Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de ieri, modificări la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2018.
Atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent se majorează cu 26 milioane 481,3 mii de lei și vor constitui 19 miliarde 338 milioane 999,4 mii de lei.
Majorarea cheltuielilor a fost determinată de sporirea numărului beneficiarilor de prestaţii sociale şi a mărimilor medii ale acestora, inclusiv ca urmare a implementării unor etape ale reformei sistemului de pensii. Astfel, cea mai semnificativă majorare vizează realizarea subprogramului privind protecția persoanelor în etate – peste 60 de milioane de lei. Vor crește și sumele alocate pentru protecția socială în legătură cu pierderea întreţinătorului (+3,082 milioane de lei), asistenţa socială a persoanelor cu necesităţi speciale (+17,93 milioane de lei).
În context, premierul Pavel Filip a menționat că majorarea veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale este un indicator că sistemul începe să se autosusțină. Dacă până acum exista un deficit de 1,3 miliarde de lei, compensat din banii alocați din bugetul de stat, acum acest deficit începe să scadă și este compensat cu veniturile suplimentare din contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale (+294,5 milioane de lei).
„Poate nu sunt rezultate atât de mari, dar este un indicator că efortul pe care l-am făcut dă roade: mai puține salarii în plic, mai multe contribuții la fondul asigurărilor sociale și eu am toată certitudinea și încrederea că curând vom ajunge să avem un sistem autosuficient, așa precum sunt în toate țările dezvoltate”, a spus Pavel Filip.
Referitor la fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, modificările propuse prevăd majorarea veniturilor și cheltuielilor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală cu 74 milioane 300 mii de lei, până la 6 miliarde 733 milioane 325,2 mii de lei. Cea mai mare parte din veniturile suplimentare – 50,94 milioane de lei – va fi direcționată pentru asistenţa medicală spitalicească (cardiologie intervențională, protezare, tratament operator cataractă şi corecţia anatomică a coloanei vertebrale şi a cutiei toracice la copii).
Peste 10 milioane de lei vor fi alocate suplimentar pentru asistenţa medicală specializată de ambulatoriu (asigurarea accesului universal la diagnosticul de tuberculoză şi de depistare activă a stărilor precanceroase la sân, prestarea serviciilor de intervenție timpurie copiilor, realizarea investigaţiilor paraclinice şi a consultaţiilor medicilor specialişti). Restul sumei este destinată îmbunătățirii asistenței medicale urgente prespitalicești, a asistenței medicale primare, precum și a serviciilor medicale de înaltă performanţă.
Modificările prevăd și creșterea resurselor în fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, pentru fortificarea capacităţilor de prevenire şi depistare precoce a maladiilor oncologice, prin aducerea serviciilor respective mai aproape de pacient, inclusiv la sat.