Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a autorizat primul furnizor de servicii de finanțare participativă din Republica Moldova. Este vorba de compania „FAGURA CAPITAL” SRL, cu denumirea comercială FAGURA, care a fost autorizată de CNPF să ofere servicii de finanțare participativă bazată pe împrumut.
De asemenea, în corespundere cu cererea depusă, FAGURA este autorizată să presteze și alte servicii și activități, precum:
- administrarea portofoliilor de împrumuturi;
- aplicarea evaluării bonității la proiectele de finanțare participativă;
- sugerarea prețului și/sau a ratei dobânzii pentru ofertele de finanțare participativă;
- utilizarea unui avizier (buletin de anunțuri).
Reamintim că Legea privind serviciile de finanțare participativă a intrat în vigoare la 1 martie 2024, iar CNPF este autoritatea responsabilă de autorizarea, reglementarea și supravegherea activității furnizorilor de servicii de finanțare participativă (crowdfunding). Astfel, „FAGURA CAPITAL” SRL devine prima companie din Republica Moldova, care a obținut calitatea de furnizor de servicii de finanțare participativă și a fost înscrisă în Registrul furnizorilor de servicii de finanțare participativă.
Finanțarea participativă (crowdfunding-ul) reprezintă un nou instrument de acces la finanțare creat pentru mediul de afaceri, în mod special IMM-uri în vederea acumulării fondurilor (valoarea maximă de 1 000 000 euro) direcționate realizării proiectelor investiționale.
Totodată, prin instrumentul de crowdfunding se dezvoltă noi opțiuni de capitalizare a investiților pentru investitorii de retail și profesioniști - de a plasa resursele disponibile în proiecte de afaceri.
Tranzacțiile se vor desfășura pe platforme digitale și prin mijloace securizate de identificare, ceea ce va duce la evitarea procedurilor birocratice. În acest sens, finanțarea participativă (crowdfunding-ul) poate fi privită ca un nou model de afaceri care utilizează inovațiile tehnologice.
De asemenea, platformele de crowdfunding vor permite obținerea împrumuturilor de către persoanele fizice, cu dreptul de a beneficia de proiecte de finanțare a consumatorilor în valoare maximă de 7.500 de euro.