Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de ieri, proiectul de modificare a Legii nr. 271/2017 privind auditul situațiilor financiare. Modificările aduse legi vizează mai multe aspecte esențiale, printre care ajustarea clauzei de armonizare a legii cu cerințele art. 44 alin. (4) din Legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative. De asemenea, prin prezentul proiect a fost stabilit modul în care va fi limitată răspunderea civilă a auditorilor și entităților de audit pentru prejudiciul cauzat entității auditate sau solicitantului auditului, în cazul în care auditul se efectuează la entitățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată.
Astfel, potrivit completărilor aduse art. 26 din Legea nr. 271/2017, în cazul efectuării auditului la entitățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată, limitarea în timp și cuantumul sumei care va putea fi solicitat pentru prejudiciul cauzat entității auditate solicitantului auditului de către entitatea de audit se va stabili printr-un acord încheiat între entitatea de audit și entitatea auditată, solicitantul auditului, cu respectarea următoarelor condiții:
- acordul va fi încheiat conform legislației civile;
- răspunderea entității de audit față de entitatea auditată, solicitantul auditului se va extinde cel puțin pe termenul general de prescripție extinctivă, stabilit de Codul civil;
- limitarea în timp și cuantumul sumei se va decide de comun acord de către consiliu, organul executiv și organul de supraveghere a entității auditate și se va aproba de către adunarea generală a acționarilor/asociaților sau fondatorul entității auditate;
- informațiile privind acordul de limitare în timp și cuantumul sumei se va publica în nota explicativă la situațiile financiare a entității auditate.
Mai mult, prevederile acordului privind limitarea în timp și cuantumul sumei care poate fi solicitată pentru prejudiciul cauzat nu vor fi aplicabile în cazul comiterii cu intenție de către entitatea de audit a acțiunilor care au cauzat prejudicii entității auditate, solicitantului auditului, ca urmare a exprimării unei opinii de audit necorespunzătoare, în cazul în care situațiile financiare conțin denaturări semnificative.
Un alt aspect al modificărilor înserate în proiect vizează introducerea unei prevederi privind semnarea și datarea de către auditor a Raportului suplimentar adresat comitetului de audit. Conform acestei modificări, Raportul suplimentar va include semnătura auditorului, precum și data întocmirii acestuia.
În plus, Legea nr. 217/2017 urmează a fi completată cu prevederi referitoare la explicarea în raportul suplimentar adresat comitetului de audit a divergențelor de opinii în cazul în care au fost încheiate contracte de audit cu mai multe entități de audit pentru efectuarea auditului situațiilor financiare pentru aceeași perioadă de gestiune.