Cadrul normativ privind auditul situațiilor financiare va fi armonizat la legislația Uniunii Europene. Un proiect de lege care presupune acest lucru a fost votat în prima lectură de 56 de deputați.
Documentul a fost elaborat de Ministerul Finanțelor, în contextul armonizării legislației în domeniul contabilității, raportării financiare și auditului. Inițiativa legislativă transpune unele regulamente și recomandări europene.
Prevederile propuse stabilesc modul de limitare a răspunderii civile a auditorilor și entităților de audit pentru prejudiciul cauzat entității audiate sau solicitantului auditului în cazul efectuării auditului la entitățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată. Acest lucru va fi posibil în cazul întrunirii mai multor condiții. Printre acestea figurează faptul că acordul este încheiat conform legislației civile; limitarea în timp și cuantumul sumei se decide de comun acord de către consiliu, organul executiv și organul de supraveghere a entității auditate și se aprobă de către adunarea generală a acționarilor/asociaților sau fondatorul entității auditate; informațiile privind acordul de limitare în timp și cuantumul sumei se publică în nota explicativă la situațiile financiare a entității auditate etc.
De asemenea, se propun prevederi referitoare la explicarea în raportul suplimentar adresat comitetului de audit a divergențelor de opinii în cazul în care au fost încheiate contracte de audit cu mai multe entități de audit pentru efectuarea auditului situațiilor financiare pentru aceeași perioadă de gestiune.
Proiectul de lege va fi propus Parlamentului pentru examinare în a doua lectură.