Mijloacele financiare obținute ca rezultat al preluărilor obligatorii a acțiunilor obținute de cetățeni contra bonuri patrimoniale sau al lichidării fondurilor de investiții, care nu au fost ridicate de acționari, sunt acumulate la Fondul de compensare a investitorilor, care, începând cu luna august 2023, este administrat de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), conform modificărilor legislative. Astfel, la situația din 1 decembrie 2024 Fondul de compensare a acumulat mijloace financiare în sumă de 49,3 mil. lei.
În conformitate cu Legea nr. 171/2012 privind piața de capital, Fondul de compensare a investitorilor este utilizat pentru compensarea: clienților administratorilor fiduciari, acționarilor care nu au primit contravaloarea acțiunilor în procedura de retragere obligatorie și acționarilor fondurilor de investiții nemutuale (pentru privatizare), care au finalizat procedura de lichidare.
Este important de menționat că procedura de retragere obligatorie reprezintă un proces prin care acționarii minoritari ai unei societăți pe acțiuni sunt obligați, conform legii, să-și vândă acțiunile deținute, în cazul în care este lansată o cerere de retragere din societate, anunțată de acționarul majoritar. Retragerea se face în condițiile în care acționarul minoritar nu s-a pronunțat în scris împotriva acestei operațiuni.
Conform datelor CNPF, la situația din 1 noiembrie 2024, peste 30.000 foști acționari ai 87 societăți pe acțiuni, în care a avut loc procedura de retragere și care nu și-au revendicat până acum plățile cuvenite, sunt eligibili să primească mijloace bănești din Fondul de compensare a investitorilor.
În plus, față de revendicările bănești ale foștilor acționari minoritari vizați de procedura de retragere obligatorie, CNPF administrează și acordă plăți și foștilor acționari ai fondurilor de investiții, care au finalizat procedura de lichidare. Persoanele eligibile pentru compensații care nu și-au ridicat mijloacele bănești repartizate, conform bilanțului de repartiție aprobat de către fondurile de investiții în proces de lichidare, pot solicita și beneficia de aceste plăți. Numărul fondurilor de investiții implicate în acest proces se ridică la 5. Lista societăților pe acțiuni și a fondurilor de investiții este disponibilă aici.
Astfel, în perioada 1 august 2023 – 1 noiembrie 2024, CNPF a efectuat plăți din Fondul de compensare către foștii acționari ai entităților menționate de peste 209 mii lei. În total, în perioadă menționată, de compensații au beneficiat 65 de foști acționari minoritari, persoane fizice, plățile variind între 52,78 lei și 24.480 lei, în funcție de numărul și contravaloarea valorilor mobiliare emise de societatea pe acțiuni în care au investit bonurile patrimoniale.
În contextul atribuțiilor de gestionare a Fondului de compensare și extinderii beneficiarilor acestuia, autoritatea de supraveghere încurajează acționarii, care se regăsesc în societățile unde a avut loc procedura de retragere obligatorie sau ai fondurilor de investiții lichidate și care nu au primit contravaloarea acțiunilor obținute în cadrul programului de privatizare din anii `90, să se informeze cu privire la procedura de solicitare și acordare de către CNPF a plăților corespunzătoare, deoarece printre sumele datorate se pot regăsi și sume importante. Pentru mai multe detalii privind procedura de revendicare a plăților din Fondul de compensare, vă invităm să accesați linkul de aici.
Totodată, cu titlu de informare, CNPF comunică că pentru un număr de 16 fonduri de investiții, procesul de repartizare a mijloacelor bănești către acționari nu a demarat încă, întrucât procedura de lichidare nu a fost finalizată. Aceasta este direct interdependentă de finalizarea procedurii de lichidare a unei bănci, în care aceste fonduri de investiții aveau plasate mijloacele bănești.