Serviciul Fiscal de Stat a inițiat consultarea publică a proiectului prin care se propune modificarea unor Ordine ale SFS, în conformitate cu modificările aduse Codului fiscal prin Legea nr. 214/2024 ce vizează politica bugetar-fiscală și vamală.
Una dintre principalele propuneri este modificarea denumirii „taxei pentru folosirea drumurilor a căror masă totală, sarcină masică pe axă sau ale căror dimensiuni depășesc limitele admise” în „taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicule care depășesc masa totală, sarcina masică pe osie sau dimensiunile maxime admise” în Ordinul IFPS nr. 317/2009 cu privire la aprobarea formularului tipizat al Informației privind taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele a căror masă totală, sarcină masică pe osie sau ale căror gabarite depășesc limitele admise, calculată în conformitate cu art. 352 alin. (5) al Codului fiscal și Ordinul IFPS nr.274/2013 privind aprobarea formularelor tipizate ale dărilor de seamă aferente unor taxe rutiere şi a instrucțiunilor privind modul de completare a acestora.
De asemenea, se propune modificarea periodicității raportării obligațiilor fiscale aferente taxelor locale și celor pentru resursele naturale, trecând din „trimestrial„ în „semestrial” în Ordinul IFPS nr. 1603/2012 privind aprobarea formularelor tipizate ale Dării de seamă pe taxele locale (Forma TL 13) şi a instrucțiunii privind modul de întocmire şi prezentare a acesteia, Ordinul IFPS nr. 533/2015 privind aprobarea formularului Informaţiei cu privire la volumul de apă livrată în scopurile specificate la art. 306 lit.b), c), d) şi e) al Codului fiscal şi Instrucţiunea de completare a acesteia și Ordinul SFS nr. 376/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat al Dării de seamă pe taxele pentru resursele naturale şi a Instrucţiunii privind modul de completare şi de prezentare a acesteia.
În ceea ce privește Ordinul SFS nr. 370/2020 cu privire la aprobarea formularului UNIF21 – Dare de seamă fiscală unificată/(Declarația) și a Modului de completare a acesteia și Ordinul SFS nr. 73/2021cu privire la abrogarea Ordinului SFS nr. 315 din 25.06.2020 și aprobarea formularului tipizat al Calculului impozitului pe bunurile imobiliare (Forma BIJ 17) în versiune nouă, se propune specificarea subiecților care pot prezenta dările de seamă corespunzătoare în contextul modificării criteriului de prezentare a dării de seamă unificate de la ,,3 unități” la ,,5 unități”.
În plus, în Ordinul SFS nr.73/2021 se propune a fi introduse prevederi care detaliază modul de calcul al impozitului, în conformitate cu modificările operate în art. 280 din Codul fiscal*. Respectiv, Instrucţiunea cu privire la modul de completare va specifica că, în cazul bunurilor imobiliare, evaluate de către organele cadastrale în scopul impozitării, cu statut ,,neîngrijit”/,,neprelucrat”, suma calculată a impozitului pe bunurile imobiliare se determină ca produsul dintre baza impozabilă, cota concretă sau cota fixă a impozitului și valoarea procentuală, stabilită de către consiliul local al primăriei în raza căreia este amplasat bunul imobiliar atribuit la categoria respectivă, cu care se majorează impozitul pe bunurile imobiliare.
Articolul 280 din Codul fiscal
(11) Prin derogare de la prevederile alin. (1), consiliul local poate majora impozitul până la 300% pentru:
- clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilan. Criteriile de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite se adoptă prin decizia autorității reprezentative și deliberative a administrației publice locale;
- terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutivi, impozitul fiind perceput începând cu al treilea an, în condițiile stabilite prin decizia autorității reprezentative și deliberative a administrației publice locale.