La acest subiect vă popunem să citiți următoarele materiale:
- Când poți efectua decontări în numerar nelimitat: Ce spune legea?
- Limitele de efectuare a decontărilor în numerar: Ce prevede legislația?
- Ce trebuie să cunoști despre eliberarea numerarului din casieria entității?
De menționat, că prin Legea nr. 34/2024 au fost operate modificări și în Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, Codul contravențional și Codul fiscal.
Printre ajustărilor importante se numără abrogarea articolul 10, punctul 5 din Legea nr.845/1992, care prevedea că faţă de întreprinderi, instituţii şi organizaţii, indiferent de tipul lor de proprietate şi forma de organizare juridică, care efectuează plăţi în numerar, inclusiv prin intermediul terminalului de plată în numerar (terminalului cash-in), în sumă ce depăşeşte cumulativ plafonul lunar de 100 000 de lei, în baza obligaţiilor lor financiare, încălcând modul stabilit de decontare prin virament, se aplică sancţiuni conform legislației. Sancţiunile menţionate nu se aplică la efectuarea decontărilor cu cetăţenii, agenții economici care achiziţionează produse din fitotehnie şi/sau horticultură şi/sau obiecte ale regnului vegetal de la persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, cu titularii patentelor de întreprinzător şi cu bugetul public naţional, la efectuarea decontărilor de către persoanele indicate cu bugetul public naţional, cu întreprinderile şi organizaţiile, precum şi la efectuarea decontărilor de către organizațiile de creditare nebancară și/sau de către întreprinderile şi organizaţiile ale căror drepturi la acest capitol se reglementează în Legea nr. 62/2008 privind reglementarea valutară, în actele normative ale Băncii Naţionale a Moldovei, cu excepţia cazurilor efectuării decontărilor prin intermediari.
Subsidiar, din Codul contravențional au fost excluse prevederile art.293, care reglementau încălcarea regulilor de efectuare a plăţilor în numerar.
În contextul modificărilor recente, amintim și că în ediția din 27 martie a Monitorului Oficial a fost publicată Legea nr.55 din 20 martie 2025 pentru modificarea unor acte normative care a intrat în vigoare la 1 aprilie.
Potrivit noii redacții a lit.e) alin.(1) din art. 5 al Legii nr. 34/2024 privind efectuarea decontărilor în numerar și pentru modificarea unor acte normative, subiecții legii vor putea să efectueze plăți în numerar în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător în sumă ce nu depășește cumulativ 200000 lei anual – în cazul vânzării producției de fitotehnie și horticultură în formă naturală, și ce nu depășește cumulativ 300000 lei anual – în cazul producției zootehnice în formă naturală, în masă vie și sacrificată.
De asemenea, legea a fost completată cu prevederea potrivit căreia pentru anul 2025, în sensul legii menționate, „anual” se consideră perioada 1 aprilie 2025 – 31 decembrie 2025.