Serviciul Vamal al Republicii Moldova anunță publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 498-O din 20 decembrie 2024, care reglementează modificarea Normelor metodologice de prelucrare a declarației de tranzit în Noul Sistem Computerizat de Tranzit. Aceste norme au fost aprobate anterior prin Ordinul nr. 232-O/2024.
Modificările introduse sunt în strânsă legătură cu necesitatea înființării unei subdiviziuni unice și specializate în realizarea procedurilor de cercetare a mărfurilor care circulă sub regimul de tranzit, cu scopul de a aplica uniform prevederile legale. De asemenea, modificările sunt în conformitate cu cerințele Convenției privind regimul de tranzit comun, un acord internațional la care Republica Moldova intenționează să adere în 2025, în vederea creării unui „birou centralizator” conform reglementărilor respective.
Prin centralizarea atribuțiilor, Serviciul Vamal va crește eficiența procedurilor, ținând cont de factorul teritorial al Republicii Moldova, care permite extinderea competențelor funcționale pe întreg teritoriul țării.
Un aspect important al acestui proces îl reprezintă implementarea unui nou sistem electronic de tranzit, realizat cu sprijinul Uniunii Europene și al Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare. Sistemul național de tranzit NCTS5-MD, compatibil cu cerințele sistemului de tranzit transeuropean NCTS P5 (New Computerised Transit System phase5), este parte integrantă a angajamentului asumat de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care vizează asigurarea interconectivității progresive a sistemelor de tranzit vamal.
În vederea implementării acestui nou sistem, Serviciul Vamal a elaborat Normele metodologice de prelucrare a declarației de tranzit, specificând funcționalitățile tehnice ale NCTS faza5. Ordinul nr. 498-O/2024 reglementează aspecte ale fluxului operațional pe componenta de cercetare, iar în procesul de revizuire s-a constatat necesitatea clarificării modului de transmitere a Notificării de sosire a mărfurilor de către destinatarul agreat.
Aceste măsuri sunt parte a eforturilor Serviciului Vamal de modernizare a infrastructurii și a proceselor, pentru a răspunde provocărilor și cerințelor internaționale, și pentru a sprijini dezvoltarea continuă a unui sistem vamal eficient și integru.