În conformitate cu prevederile art. 92 alin. (3) și (4) din Codul fiscal, persoanele obligate să reţină impozitul în conformitate cu art.6918 şi art.88–91, au obligațiapînă la 1 martie al anului fiscal imediat următor celui în care au fost efectuate plăţile, să prezinte beneficiarilor veniturilor (cu excepţia celor ce au obţinut venituri conform art. 901 şi art. 91 alin.(1)) informaţii privind tipul venitului achitat, suma acestuia, suma scutirilor acordate conform art.33-35, suma deducerilor prevăzute la art. 36 alin. (6) şi (7), precum şi suma impozitului reţinut, în cazul reţinerii.
În cazul efectuării corectărilor în informaţia prezentată conform alin.(3), persoanele indicate la alin.(3) sînt obligate să informeze beneficiarul plăţilor în termen de 15 zile lucrătoare de la data efectuării modificării sau emiterii deciziei asupra cazului de încălcare a legislației.
Informația privind veniturile calculate și achitate în folosul persoanei fizice și impozitul pe venit reținut din aceste venituri ce urmează a fi prezentată beneficiarilor de venituri este aprobată prin anexa nr. 1 al Ordinului Ministerului Finanţelor nr.94/2020.
În plus, articolul 2601 din Codul fiscal prevede sancțiuni pentru neprezentarea sau prezentarea tardivă, neconformă, neautentică beneficiarului plăţilor a informaţiei specificate la art. 92 alin. (4) şi (41) de către persoanele care sînt obligate să reţină impozitul la sursa de plată în mărime de la 300 la 500 de lei pentru fiecare informaţie, dar nu mai mult de 5.000 de lei.
Prin urmare, în cazul în care angajatorul nu informează salariatul până la 1 martie al anului fiscal imediat următor celui în care au fost efectuate plățile salariale despre suma salariului achitat, scutirile acordate, deducerile prevăzute și impozitul reținut din salariu, acesta va fi sancționat cu o amendă în valoare de la 300 la 500 de lei pentru fiecare informație nedeclarată corect, iar valoarea totală a sancțiunii nu va depăși 5.000 de lei.