Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobat proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 10/2012 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la delegarea salariaţilor entităţilor din Republica Moldova. Modificările propuse au ca scop simplificarea aplicării normelor de către angajatori și asigurarea unui limbaj clar și accesibil tuturor părților implicate, pentru a facilita înțelegerea și implementarea acestora.
Proiectul prevede revizuirea noțiunii de „diurnă”, care, conform noii redacții, va fi definită ca o indemnizație zilnică, în moneda națională sau în valută străină, acordată în scopul compensării cheltuielilor suportate suplimentare de personal în timpul delegării, pentru hrană, inclusiv costul transportului pe teritoriul localității în care a fost delegat și alte cheltuieli. În plus, ca urmare a multiplelor solicitări primite de la contribuabili, s-a decis reintroducerea normei prin care, în cazul delegării personalului pentru o singură zi pe teritoriul Republicii Moldova diurnele nu vor mai fi acordate.
În ceea ce privește delegarea membrilor Guvernului în străinătate, se menționează că delegarea în străinătate a membrilor Guvernului, a secretarilor de stat, a secretarilor generali și a secretarilor generali adjuncți ai ministerelor, a conducerii Cancelariei de Stat, a directorilor autorităților publice centrale din subordinea Guvernului și a adjuncților acestora se va efectua după coordonarea prealabilă cu Prim-ministrul. Entitatea delegatară va informa misiunile diplomatice respective ale Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.
De asemenea, în scopul susținerii entităților din sectorul privat, precum și acordarea mai multor facilități de dezvoltare profesională a angajaților prin delegarea acestora în străinătate, proiectul prevede posibilitatea acordării diurnei în cuantumul mai mic decât cel prevăzut la anexa nr.2 din regulament, dar nu mai puțin de 70% din cuantumul stabilit.
În plus, proiectul prevede revizuirea mărimelor diurnei acordate militarilor detașați în contingentul Forței de menținere a păcii cât și pentru perioada aflării militarilor prin contract în cantonamente, centre (cursuri) de instruire, pe câmpuri de instruire, la exerciții pe teritoriul Republicii Moldova, acestea fiind micșorate de la „200%” la „100%” și de la „50%” la „40%” respectiv.
Totodată, proiectul prevede acordarea diurnei în mărime de 40% din limita stabilită pe teritoriul Republicii Moldova pentru funcționari publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pe perioada aflării acestora la cursurile de formare profesioanală inițială.