Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultare publică proiectul cu privire la modificarea Ordinului Ministrului finanțelor nr.50/2017 privind aprobarea unor formulare-tip ce atestă rezidența și impozitul pe venit achitat de către nerezidenții Republicii Moldova. Scopul acestui proiect este ajustarea și racordarea prevederilor Ordinului nr. 50/2017 la regulile generale de impozitare internațională.
Printre modificările propuse, se numără actualizarea denumirii formularului-tip Forma 4-DTA17. Noua denumire va fi Certificat privind atestarea impozitului pe venit achitat/reținut în Republica Moldova din veniturile obținute de persoanele fizice cetățeni străini sau apatrizi care au obținut statut de rezident al Republicii Moldova, denumire ce va fi reflectată în întreg textul ordinului, inclusiv în anexa nr. 7, denumită Instrucțiunea privind modul de completare a formularelor-tip ce atestă rezidența și impozitul pe venit achitat de nerezidenți în Republica Moldova.
Concomitent, conform noilor prevederi propuse în Instrucțiune, formularele-tip Formele 1-DTA17, 3-DTA17 și 4-DTA17 vor fi eliberate în limba română și, la cerere, și în limba rusă sau engleză, iar completarea acestora se va face în limba solicitată. În cazul în care se solicită un duplicat al certificatelor emise anterior, subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat va elibera certificatul solicitat pe baza unei cereri întocmite de contribuabil în formă liberă. Duplicatul va avea numărul și data inițială ale certificatului original și va fi marcat cu mențiunea "Duplicat", indicând, de asemenea, data eliberării acestuia.
În plus, se propune consolidarea și concretizarea modalității de calcul a perioadei de 183 de zile ce urmează a fi luată în considerare la stabilirea rezidenței fiscale, conform recomandărilor Convenției Model OECD cu privire la impozitele pe venit și impozitele pe capital.
Astfel, potrivit prevederilor propuse, la calcularea perioadei de 183 de zile se vor include toate zilele prezenței fizice, inclusiv zilele de sosire şi de plecare. Totodată, vor fi excluse din calculul perioadei:
– tranzitul între două puncte diferite în afara Republicii Moldova, dacă persoana este prezentă în Republica Moldova mai puțin de 24 de ore;
– vacanțele petrecute în afara Republicii Moldova;
– pauze scurte (indiferent de motiv) petrecute în afara Republicii Moldova.
Proiectul poate fi consultat până la data de 1 octombrie 2024.