În ediția de astăzi a Monitorului Oficial a fost publicată Legea nr. 66 din 27 martie 2025 privind combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată în temeiul contractelor încheiate între profesioniști sau între profesioniști și autoritățile publice.
Prezenta lege se aplică creanțelor certe, lichide și exigibile, constând în obligațiile de plată a unor sume de bani care rezultă dintr-o factură sau dintr-un contract încheiat între profesioniști sau între un profesionist și o autoritate publică, contractul având ca obiect livrarea de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea și execuția lucrărilor publice, a clădirilor și a lucrărilor în construcțiile civile.
Totuși, nu sunt incluse în sfera de aplicare a legii creanțele validate în procedura de insolvabilitate, creanțele care fac obiectul unei tranzacții extrajudiciare sau cele rezultate din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.
Potrivit legii, creanța ce se constituie din prețul bunurilor livrate, al lucrărilor executate sau al serviciilor prestate este purtătoare de dobândă de întârziere în situațiile în care:
a) creditorul, inclusiv subcontractanții acestuia, și-a îndeplinit obligațiile contractuale și legale;
b) creditorul nu a primit executarea obligației pecuniare la scadență, cu excepția cazului în care debitorului nu îi este imputabilă întârzierea.
Concomitent, contractele încheiate între profesioniști vor stabili că, termenul de plată nu va putea depăși 60 de zile, iar între profesioniști și autoritățile contractante – 30 de zile.
Pentru a asigura recuperarea eficientă a creanțelor pecuniare, legea prevede și posibilitatea ca creditorii să solicite despăgubiri pentru toate cheltuielile suportate în procesul de recuperare a creanțelor. Potrivit legii, creditorii au dreptul să pretindă la o despăgubire minimă de 40 de euro pentru fiecare întârziere la plată.
Conform actului normativ, datele privind întârzierile în executarea obligațiilor de plată care decurg din facturi sau din contracte încheiate între profesioniști și între profesioniști și autoritățile publice vor fi expuse prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect), în conformitate cu prevederile Legii nr. 142/2018 cu privire la schimbul de date și interoperabilitate.
Prezenta lege a intrat în vigoare la expirarea termenului de 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.