Legea pentru modificarea unor acte normative Nr. 212 din 20 iulie 2023 ce vizează politica bugetar-fiscală pentru anul 2024 aduce unele aspecte pozitive pentru angajatori. Astfel în Codul Fiscal din 01.01.2024 se vor introduce un șir de cheltuieli suportate de angajatori pentru stimularea angajaților, care se vor permite la deduceri în scopuri fiscale. Prin urmare articolul 24 ”Deducerea cheltuielilor aferente activității de întreprinzător” a fost completat cu următoarele aliniate:
„(193) Se permite deducerea cheltuielilor suportate și determinate de angajator, în folosul salariatului, pentru:
a) cadouri în natură, inclusiv vouchere, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia zilelor de sărbătoare nelucrătoare conform Codului muncii și a zilelor de naștere ale salariaților, în modul prevăzut de contractul individual de muncă sau de regulamentul intern;
b) perfecționarea salariaților, alta decât cea prevăzută la alin. (19), precum și pentru activitățile aferente consolidării culturii corporative și a spiritului de echipă, în modul stabilit de Guvern;
c) abonamente pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile 93.11, 93.12 sau 93.13 ale Clasificatorului activităților din economia Moldovei, în mărime de până la 50% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat fiecărui salariat;
d) contractarea serviciilor medicale în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat fiecărui salariat.
Plafonul de deductibilitate a plăților efectuate în favoarea salariaților, prevăzute la prezentul alineat, constituie 15% din valoarea calculată ca diferență dintre fondul de retribuire a muncii total pe întreprindere, determinat pentru anul curent, și fondul de retribuire a muncii persoanelor specificate la grupele minore 112 şi 121 din Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova. Toate cheltuielile trebuie să fie confirmate prin documentele primare emise pe numele angajatorului.
(194) Se permite deducerea cheltuielilor suportate pentru transportul și hrana studenților stagiari și/sau elevilor în baza raporturilor reglementate de Codul educației și/sau Legea nr. 110/2022 cu privire la învăţământul dual, conform modului stabilit de Guvern.
(26) Se permite deducerea cheltuielilor suportate şi determinate de angajator pentru plățile efectuate, în folosul salariatului, în scopul compensării costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani în mărime ce nu depășește valoarea de 2500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului. Limita maximă de deducere constituie 5% din fondul de retribuire a muncii determinat pentru anul curent.
Totodată alineatul (20) din articolul 24 a fost expus în redacția nouă:
(20) Se permite deducerea cheltuielilor anuale suportate de angajator pentru primele de asigurare facultativă de asistență medicală ale salariatului în cuantumul unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat fiecărui salariat (pentru anul 2023 salariu mediu lunar pe economie constituie 11.700 lei).
La momentul actual această limită este stabilită în mărimea de pînă la 50% din prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală calculată în sumă fixă în valoare absolută, stabilită pentru categoriile de plătitori prevăzute în anexa nr.2 la Legea nr.1593-XV din 26 decembrie 2002 ( pentru anul 2023 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală calculată în sumă fixă în valoare absolute constituie 12.636 lei) .