Politicile contabile reprezintă totalitatea principiilor, conceptelor de bază, regulilor, metodelor şi procedeelor aplicate de o entitate la ţinerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare. Acestea sunt aprobate de conducerea entității și constituie baza pentru întocmirea situațiilor financiare. Împreună cu Legea contabilității și raportării financiare nr.287/2017, Standardele Naționale de Contabilitate (SNC), Planul general de conturi contabile și alte acte normative specifice, politicile contabile joacă un rol esențial în asigurarea unei evidențe contabile corecte și conforme cu legislația.
Responsabilitatea pentru aprobarea politicii contabile revine conducătorului entității. Astfel, la finalul perioadei de gestiune, conducerea entității trebuie să aprobe politicile contabile pentru anul următor printr-un ordin. Aceste politici devin obligatorii pentru întreaga entitate și trebuie aplicate uniform în toate subdiviziunile sale, începând cu prima zi a perioadei următoare celei în care politicile contabile au fost aprobate.
În context fiscal, politicile contabile devin un instrument esențial, deoarece datele din contabilitate sunt utilizate pentru calcularea obligațiilor fiscale. Prin urmare, respectarea și aplicarea corectă a politicii contabile contribuie la asigurarea conformității fiscale a entității. Organele de control pot solicita, în timpul controalelor fiscale, să fie prezentate politicile contabile pentru a verifica corectitudinea înregistrării operațiunilor contabile.
Elaborarea politicii contabile este reglementată de SNC „Politici contabile, modificări ale estimărilor contabile, erori și evenimente ulterioare”, care prevede pașii și principiile ce trebuie urmate de o entitate în procesul de selecție, aplicare și modificare a politicilor contabile.
Pentru a facilita acest proces, vă punem la dispoziție un material detaliat pe pagina revistei electronice Contabilsef.md întitulat - Politici contabile: recomandări la elaborare și aprobare. De asemenea, în Ghidul metodologic de întocmire a situațiilor financiare, aprobat prin Ordinul nr. 154 din 09.12.2020, veți găsi un model de politică contabilă, ce poate fi folosit ca referință.
În cadrul abonamentului la revista electronică Contabilsef.md este disponibilă aplicația „Formarea Politicii contabile”, un instrument util care vă permite să elaborați rapid politicile contabile pentru entitatea dumneavoastră, adaptate specificului activității desfășurate.
Aplicația poate fi accesată direct din Cabinetul personal al utilizatorului, disponibilă pe pagina revistei electronice Contabilsef.md, urmând pașii de mai jos:
1. Autentificați-vă pe pagina revistei Contabilsef.md.
2. Accesați „Cabinetul personal” din meniul principal.
3. În „Cabinetul personal”, accesați secțiunea „Formarea Politicii contabile”.
Aplicația facilitează procesul de elaborare a politicii contabile, oferindu-vă posibilitatea de a selecta regulile, metodele și procedurile care corespund specificului entității dumneavoastră. După finalizarea selecției, aveți posibilitatea de a descărca fișierul cu politicile contabile, care poate fi ulterior editat și ajustat conform necesităților.
4. Dați click pe opțiunea ,,Formați Politici” și creați pas cu pas în aplicație politici contabile, prin alegerea punctelor și variantelor necesare.
Totodată, aplicația vă oferă posibilitatea de a studia prevederile Standardelor Naționale de Contabilitate (SNC) și ale legislației în vigoare aferente fiecărei metode pe care urmează să o selectați. În plus, la salvarea informațiilor aplicația efectuează o serie de verificări automate și oferă notificări pentru a preveni posibile erori în procesul de elaborare a politicii contabile.
5. Exportați Politicile contabile elaborate în fișier în care puteți efectua alte ajustări necesare.
Dacă nu aveți încă un cont de utilizator creat pe pagina revistei electronice Contabisef.md, vă rugăm să accesați aici pentru a-l crea.