Prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 143 din 27 noiembrie 2024 a fost aprobat formularul tipizat al Declarației privind impozitul pe venitul agenților economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (forma SIMM24). De asemenea, prin prezentul ordin a fost aprobat și modul de completare a Declarației privind impozitul pe venitul agenților economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (forma SIMM24). Actul normativ a fost publicat în ediția din data de 30 noiembrie 2024 a Monitorului Oficial și a intrat în vigoare la aceeași dată.
Noua Declarația publicată va înlocui Darea de seamă (forma SIMM20) aprobată prin OMF nr. 40/2020, fiind în concordanță cu prevederile stipulate la capitolul 71 din titlul II a Codului fiscal ca urmare a modificărilor operate prin Legea nr. 214/2024 pentru modificarea unor acte normative (referitoare la politica bugetar-fiscală și vamală 2025).
Printre schimbările semnificative aduse de aceste modificări se numără abrogarea, începând cu 1 ianuarie 2025, a alin. (21) al art. 544 din Codul fiscal, care permitea contribuabililor să treacă în cont impozitul pe venitul achitat în orice stat străin, în condițiile stipulate la art. 82 al Codului fiscal. De asemenea, prin Legea nr. 204/2021 pentru modificarea unor acte normative, a fost modificat art. 542 alin. (3) din Codul fiscal, stabilind că veniturile reglementate la art. 20 nu mai sunt incluse în obiectul impunerii.
Un aspect semnificativ al noii forme de Declarație este includerea rubricii“Categoria contribuabilului” care se va bifa cu semnul „V” litera corespunzătoare, după cum urmează:
A – agenții economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, regim fiscal stipulate la capitolul 71 din titlul II al Codului fiscal;
B – agenții economici care desfășoară activități în domeniul comercializării deșeurilor de metale feroase și neferoase, regim fiscal stipulat la capitolul 73 din titlul II din Codul fiscal.
În ceea ce privește structura formularului, prin comparație cu forma SIMM20, formularul SIMM24 a suferit anumite modificări, ca urmare a ajustărilor legislative stipulate în Legea nr. 204/2021. Modificările se referă la excluderea rândurilor 2.1 – 2.8, acestea fiind eliminate din structura noului formular.
Structura formularului SIMM24 este acum formată din următoarele rânduri:
- rândul 1 „Venit total (după ajustare)”: se reflectă suma totală a veniturilor constatate în contabilitatea financiară, conform prevederilor Standardelor Naţionale de Contabilitate sau Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară, care se determină ca suma conturilor din clasa „Venituri”.
- rândul 2 „Venituri neimpozabile prevăzute la art. 20 din Codul fiscal”: unde se indică suma veniturilor neimpozabile prevăzute la art. 20 din Codul fiscal care nu se includ în componența obiectului impunerii conform art. 542 alin. (3) din Codul fiscal (se completează doar de subiecții care au bifat categoria A).
- rândul 3 „Valoarea returului de marfă”: se indică valoarea returului de marfă care urmează să micşoreze mărimea obiectului impunerii în perioada fiscală în care a avut loc returul de marfă conform art. 542 alin. (2) din Codul fiscal. Se indică valoarea returului în cazul în care vânzarea și returnarea au avut loc în perioade de gestiune diferite. În cazul în care livrarea și returnarea au avut loc în aceeași perioadă de gestiune, valoarea returului de marfă nu se reflectă, în temeiul pct. 17 din SNC „Venituri” aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.118/2013 (se completează doar de subiecții care au bifat categoria A).
- rândul 4 „Valoarea discountului (reducerii)”: unde se indică valoarea discontului (reducerii) acordat de către entitatea raportoare, care urmează să micşoreze mărimea obiectului impunerii în perioada fiscală în care s-a acordat discontul (reducerea) conform art. 542 alin. (2) din Codul fiscal. Se indică valoarea discountului (reducerii) în cazul în care vânzarea și acordarea discountului (reducerii) au avut loc în perioade de gestiune diferite. În cazul în care livrarea și acordarea discountului (reducerii) au avut loc în aceeași perioadă de gestiune, valoarea discontului (reducerii) nu se reflectă, în temeiul pct. 17 din SNC „Venituri” aprobat prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr.118/2013 (se completează doar de subiecții prevăzuți la categoria A).
- rândul 5 „Venituri rezultate din diferența de curs valutar și/sau diferența de sumă”: unde se indică suma veniturilor obținute în urma diferențelor de curs valutar care nu se includ în componența obiectului impunerii conform prevederilor art. 542 alin. (3) din Codul fiscal pentru subiecții prevăzuți la categoria A și art. 5412 din Codul fiscal pentru subiecții prevăzuți la categoria B.
- rândul 6 „Venit impozabil”: unde se indică suma venitului impozabil care reprezintă venitul total obținut pe parcursul perioadei fiscale din care se exclud veniturile care nu se includ în componența obiectului impunerii. Se determină prin calculul: rând 1 – rând 2 – rând 3 – rând 4 – rând 5 și se completează doar în cazul în care rezultatul este pozitiv. În situația în care rezultatul calculului reflectă indicator negativ, lipsind venitul impozabil, atunci urmează a fi înscrisă cifra „0”.
- rândul 7 „Cota impozitului pe venit”: unde se indică mărimea cotei impozitului pe venit în vigoare în perioada de raportare, stabilită la art. 543 din Codul fiscal pentru subiecții prevăzuți la categoria A și art. 5413 din Codul fiscal pentru subiecții prevăzuți la categoria B.
- rândul 8 „Impozitul pe venit conform cotei în vigoare”: unde se indică suma impozitului pe venit care se determină prin aplicarea cotei impozitului asupra venitului impozabil (rând 6 * rând 7). Calculul nu urmează a fi efectuat dacă lipsește venitul impozabil.
- rândul 9 „Trecerea în cont a impozitului pe venit achitat în afara Republicii Moldova”: unde se indică suma impozitului pe veniturile achitate în afara Republicii Moldova, în condițiile stipulate la art. 82 din Codul fiscal (se completează doar de subiecții prevăzuți la categoria A).
* Agenții economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii vor completa rândul 8 din Declarația SIMM24 doar pentru perioada fiscală 2024, având în vedere modificările aduse prin Legea nr. 214/2024 alineatului (21) al articolului 544 din Codul fiscal.
- rândul 10 „Impozitul pe venit”: unde se indică suma impozitului pe venit (rând 8 – rând 9).
Declarația urmează a fi depusă în conformitate cu prevederile art. 544 alin. (3) din Codul fiscal, nu mai târziu de data de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de declarare.
Notă: Ultima perioadă de raportare conform formularului SIMM20, aprobat prin Ordinul Ministrului finanțelor nr. 40/2020 cu privire la aprobarea formularului tipizat al Dării de seamă privind impozitul pe venitul agenţilor economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii este perioada fiscală 2023.
Contribuabilii pentru care obligația de raportare survine până la aprobarea și publicarea Ordinului nr.143/2024, vor prezenta Darea de seamă conform formularului în vigoare la data prezentării.