Banca Națională a Moldovei propune pentru consultare publică proiectul Hotărârii Comitetului executiv al BNM pentru aprobarea Regulamentului privind încasarea în mod incontestabil a mijloacelor bănești din conturile bancare şi/sau de plăţi.
Elaborarea proiectului derivă din necesitatea reglementării clare a procedurii de încasare a mijloacelor bănești de către Serviciul Fiscal de Stat din conturile contribuabililor, așa cum este prevăzut la art.197 alin. (3) din Codul fiscal1 și la art. 131 alin. (4) din Codul Vamal2.
Potrivit proiectului, încasarea în mod incontestabil a mijloacelor bănești din conturile bancare și/sau de plăți ale plătitorilor va fi realizată de către prestatorul de plăți, pe baza ordinului incasso emis de către Serviciul Fiscal de Stat sau Serviciul Vamal.
Ordinul incasso va fi emis în limba română, în moneda națională și va fi transmis atât la conturile bancare în lei moldovenești, cât și la conturile bancare în valută, care se va executa în conformitate cu art. 197 alin. (1) din Codul fiscal, în cazul emiterii ordinului incaso de către Serviciul Fiscal de Stat sau art. 131 alin. (1) din Codul Vamal, în cazul emiterii ordinului incaso de către Serviciul Vamal.
Ordinul incasso va fi transmis spre executare electronic prestatorului de plăți prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat de Creare și Circulație a Documentelor Electronice (SIA CCDE).
Prestatorul plătitor va accepta spre executare ordinul incaso doar dacă sunt respectate următoarele condiții:
1) ordinul incaso este emis de către Serviciul Fiscal de Stat/Serviciul Vamal;
2) ordinul incaso este întocmit în conformitate cu prevederile prezentului Regulament și cu respectarea cerințelor stabilite de către Serviciul Fiscal de Stat/Serviciul Vamal;
3) mijloacele bănești în contul bancar și/sau de plăți sunt suficiente pentru executarea totală sau parțială a sumei înscrise în ordinul incaso și disponibile pentru a fi utilizate.
BNM invită toate persoanele interesate să transmită recomandările pe marginea proiectului de decizie, supus consultării publice până la data de 18 noiembrie 2024, pe adresa poștală: bd. Grigore Vieru nr.1, MD-2005, mun. Chișinău sau pe adresa electronică: Reglementare.PSP@bnm.md.
1 Articolul 197 din Codul fiscal:
(3) În cazul în care contribuabilul nu deţine la contul său bancar şi/sau de plăţi mijloace băneşti pentru a stinge, total sau parţial, obligaţia fiscală şi nu există situaţiile prevăzute la alin.(21), banca (sucursala), societatea de plată, societatea emitentă de monedă electronică și/sau furnizorul de servicii poștale remit Serviciului Fiscal de Stat, în termen de 3 ore după termenul reglementat de alin.(2) al prezentului articol, informaţia privind executarea ordinului incaso. În cazul suspendării operaţiunilor la contul bancar şi/sau de plăţi pentru nestingerea obligaţiei fiscale, banca (sucursala), societatea de plată, societatea emitentă de monedă electronică și/sau furnizorul de servicii poștale informează imediat Serviciul Fiscal de Stat despre înscrierea în contul contribuabilului a mijloacelor băneşti. Procedura încasării incontestabile a mijloacelor de la conturile bancare şi/sau de plăţi se stabileşte de Banca Naţională a Moldovei în comun cu Ministerul Finanţelor.
2 Articolul 131 din Codul Vamal:
(4) În cazul în care debitorul nu deține la contul său bancar mijloace bănești pentru a stinge, total sau parțial, datoria vamală și nu există situațiile prevăzute la alin. (3), banca remite Serviciului Vamal, în termen de 3 ore după termenul stabilit de alin. (2), informația privind imposibilitatea executării ordinului incaso. În cazul suspendării operațiunilor la contul bancar pentru nestingerea datoriei vamale, banca informează imediat Serviciul Vamal despre înscrierea în contul debitorului a mijloacelor bănești. Procedura încasării incontestabile a mijloacelor de la conturile bancare se stabilește de Banca Națională a Moldovei în comun cu Ministerul Finanțelor.