Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultare publică proiectul cu privire la aprobarea modificărilor la Ordinul ministrului Finanțelor nr. 60/2012 prin care a fost aprobat Regulamentul privind inventarierea.
Proiectul actului normativ are drept scop implementarea unor măsuri care contribuie la dezvoltarea și perfecționarea continuă a contabilității și raportării financiare. Astfel, modificările propuse vizează clarificarea și simplificarea anumitor proceduri, cu scopul de a reduce povara birocratică și de a oferi mai multă flexibilitate în procesul de efectuare a inventarierii.
Potrivit modificărilor propuse, Regulamentul privind inventarierea urmează a fi completat cu noțiunea de „inventariere ciclică”, care este definit ca un procedeu de control periodic și selectiv cu autentificare documentară a existenței activelor, capitalului propriu și datoriilor supuse inventarierii, în expresie cantitativ-valorică sau în expresie valorică, după caz, care aparţin şi/sau se află în gestiunea temporară a entităţii.
De asemenea, se propune actualizarea și înlocuirea unor noțiuni din Regulament. Astfel, noțiunile de la punctul 7 din Regulament, „inventariere” și „valoare justă”, vor fi expuse într-o redacție nouă. În plus, noțiunea de „valoare de bilanț” va fi înlocuită cu termenul „valoare contabilă”, care va face referire la valoarea cu care un activ sau o datorie sunt recunoscute în bilanț.
Subsidiar, proiectul propus pentru consultare publică prevede introducerea unor noi prevederi care permit entităților să efectueze inventarierea ciclică pentru a asigura monitorizarea permanentă a activelor și datoriilor. Astfel, inventarierea ciclică va putea fi realizată lunar, trimestrial, semestrial sau conform unei alte periodicități stabilite de conducătorul entității, în funcție de natura activelor, riscurile asociate, valoarea acestora, gradul de amortizare sau volatilitatea lor. Inventarierii ciclice îi vor fi supuse următoarele categorii de: bunuri cu rotație rapidă, inclusiv stocuri și produse finite; active esențiale pentru continuitatea activității entității; bunuri supuse riscurilor de deteriorare, amortizare accentuată, furt etc., precum și alte active și datorii, conform deciziei conducătorului entității.
În plus, noile reglementări vor permite ca inventarierea elementelor de activ și datorii să fie realizată prin documente electronice, semnate cu semnătura electronică, și completate utilizând metode digitale (softuri, cititoare de coduri de bare, tablete, aplicații mobile etc.). De asemenea, elementele de activ și datoriile vor putea fi inventariate inclusiv la distanță, prin utilizarea metodelor tehnice și electronice, precum sisteme video.
Regulamentul va mai prevedea și că entitățile, cu excepția autorităților și instituțiilor bugetare, vor avea obligația de a prezenta, în nota explicativă la situațiile financiare, natura, motivele și valorile diferențelor semnificative constatate în cadrul procesului de inventariere. De asemenea, acestea vor trebui să prezinte modul în care rezultatele inventarierii au fost reflectate în contabilitate.
Proiectul poate fi consultat până la data de 4 aprilie 2025.