Conform art. 71 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, agenții economici (cu excepția asociațiilor de economii și împrumut și organizațiilor de creditare nebancară) sunt obligați, în termen de până la 1 iulie a anului imediat următor, să instaleze terminale de plată fără numerar ale băncilor comerciale și/sau societăților de plată licențiate de Banca Națională a Moldovei și să asigure posibilitatea de achitare a plăților prin intermediul acestora în subdiviziunile (cu excepția rețelelor de comerț ambulant) în care, pe parcursul anului calendaristic precedent, veniturile din vânzări cu ridicata și/sau cu amănuntul și/sau din prestarea de servicii prin intermediul echipamentelor de casă și control au depășit suma de 500 000 de lei.
SRL nou înregistrată nu este obligată să-și instaleze terminale POS, dar atragem atenția asupra faptului că, pe piață sunt ECC care oferă posibilitatea de achitare cu cardul bancar, funcțiile terminalului POS fiind combinate cu funcțiile ECC. Astfel, în cazul în care achitarea mărfurilor a fost efectuată atât prin intermediul ECC în numerar, cât și prin instrumente de plată fără numerar, contribuabilul urma să se conformeze și să instaleze terminal POS la depășirea volumului de vânzări specificat în art. 71 din Legea nr. 845/1992.
SRL nu este obligată să-și instaleze terminalul POS în cazul în care:
– în subdiviziunile respective achitarea plăților a fost efectuată exclusiv fără numerar, cu excepția celor efectuate de băncile comerciale;
– subdiviziunile respective sunt amplasate în sate (comune), cu excepția celor aflate în componența municipiilor și a orașelor.
Respectiv, dacă achitarea mărfurilor a fost efectuată prin intermediul ECC în numerar, contribuabilul urmează să se conformeze și să instaleze POS-terminal doar în subdiviziunile unde volumul din vânzări cu ridicata și/sau cu amănuntul și/sau din prestarea de servicii depășește 500 mii lei, indiferent care este volumul de vânzări total generalizat pentru toate subdiviziunile întreprinderii.