Agenții economici cu venituri mari, cu o acoperire teritorială mai largă, dar și care au drept consumatori ai produselor persoane vulnerabile, prezintă un grad sporit de risc și vor fi evaluați primordial. În considerare se vor lua și încălcările depistate anterior și numărul de plângeri veridice înregistrate. Prevederile sunt incluse în Metodologia controlului de stat asupra activității de întreprinzător în baza analizei riscurilor efectuat de către Agenţia pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, propusă pentru consultări publice.
Astfel, drept criterii de risc, în baza cărora se va face clasamentul agenților economici pentru stabilirea ordinii efectuării controlului de stat sunt:
-
domeniul activității economice;
-
aria de activitate și amplasarea unității comerciale;
-
data ultimului control;
-
istoricul conformității sau neconformității cu prevederile legislației, precum şi cu prescripțiile Agenției;
-
veniturile din vânzări (cifra de afaceri);
-
numărul de sesizări/petiții veridice.
Suplimentar, sunt propuse unele criteriile specifice. În domeniul siguranței produselor nealimentare este categoria de consumatori, iar în cel de prestare a serviciilor – practicile comerciale înșelătoare și/sau clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii.
Fiecare criteriu de risc se va repartiza pe grade/niveluri de intensitate/severitate, punctate conform valorii gradului de risc. Scara valorică este cuprinsă între 1 și 5, unde 1 reprezintă gradul minim și 5 gradul maxim de risc. Agenții economici, care acumulează cele mai multe puncte, sunt asociați cu un grad mai mare de risc și urmează să fie supuși controlului în mod prioritar.
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței efectuează controlul de stat al activității de întreprinzător în următoarele domenii:
-
supravegherea pieţei privind produsele nealimentare şi conformitatea serviciilor (inclusiv turistice);
-
protecţia consumatorilor;
-
metrologie;
-
supravegherea şi controlul de stat al activităţilor în domeniul jocurilor de noroc;
-
siguranţa ocupaţională;
-
respectarea condiţiilor de licenţiere conform domeniului de competenţă.