduuri de lemn;
-reziduuri vegetale fibroase rezultate din producţia de celuloză pură şi din producţia de hârtie obţinută din celuloză, dacă sunt concentrate la locul de producere şi dacă este valorificată căldura produsă;
-reziduuri de plută;
-biocombustibil care provine din biomasă acvatică.
Totodată potrivit pct.5 din Regulament, sunt admişi pe piaţă biocombustibilii solizi, ambalaţi sau în vrac, care sunt etichetaţi, marcaţi sau însoţiţi de documente comerciale, cu respectarea cerinţelor prezentului Regulament și sunt însoţiţi de documente care atestă că determinarea conformităţii a fost realizată în cadrul laboratoarelor de încercări acreditate, în raport cu caracteristicile tehnice şi proprietăţile specificate în standardele naţionale ce adoptă standarde europene şi internaţionale, a căror listă este elaborată de către organul central de specialitate al administraţiei publice în domeniul energeticii şi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Ordinul SFS nr. 619 din 23-12-2024
Ordinul SFS nr. 3 din 06-01-2025
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.