Parlamentul a aprobat modificări la Legea insolvabilității, care au scopul de a preveni tergiversările constatate în procedurile de insolvabilitate și de a asigura protecția echitabilă a intereselor tuturor participanților. Documentul a fost votat în prima lectură de 55 de deputați.
Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul experților din cadrul proiectului Băncii Mondiale. Documentul conține soluții pentru vidul legislativ constatat în hotărârile Curții Constituționale și în recomandările Curții de Conturi.
Respectiv, va fi redus termenul maxim de adoptare a hotărârii de intentare a procesului de insolvabilitate de către instanța de judecată de la 20 de zile la 5 zile lucrătoare. Acest lucru va fi posibil dacă, în cererea introductivă, debitorul declară că se află în stare de insolvabilitate și își exprimă intenția de a lichida sau de a restructura activitatea.
O altă prevedere a documentului se referă la trecerea creanțelor aferente contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii în același rang cu creanțele salariale ale angajaților. Potrivit autorilor, acest lucru va avea impact pozitiv asupra bugetului asigurărilor sociale de stat pentru că va contribui la majorarea ratei de recuperare a creanțelor respective și, de asemenea, la asigurarea drepturilor persoanelor la prestații sociale.
Proiectul de lege mai conține propuneri care se referă la notificarea prealabilă formală a debitorului de către creditor, gestionarea procedurilor de insolvabilitate a întreprinderilor de stat sau municipale și a societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public, stabilirea cuantumului onorariului fix al administratorilor autorizați etc.
Potrivit datelor Agenției Proprietății Publice, în prezent sunt 49 de întreprinderi de stat/societăți comerciale în procedură de insolvabilitate și 14 în procedură de lichidare.
Proiectul de lege va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.