În Monitorul Oficial din 31 decembrie 2024 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 898 din 23 decembrie 2024 pentru modificarea HG nr. 246/2010 cu privire la modul de aplicare a facilităţilor fiscale şi vamale aferente realizării proiectelor de asistenţă tehnică şi investiţională în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte sau a contractelor de stat.
Astfel, lista proiectelor de asistență tehnică în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale, pentru aplicarea scutirilor la impozitul pe venit, accize, taxe vamale, taxe pentru efectuarea procedurilor vamale, taxe pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, precum şi aplicarea scutirii de TVA cu drept de deducere pentru mărfurile şi serviciile destinate acestora (anexa nr.1 la HG nr.246/2010), a fost extinsă. Printre noile proiecte incluse se numără:
- Proiectul moldo-elvețian în domeniul proprietății intelectuale (MSIP);
- Transformarea educației în Moldova prin Școlile Model;
- Sprijin pentru punerea în aplicare a reformei RESTART;
- Instituții reziliente împotriva corupției Strategice (RISC);
- Asistență rapidă pentru securitatea cibernetică din Moldova II;
- Mass-media independentă și rezilientă pentru cetățeni informați;
- Punerea în aplicare a activităților de asistență tehnică și schimb de informații (TAIEX): Furnizarea de servicii logistice și sarcini de gestiune financiară;
- Sprijin pentru sectorul IMM-urilor din Republica Moldova-Asistență tehnică pentru accesarea creditelor etc.
Adițional, documentul publicat prevede completarea anexei nr. 2 la HG nr.246/2010, în care sunt incluse granturilor acordate Guvernului Republicii Moldova/Republicii Moldova și instituţiilor finanţate de la buget, destinate realizării proiectelor de asistenţă investiţională, din contul cărora vor fi importate sau achiziţionate mărfuri (lucrări, servicii) scutite de TVA cu drept de deducere, scutite de accize, plata taxei vamale, a taxei pentru efectuarea procedurilor vamale, a taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului cu un proiect.
Suplimentar, în contextul modificările operate la Codul fiscal, precum și cu modificările propuse la Codul vamal și Legea nr. 1540/1998 privind plata pentru poluarea mediului, au fost introduse noi prevederi care vizează acordarea posibilității ca proiectele de asistență externă realizate în temeiul contractelor de stat încheiate să beneficieze de scutiri de taxe vamale și fiscale pe principii similare ca și proiectele de asistență externă realizate în temeiul tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte. Astfel, pe parcursul textului hotărârii a fost introdusă după cuvintele „tratatelor internaționale” sintagma „sau a contractelor de stat*” extinzând astfel aplicabilitatea acestor facilități și pentru proiectele în baza contractelor de stat.
În plus, conform noii redacții a punctului 4 din Regulamentul privind privind modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale la importul și/sau livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor și serviciilor destinate proiectelor de asistenţătehnică şi investiţională în derulare, care cad sub incidenţa tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte sau a contractelor de stat, pentru livrările de mărfuri şi servicii destinate proiectelor, scutite de TVA cu drept de deducere, furnizorii autohtoni vor elibera factura fiscală, iar pentru livrările începând cu data de 1 ianuarie 2025 – factura fiscală electronică (e-Factura).
De asemenea, prin modificările efectuate la cadrul normativ, pct.6 din Regulament a fost completat cu o nouă literă e1. Aceasta prevede că, pe lângă documentele menționate anterior, subiecții impunerii cu TVA care efectuează livrări de mărfuri și servicii destinate realizării proiectelor scutite de TVA cu drept de deducere vor putea solicita restituirea TVA-ului la prezentarea facturii fiscale electronice (e-Factura) pentru livrările scutite de TVA cu drept de deducere efectuate începând cu data de 1 ianuarie 2025. Pentru livrările documentate cu facturi fiscale electronice, generate în Sistemul informațional automatizat de creare şi circulație a facturilor fiscale „e-Factura” nu există obligația prezentării facturii fiscale pe suport de hârtie, în scopul confirmării dreptului la restituirea TVA pentru livrările de mărfuri şi servicii destinate realizării proiectelor scutite de TVA cu drept de deducere
Hotărârea a intrat în vigoare la data de 31 decembrie 2024.
Art. 2 din Legea nr.595/1999 privind tratatele internaţionale ale Republicii Moldova:
Contract de stat – acord încheiat de organul responsabil în numele statului, al Guvernului, al ministerelor, al altor autorități administrative centrale sau al altor instituții abilitate ale statului cu alt stat, guvern, cu o organizație internațională, respectiv, cu instituțiile financiare străine fondate de acestea care nu au calitatea de subiect de drept internațional, în domeniul economic, comercial, financiar și în alte domenii și care nu este guvernat de normele dreptului internațional public.