Înțelegerea pieței și a instrumentelor financiare plasate pe piață
Înainte de a investi la burse este esențial de înțeles, cum funcționează bursa de valori și ce produse financiare se tranzacționează la aceasta. Astfel, înțelegerea termenilor financiari precum: acțiuni, obligațiuni, fonduri mutuale, indici bursieri etc. este primordială. Spre exemplu:
Acțiunile reprezintă părți dintr-o companie, iar deținerea lor conferă dreptul la o parte din profiturile acesteia sub formă de dividende. De aceea, la procurarea acțiunilor vom analiza dinamica creșterii profitabilității companiei, dar și modul în care a crescut valoarea întreprinderii pe piață, care sunt premisele de creștere la nivel de industrie etc.
Obligațiunile sunt împrumuturi acordate companiilor (S.A. sau SRL), autorităților publice centrale și celor locale, iar fondurile mutuale sunt ansamble de acțiuni și obligațiuni gestionate de profesioniști.
Stabilirea obiectivelor investiționale și a toleranței la risc
Investitorii trebuie să-și stabilească obiectivele financiare, cum ar fi: economisirea pentru pensie, achiziționarea unei locuințe sau finanțarea educației copiilor. Aceste obiective vor influența tipurile de instrumente financiare alese și toleranța la risc. În funcție de toleranța la risc, investitorii se împart în 3 categorii. Investitorii conservatori preferă investiții cu risc scăzut asociate cu randamente mai mici, dar stabile și urmăresc, mai curând, protejarea capitalului decât câștigurile mari. Investitorii moderați (moderat-conservatori sau moderat-agresivi) preferă un echilibru între siguranța investiției și creșterea valorii acesteia. Acest tip de investitori optează pentru un mix de acțiuni și obligațiuni. Investitorii agresivi au o stabilitate financiară mai mare și pot să-și asume riscuri mai mari, care rezultă și în posibilități de câștig, dar și de pierderi mai mari, iar portofoliul investițional al acestora este format, preponderent, din acțiuni și alte instrumente cu o volatilitate mare.
Alegerea unui intermediar (broker)
Investiția la bursă se realizează prin subscrierea instrumentelor financiare. În numele clientului, subscrierea o poate face: i) o societate de investiții, ii) persoanele juridice străine autorizate și supravegheate de autoritățile din UE și care sunt acceptate de Comisia Națională a Pieței financiare, iii) agentul delegat - persoană fizică sau juridică ce acționează în numele și interesul unei societăți de investiții, iv) consultantul de investiții care va primi și va transfera ordinul de subscriere privind instrumentele financiare. În unele cazuri intermediarii pot pune la dispoziția clienților platforme digitale pentru tranzacționare accesibile și la costuri reduse.
Diversificarea portofoliului
Un principiu de bază al investițiilor este diversificarea. Acest principiu presupune investirea în diferite tipuri de active pentru a minimiza riscul. Acest lucru poate fi realizat prin investiții în mai multe sectoare economice, tipuri de instrumente financiare sau chiar pe mai multe piețe geografice.
Monitorizarea și ajustarea portofoliului
Investițiile nu sunt o activitate pasivă. Este important de monitorizat constant portofoliul și de efectuat ajustările necesare în funcție de condițiile pieței și de schimbările în obiectivele personale.
În concluzie, putem afirma că investițiile la burse oferă oportunități semnificative de creștere a capitalului și diversificare a portofoliului, dar vin la pachet cu riscuri și provocări. Investitorii trebuie să fie bine informați, să își stabilească obiective clare și să fie pregătiți să gestioneze fluctuațiile pieței. Cu o strategie bine definită și o înțelegere adecvată a riscurilor implicate, investițiile la burse pot deveni o componentă esențială a unui portofoliu financiar de succes.