În Monitorul Oficial de astăzi, 29 noiembrie 2024, a fost publicată Legea nr.268 din 28 noiembrie 2024 pentru pentru modificarea unor acte normative, având ca scop implementarea suplimentară în cadrul normativ intern a Recomandărilor Grupului de Acțiune Financiară Internațională.
Prin prezente lege au fost modificate Legea nr.1353/2000 privind gospodăriile țărănești, Codul civil, Legea nr.220/2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, Codul contravențional, precum și Legea nr.308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Astfel, Legea nr. 308/2017 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a fost completată cu noțiunea de „furnizor de servicii pentru fiducii sau societăți”. În contextul modificărilor legislative, articolul 4 din Legea a fost completat cu litera g), care va adăuga „furnizorii de servicii pentru fiducii sau societăți” în categoria entităților raportoare.
Concomitent, luând în considerare modificările adoptate anterior la Legea nr. 308/2017, cu privire la fiducii sau construcţii juridice similare, în vederea omogenizării obligațiilor ce țin de prezentarea informației cu privire la beneficiarul efectiv și soluționarea neconcordanțelor, au fost operate modificări potrivit cărora:
În cazul în care, în cadrul aplicării măsurilor de precauție privind clienții, entitățile raportoare constată neconcordanță între informațiile disponibile în Registrul de stat al unităților de drept și Registrul fiduciilor și constructorilor juridice similare și informațiile privind beneficiarul efectiv prezentate de către client acestea informează, în termen de 5 zile lucrătoare, Serviciul Fiscal de Stat și Agenția Servicii Publice. În acest caz, entitățile raportoare sunt obligate să nu efectueze nicio activitate sau tranzacție, inclusiv printr-un cont de plăți, să nu stabilească nicio relație de afaceri ori să înceteze o relație de afaceri existentă și să solicite imediat clientului actualizarea datelor privind beneficiarul efectiv la organul înregistrării de stat și la Serviciul Fiscal de Stat.
În baza informațiilor transmise de entitățile raportoare, în termen de 5 zile lucrătoare, Agenția Servicii Publice efectuează o notare în Registrul de stat al unităților de drept, iar Serviciul Fiscal de Stat – în Registrul fiduciilor și construcțiilor juridice similare, cu privire la existența unei neconcordanțe. După soluționarea neconcordanței, Agenția Servicii Publice și Serviciul Fiscal de Stat radiază, în termen de 5 zile lucrătoare, notarea din registrele respective.
Până la soluționarea neconcordanței, Agenția Servicii Publice și Serviciul Fiscal de Stat nu efectuează nicio înregistrare în Registrul de stat al unităților de drept și, respectiv, Registrul fiduciilor și construcțiilor juridice similare, referitoare la operarea modificărilor în actele de constituire ale persoanei juridice, întreprinzătorului individual, organizației necomerciale și, respectiv, ale fiduciei și construcției juridice similare fiduciei, precum și în datele înscrise în Registrul de stat, reorganizarea sau radierea acesteia.
Procedura privind efectuarea și radierea mențiunilor în Registrul de stat al unităților de drept și în Registrul fiduciilor și construcțiilor juridice similare, precum și procedura de soluționare a neconcordanțelor, va fi aprobată prin ordine ale autorităților competente, respectiv directorul Agenției Servicii Publice pentru Registrul de stat al unităților de drept și directorul Serviciului Fiscal de Stat pentru Registrul fiduciilor și construcțiilor juridice similare.
Legea a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.