Un obiectiv financiar reprezintă un scop financiar pe care o persoană planifică să-l atingă la o anumită dată în viitor. În termeni mai simpli, un obiectiv financiar reprezintă răspunsul la întrebarea: cum ne propunem să utilizăm resursele financiare de care dispunem și cele pe care le putem atrage pentru finanțarea acelor activități sau lucruri, care ne motivează și dau sens vieții noastre. Elementele componente obligatorii ale unui obiectiv financiar sunt: scopul care se vrea atins; suma de bani care este necesară; timpul necesar realizării acelui scop. În lipsa a cel puțin unuia dintre aceste trei elemente componente nu putem spune că avem un obiectiv financiar. În consecință, un obiectiv financiar presupune asigurarea unor beneficii în viitor cu unele sacrificii din prezent.
Obiectivele financiare diferă între ele în funcție de orizontul temporal pentru care sunt setate. Astfel, distingem obiective financiare pe termen scurt, a căror realizare este prevăzută pentru o perioadă de până la 12 luni, pe termen mediu, cu o realizare planificată în intervalul 1-5 ani, și obiective financiare de termen lung, cu o realizarea într-o perioadă ce depășește 5 ani.
Stabilirea corectă a unui obiectiv financiar începe cu evidența riguroasă a cheltuielilor, urmată de inventarierea atentă a acestora. Analizați cu atenție toate cheltuielile pe care le faceți - atât cheltuielile care se repetă lună de lună, cât și celelalte cheltuieli. De regulă, cheltuielile care se repetă lunar sunt și cele pe care nu le puteți elimina, dar le puteți reduce.
Securizați realizarea obiectivelor dumneavoastră financiare – identificați, cum vă puteți crește veniturile și prioritiza plata datoriilor. Creditele sunt instrumente financiare purtătoare de costuri, pentru acestea achitați și o dobândă. Datoriile purtătoare de dobânzi mari vă pot secătui veniturile. Prioritizarea achitării datoriilor va permite redirecționarea resurselor eliberate pentru efectuarea economiilor. Totodată, realizarea unei munci suplimentare poate genera și venituri suplimentare pe care le puteți utiliza, în totalitate, pentru finanțarea obiectivului financiar setat.
Rezervați o parte a venitului dumneavoastră pentru viitor. În bestsellerul său „All Your Worth” (toată valoarea ta) , senatoarea americană Elizabeth Warren a popularizat ideea rezervării venitului după principiul nevoilor curente, dorințelor imediate și al economiilor pentru viitor. Această metodă îmbrățișată și de Uniunea Federală de Credit a Națiunilor Unite presupune alocarea a 50% din venit pentru acoperirea nevoilor de prim ordin, de exemplu: plata chiriei, facturilor, hrană etc. Maxim 30% din venituri vor fi alocate pentru dorințe, care nu sunt neapărat esențiale: distracții, vacanță, cina la restaurant, abonamentul la sala de forță, gadgeturi, obiecte de vestimentație sau accesorii neimportante etc. Într-un final, nu mai puțin de 20% din venit ar trebui să fie alocat pentru economii în vederea realizării obiectivelor ce țin de viitor. Deși proporția finanțării acestor categorii de cheltuieli poate varia în funcție de venit, este importantă clasificarea cheltuielilor după cele trei tipuri, dintre care ultima ține de viitor și obiectivele financiare pe termen lung.
Sfaturi care vă pot ajuta să fiți mai eficienți în stabilirea și atingerea obiectivelor financiare:
- Utilizarea cardului vă permite să simplificați esențial ținerea evidenței cheltuielilor și analiza bugetului.
- Utilizați aplicații mobile prin intermediul cărora puteți cu ușurință să vă monitorizați comportamentul financiar și cel de consum (ex: Goodbudget, YNAB, My Wallet, Cash Control, My finances etc). Unele aplicații mobile vă pot asista chiar și la stabilirea obiectivului financiar.
- Păstrați economiile în instrumente financiare care vă remunerează cu dobândă, ca să compensați impactul inflației și să câștigați mai mult pe seama faptului că economisiți.
- Creați un buget pentru situații/cheltuieli neprevăzute, care vă va permite să faceți față unor cheltuieli neplanificate fără să compromiteți implementarea planului de acțiuni pentru realizarea obiectivului financiar.
- Exersați disciplina financiară prin planificarea riguroasă a cheltuielilor și evitarea cumpărăturilor din impuls care vă depărtează de obiectivul financiar setat.
- Asumați-vă contribuții mici, dar pe care le puteți asigura cu ușurință, astfel evitați frustrarea care poate rezulta din ratarea contribuției planificate pentru a realiza obiectivul financiar.
- Fiți fideli obiectivelor financiare setate, transformați în rutină disciplina financiară și contribuția financiară la realizarea obiectivului setat. Țineți minte maxima latină: picătura nu sparge piatra prin putere, ci prin cădere deasă.
- Nu apelați la instrumente de finanțare (împrumuturi) pentru finanțarea cheltuielilor care nu contribuie la realizarea obiectivului financiar, dar nici înainte să dezvoltați abilități de disciplină financiară.
- Faceți cunoscute obiectivele dumneavoastră financiare prietenilor și rudelor, explicați-le de ce considerați atingerea acestora importantă și astfel veți reuși să reduceți presiunea socială la care ați putea fi expuși.
- Înconjurați-vă de oameni care vă împărtășesc aspirațiile, care înțeleg și respectă obiectivele dumneavoastră financiare și care au experiență în exersarea disciplinei financiare.
- Înțelegeți impactul de distorsiune a realității pe care o au rețelele de socializare, acestea ilustrează o versiune idealizată a vieții, care, de cele mai multe ori, nu reflectă realitatea.