1. (29.3.2.17)
Urmează să rețină impozitul pe venit la sursa de plată persoanele, care desfășoară activitate profesională în domeniul sănătății, din veniturile de la darea în locațiune a imobilului de către persoanele fizice?
Potrivit art. 901 alin. (3) din Codul fiscal, persoanele specificate la art.90 reţin un impozit în mărime de 12% din veniturile obţinute de către persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, de la transmiterea în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii mobiliare şi imobiliare, cu excepţia arendei terenurilor agricole.
Articolul 90 alin.(1) din Codul fiscal stabilește că, impozitul pe venit la sursa de plată se reţine, în mod obligatoriu, de către orice:
a) persoană (contribuabil) care desfăşoară activitate de întreprinzător, cu excepţia deţinătorilor de patente de întreprinzător şi a persoanelor care desfăşoară activităţi independente conform cap. 102 şi activităţi în domeniul achiziţiilor de produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau de obiecte ale regnului vegetal conform cap. 103 din cod;
b) nerezident care desfăşoară activitate conform art.5 pct.151);
c) reprezentanţă permanentă;
d) instituţie;
e) organizaţie, inclusiv orice autoritate publică şi instituţie publică.
Astfel, persoanele care desfășoară activitate profesională în domeniul sănătății și se prezintă ca persoane fizice, nu pot fi atribuite la persoanele specificate la art. 90 din Codul fiscal și respectiv, asupra lor nu se rasfrîng prevederile art. 901 alin. (3) din Codul fiscal.
Cît privește, Centrul medicilor de familie, care se prezintă în raporturile juridice ca persoană juridică, acesta potrivit art.901 alin. (3) din Codul fiscal, este obligat să rețină la sursa de plată impozitul pe venit în mărime de 12% din veniturile persoanei fizice, care transmite imobilul în locațiune.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare 01.01.2021]
2. (29.3.2.16)
Urmează a se reține impozitul pe venit la sursa de plată în cazul în care o persoană juridică achită venituri cabinetului individual al medicului de familie, de la transmiterea în posesie și/sau folosință (locațiune, arendă, uzufruct, superficie) unei proprietăți mobiliare și imobiliare?
În conformitate cu prevederile art. 901 alin. (3) din Codul fiscal, persoanele specificate la art. 90 alin.(1) reţin un impozit în mărime de 12% din veniturile obţinute de către persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, de la transmiterea în posesie şi/sau folosinţă (locaţiune, arendă, uzufruct, superficie) a proprietăţii mobiliare şi imobiliare, cu excepţia arendei terenurilor agricole.
Potrivit art. 5 pct. 363) din Codul fiscal, activitate profesională în domeniul sănătății constituie exercitare independentă a profesiunii de medic în una dintre formele de organizare a activităţii profesionale prevăzute de Legea ocrotirii sănătăţii nr.411/1995.
Conform prevederilor art.365 alin.(3) din legea menționată, cabinetul individual al medicului de familie activează şi se prezintă în raporturile juridice ca persoană fizică. Prin urmare se constată că are loc o tranzacţie între o persoană fizică şi o persoană juridică.
Respectiv, din veniturile îndreptate în folosul persoanelor fizice care desfășoară activitate profesională în domeniul sănătății urmează a fi reţinut un impozit în mărime de 12% (conform art. 901 alin.(3) din Codul fiscal).
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare din 01.01.2021]
3. (29.3.2.13)
Cine sunt subiecţii impunerii cu impozitul pe venit și ce cotă urmează să aplice medicii de familie titulari ai practicii, care exercită activitate profesională independentă și medicii de familie care exercită activitate profesională în domeniul sănătăţii?
Conform prevederilor art. 691 din Codul fiscal, subiecţi ai impunerii sunt persoanele care desfăşoară activitate profesională în domeniul sănătății.
În conformitate cu prevederile art. 15 lit. a) din Codul fiscal, pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională în domeniul sănătății suma totală a impozitului pe venit se determină în mărime de 12% din venitul anual impozabil.
Astfel, impozitarea atît a medicilor de familie titulari ai practicii, care exercită activitate profesională independentă, cît și a medicilor de familie care exercită activitate profesională în domeniul sănătăţii se va efectua în conformitate cu prevederile capitolului 101 din Codul fiscal.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare din 01.01.2021]
4. (29.3.2.4)
Сe cotă aplică centrul medicilor de familie la impozitarea venitului obținut din activitatea profesională în domeniul sănătății?
În conformitate cu prevederile art. 15 lit. a) din Codul fiscal, pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională în domeniul sănătăţii suma totală a impozitului pe venit se determină în mărime de 12% din venitul anual impozabil.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 257 din 16.12.2020, în vigoare din 01.01.2021]
5. (29.3.2.3)
Сe cotă aplică cabinetul individual al medicului de familie la impozitarea venitului obținut din activitatea profesională în domeniul sănătății?
În conformitate cu prevederile art. 15 lit. a) din Codul fiscal, pentru persoanele care desfăşoară activitate profesională în domeniul sănătăţii suma totală a impozitului pe venit se determină în mărime de 12% din venitul anual impozabil.
[Modificare în Baza generalizată a practicii fiscale în temeiul aprobării Legii nr. 257 din 16.12.2020 , în vigoare din 01.01.2021]
Notă: Vă atragem atenția asupra faptului că, pot fi efectuate actualizări ale răspunsurilor oferite de către Serviciul Fiscal de Stat, de aceea vă rugăm să consultați suplimentar răspunsurile actualizate ale bazei de date.