Guvernul Republicii Moldova, prin angajarea răspunderii, a aprobat proiectul de lege privind instituirea măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte legislative, ce vizează luarea măsurilor urgente în condițiile stării excepționale declarate în țară. Conform Monitorului Oficial din 2 aprilie 2020, proiectul a fost aprobat prin Hotărîrea nr. 213 din 01.04.2020.
Potrivit modificărilor în Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, din 2021 contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, datorate de angajator se majoreaza de la 18% la 24%. Totodată se anulează contribuțiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de la angajat în mărime de 6%. Vedeți în Anexa 1, Categoriile de plătitori și de asigurați, tarifele contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, baza de calcul al acestora și termenele de virare la bugetul asigurărilor sociale de stat, precum și tipurile prestațiilor sociale asigurate.
Modificările realizate la Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, Legea asigurării pentru accidente de muncă şi boli profesionale nr.756/1999, Legea nr.1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistenţă medicală, Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală și Legea nr.289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, au drept scop comasarea contribuțiilor de asigurări sociale (atît a celor datorate de angajator cît și cele datorate de angajați) la nivel de angajator (cu excluderea simultană a primelor de asistență medicală) ceea ce va permite repartizarea poverii fiscale între angajator și angajat.
În același timp, o altă modificare care va intra în vigoare din 01.01.2021, se referă la primele de asigurare obligatorie de asistență medicală. Angajatorii nu vor mai achita primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, însă angajații vor achita 9% (4,5%+4,5%). Vizavi de impactul propunerilor înaintate pentru persoanele angajate relatăm că în cazul comasării PAM la nivel de angajat (cu excluderea simultană a CAS) suma plăților suportate se va diminua cu 1,5% puncte procentuale.
Modificările vor intra în vigoare din 01.01.2021.